Nederlandse adverteerders zetten steeds vaker social media in. Bijna 95% adverteert op platforms als Facebook of LinkedIn. Social media advertising laat bovendien een snelle groei zien. Bijna 70% van de marketeers geeft aan in 2015 meer dan vorig jaar te adverteren op social media. Dat blijkt uit onderzoek van MediaScience onder de top-1000 adverteerders, uitgevoerd door Adformatie.
Binnen de totale marketingmix nemen social media nog een bescheiden plaats in. Voor het merendeel van de adverteerders (bijna vier op de tien) is dat slechts 10%. Voor bijna een kwart van de adverteerders(23%) beginnen de bestedingen op social media substantiële vormen aan te nemen: zo’n 15% maakt een vijfde van het marketingbudget vrij voor social media en 8,1% zelfs 30%.
René Zeedijk, Managing Partner MediaScience: “Het belang van social media in de marketingmix is een duidelijke trend die we naar voren zien komen in het Social Media Advertising onderzoek. Door middel van het onderzoek bieden wij marketeers een handvat om succesvol gebruik te maken van deze veelzijdige media. MediaScience staat niet voor niets voor het delen van kennis en inzicht, om samen de ultieme marketingmix te creëren.”
Facebook belangrijkste platform voor advertising
Het onderzoek vond plaats onder 271 marketeers. Meer dan de helft (54%) van hen ziet Facebook als het belangrijkste platform om te adverteren. Op de tweede plaats staat LinkedIn, als belangrijkst genoemd door bijna een vijfde (19%). Advertising op Twitter en YouTube staat nog in de kinderschoenen: minder dan 5% vindt deze platforms het belangrijkst voor online marketing. Social media als Google+, Pinterest, Instagram en WhatsApp spelen nog niet of nauwelijks een rol in de marketingmix, omdat advertising op deze platforms nog niet mogelijk is.
Adverteerders zijn niet onverdeeld positief over de return on investment van de verschillende social media platforms: alleen Facebook scoort bovengemiddeld (met 3,1 op een vijfpuntschaal), de andere platforms zitten daar nog (ver) onder. Tumblr scoort het minst: 41,7 % van de ondervraagde adverteerders waardeert de ROI als ‘slecht’.
Adverteerders die social media (nog) niet inzetten voor hun marketingstrategie noemen de onduidelijke return on investment als een belangrijke belemmering: 37,3% is nog niet overtuigd van de effectiviteit. Daarnaast zien de ondervraagden een aantal organisatorische belemmeringen: geen mensen of tijd kunnen vrijmaken (eveneens 37,3%), geen budget (33,3%) of geen kennis (25,5%). Slechts 5,9% noemt het ontbreken van geschikte content als obstakel. [Radio.NL/MediaScience]