[Update] De Nederlandstalige volkszender RADIONL mag op de zenders Ameland en Cuijk tot 2017 blijven uitzenden. Dat heeft Agentschap Telecom (AT) geconcludeerd na een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.
Agentschap Telecom heeft in 2008 aan RADIONL elf uitzendvergunningen verleend. Tegen twee van deze vergunningen, de vergunningen voor Ameland en Cuijk, is toen bezwaar ingediend. In 2011 zijn deze vergunningen op aanvraag verlengd tot 2017. Tegen deze verlenging is volgens AT geen bezwaar ingediend, en dus blijft die geldig.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft vorige week geoordeeld dat de oorspronkelijke vergunningen van RADIONL voor Ameland en Cuijk, niet verleend hadden mogen worden. Reden is dat de aanvraag uit 2008, te weinig regionaal nieuws en informatie bevatte en daardoor niet aan de minimumeisen voor regiogerichtheid voldeed.
Deze uitspraak van het College gaat volgens AT alleen over de oorspronkelijke vergunning uit 2008 en dus niet over de aanvraag en verlenging van 2011. Uit de rechtspraak volgt, volgens AT op haar website, dat wanneer er geen bezwaren tegen een vergunning zijn ingediend, de vergunninghouder er van uit mag gaan dat deze vergunning niet toch plotseling wordt ingetrokken. Nu er volgens Agentschap Telecom geen bezwaar is ingediend tegen de verlenging, zou deze dus in stand blijven en kan RADIONL tot 2017 blijven uitzenden.
Opmerkelijk
Opmerkelijk is echter dat er tegen de oorspronkelijke vergunningverlening aan Nico Silvius in 2008 wel degelijk een bezwaar is ingediend, namelijk die van RATO. Dit bezwaar liep nog altijd door ten tijde van de verlenging in 2011.
Twee telecomjuristen die door de website Radio.NL zijn gevraagd om commentaar wijzen op de tussenuitspraak van het CBb van 6 juni vorig jaar in deze zaak. Daarin schreef het CBb:
“7.2.3 De aan NDC verleende vergunningen zijn per 1 september 2011 na het verstrijken van de geldigheidsduur door de Minister verlengd en tegen die verlengingsbesluiten zijn geen rechtsmiddelen aangewend. Toch staat dat niet aan het procesbelang van RATO in de weg, omdat de Minister de bestaande vergunninghouder exclusief voor de verlenging in aanmerking brengt en de uitkomst van de onderhavige procedure van betekenis kan zijn bij de in verdere toekomst gelegen vergunningverlengingen.”
Oftewel; alleen de bestaande vergunninghouder kon volgens hen exclusief voor de verlenging in aanmerking komen. Maar er was geen bestaande vergunninghouder meer; dus kon de vergunning van die niet-bestaande vergunninghouder ook niet worden verlengd. Ze wijzen ook op het eindoordeel van 12 september, waarin het CBb schrijft:
“3.5.2. De besluiten van de minister van 3 maart 2008 tot verlening van de frequentievergunningen voor de kavels B27 en B31 aan NDC zal het College herroepen en hij zal de aanvragen van NDC voor die kavels afwijzen, opdat daarmee de rechtsgevolgen die aan de vergunningverlening waren verbonden met terugwerkende kracht ongedaan worden gemaakt; voor het recht geldt dat de frequentievergunningen nimmer hebben bestaan”.
Het hoogste rechtscollege maakt dus niet alleen geen onderscheid tussen de periode voor en na 1 september 2011. De frequentievergunningen hebben volgens het CBb immers nimmer bestaan; niet voor en niet na 2011. Maar daarnaast stelt het CBb duidelijk dat de rechtsgevolgen die aan de vergunningverlening waren verbonden, met terugwerkende kracht ongedaan worden gemaakt.
De telecomjuristen stellen beiden dat één van die rechtsgevolgen overduidelijk ook de verlenging van de vergunning in 2011 is. Immers, een partij die een vergunning had in 2011 kreeg de gelegenheid om die vergunning te verlengen. Een partij die geen FM-vergunning had, kon dat uiteraard niet. De mogelijkheid tot verlenging van een vergunning in 2011 is derhalve het rechtsgevolg van het hebben van een vergunning. Het CBb heeft vorige week echter de vergunningen van NDC/Silvius met terugwerkende kracht vernietigd, en dus had NDC/Silvius in 2011 helemaal geen vergunningen voor FM-zenders in Cuijk en op Ameland.
Uit het vonnis van het CBb, dat stelt dat de vergunningen nimmer hebben bestaan, valt ook op te maken dat NDC/Silvius die vergunningen nooit heeft gehad. Een vergunning die nooit heeft bestaan kan ook niet worden verlengd. Zo bestond er in 2011 ook geen vergunning voor het landelijke FM-kavel A7, en is die vergunning bijgevolg ook niet verlengd. Nu het CBb uitdrukkelijk in het vonnis van 12 september jongstleden heeft meegenomen dat ook de (alle) rechtsgevolgen van de vergunningverlening aan Nico Silvius –naast de vergunningverlening zelf- ongedaan zijn gemaakt, lijkt het er volgens de telecomjuristen op dat Agentschap Telecom, door niet op te willen treden, zichzelf boven de wet heeft geplaatst.
Agentschap Telecom motiveert niet waarom ze denkt dat de verlenging van de vergunning in 2011 geen rechtsgevolg is van de verkrijging van de vergunning in 2008. De aanspanner van de procedure bij het CBb, RATO, wil nog niet inhoudelijk reageren op deze uitzonderlijke stap van AT, maar is nu van plan om tegen de Nederlandse overheid een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. [Radiowereld.NL]