Franse radiostations protesteren tegen muziekquota

Negen grote radiostations in Frankrijk zijn een protestactie gestart tegen de verplichte hoeveelheid aan Franse muziek die zij moeten draaien. Onder het motto “Jouw favoriete radiostation wil de vrijheid behouden om zelf de muziek te kiezen” proberen de zenders de politiek en mediawaakhond CSA te overtuigen om de muziekquota te versoepelen of zelfs geheel af te schaffen.

In Frankrijk zijn radiostations sinds 1996 verplicht om minimaal 40% aan Franstalige muziek te draaien. De overheid wil hiermee de Franse taal beschermen. Daarnaast moet de helft van het verplichte percentage aan Franstalige muziek bestaan uit nieuwe producties. Dit is muziek die niet ouder is dan negen maanden.

Maar al sinds jaar en dag hangen de hoge percentages als een molensteen om de nek van vele stations. Vooral het percentage aan nieuwe muziek lijkt voor veel stations een probleem te zijn. De afgelopen jaren besloten steeds meer Franse artiesten de Franse taal in te ruilen voor de Engelse taal. Uit onderzoek van de CSA blijkt dat veel stations de quota niet halen. Maandelijks deelt de mediawaakhond dan ook waarschuwingen of boetes uit.

Eerder deze maand werd al bekend dat de CSA de muziekquota wil moderniseren. Radiostations die veel verschillende muziek draaien zouden minder Franse muziek hoeven draaien. Ook voor radiostations die zich richten op een muziekgenre waarin weinig Franstalige producties worden uitgebracht zou het percentage omlaag gaan.

De muziekindustrie daarentegen ziet niets in een versoepeling en wil juist dat de regels nog strenger worden gemaakt. De Franse auteursrechtenmaatschappijen SACEM en ADAMSI en de vereniging van Franse platenlabels SNEP lobbyen momenteel om radiostations verplicht aantal aan verschillende artiesten en titels te laten draaien om meer diversiteit te krijgen. De kans dat dit doorgaat is echter klein.

NRJ, Fun Radio, Virgin Radio, RFM, RTL2, Nostalgie, Rire & Chansons, Cherie FM  en Oui FM zijn nu een gezamenlijke actie gestart ter versoepeling van de muziekquota. Het liefst zien zij dat de hele quota wordt afgeschaft, omdat deze niet meer van deze tijd is. Radiostations ondervinden steeds meer concurrentie van online muziekplatforms als Spotify, Deezer of Youtube, waarvoor geen quota geldt.

Via spotjes op de radio, Facebook en Twitter roepen zij luisteraars op om hun te steunen in de strijd tegen de muziekquota. Verwacht wordt dat de regering komend voorjaar een besluit neemt over de toekomst van de Franse muziekquota. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten