Duitsland houdt journalist Al-Jazeera langer vast

Een vooraanstaande journalist van de Arabische dienst van Al-Jazeera moet zeker nog een nacht langer in een Duitse gevangenis blijven. Het openbaar ministerie heeft nog niet beslist of Ahmed Mansour wordt uitgeleverd aan Egypte of wordt vrijgelaten, zo liet een woordvoerder van het parket in Berlijn zondag weten.

Mansour, die de Egyptische en de Britse nationaliteit heeft, werd zaterdag op de Berlijnse luchthaven Tegel aangehouden. Hij stond op het punt te vertrekken naar Doha. Volgens zijn advocaat Fazli Altin zal een Duitse rechter maandag beoordelen of het aanhoudingsverzoek juridisch in orde is. In een later stadium wordt eventueel beslist of hij mag worden uitgeleverd. In laatste instantie is het aan de Duitse regering om te beslissen of hij daadwerkelijk wordt uitgeleverd.

De aanhouding gebeurde op grond van een arrestatiebevel uit Egypte. Mansour is daar bij verstek tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij in 2011 een niet bij naam genoemde advocaat zou hebben gefolterd op het Tahrir-plein in Caro. Ook wordt hij ervan beschuldigd ‘de naam van Egypte op grote schaal te hebben geschaad’. Mansour en Al-Jazeera wijzen de beschuldiging van de hand.

Altin noemde het ‘onaanvaardbaar voor de persvrijheid en beschamend voor Duitsland als Mansour hier op deze duidelijk politiek gemotiveerde beschuldigingen wordt vastgehouden’. Patrick Teubner, een andere advocaat van Mansour, zei dat de journalist op zijn Britse paspoort reisde toen hij werd aangehouden. Het Verenigd Koninkrijk bevestigde dat het consulaire bijstand geeft aan Mansour. “Deze zaak heeft duidelijk een politieke dimensie aangenomen en er is nu op de achtergrond druk overleg gaande waar diverse consulaten bij betrokken zijn”, zei Teubner.

Beide advocaten toonden zich verbaasd dat Mansour berhaupt is aangehouden. Zij verklaarden dat Interpol waarschijnlijk een bericht heeft doen uitgaan dat bij de paspoortcontrole naar voren kwam, maar dat Interpol niet formeel om zijn aanhouding heeft gevraagd. “Voor zover wij weten heeft Interpol geweigerd een internationaal aanhoudingsbevel voor Mansour af te geven, daarom is het niet echt duidelijk waarom hij is opgepakt”, zei Altin.

Het Duitse openbaar ministerie kon zondag niet meteen om opheldering worden gevraagd. De Duitse grensbewaking wilde niet zeggen op grond waarvan Mansour was opgepakt. Volgens het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken was dit gebeurd op basis van een ‘rode vlag’ van Interpol. De Egyptische gerechtelijke autoriteiten zijn in gesprek met de Duitse autoriteiten om uitleg te geven waarvoor Mansour werd gezocht, zei een woordvoerder.

Reporters zonder Grenzen noemde de aanhouding van Mansour ‘de verschrikkelijke wraak van Egypte tegen journalisten die tegen het regime ingaan’. Als Duitsland besluit hem uit te leveren, ‘stelt het zich ten dienste aan een dictatoriaal regime en onteert het zichzelf’, aldus een verklaring van de organisatie die waakt over de persvrijheid.

Op de Facebook-pagina van Mansour werd zondag opgeroepen tot een demonstratie voor zijn vrijlating bij de rechtbank. Ook werd een video van hem na zijn verhoor geplaatst waarin hij uithaalt naar de Duitse autoriteiten, die hij beschuldigt van medeplichtigheid aan de regering van de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi.

Mansour is bekend van het programma ‘Zonder Grenzen’. Onlangs had hij een interview met het hoofd van het Nusra-front, de tak van Al-Qaida die vecht in de burgeroorlog in Syri. Volgens Duitse media was hij in Duitsland om een interview af te nemen voor zijn programma. [Novum/AP/Radio.NL]

Gerelateerde berichten