Digitenne-frequenties deze zomer geveild

De frequenties voor digitale ethertelevisie (DVB-T), beter bekend als Digitenne, worden komende zomer geveild. In een brief aan de Tweede Kamer laat Minister Kamp weten dat de veiling op 4 juli 2016 van start gaat.

Digitenne-frequenties deze zomer geveildAlsnog veiling
In eerste instantie had het Ministerie van Economische Zaken het voornemen de huidige vergunning met 3 jaar te verlengen. Eind vorig jaar werd door EZ toch besloten tot een veiling.

De frequenties voor digitale ethertelevisie worden geveild voor een periode van 13 jaar.

Omdat er minder frequenties worden geveild dan nu gebruikt worden, de 700 MHz-frequenties gaan namelijk gebruikt worden voor mobiele datadiensten, dient de nieuwe eigenaar van de frequenties gebruik te gaan maken van het efficiëntere DVB-T2 om hetzelfde aanbod te kunnen aanbieden als nu. Dit gaat uiterlijk 2020 gebeuren.

Voordeel van DVB-T2 is dat er ook in HD uitgezonden kan worden. Nadeel van DVB-T2 is dat er nieuwe apparatuur nodig is om het te kunnen ontvangen.

Uitstel niet in voordeel van toetreders
KPN had de Minister nog verzocht om haar licentie voor Digitenne met drie jaar te verlengen. Desondanks is besloten om de geplande veiling gewoon door te laten gaan om de continuïteit voor kijkers via de ether te waarborgen.

“Uitstel van de veiling is niet in het voordeel van een potentiële toetreder. Bij uitstel zou hij pas later het spectrum waarin hij geïnteresseerd is, kunnen verwerven. Zo wordt het voor hem moeilijker om de dienstverlening op 1 februari 2017 te kunnen starten aangezien de termijn daarvoor korter wordt,” aldus Kamp in zijn brief.

“Een nieuwkomer zal een distributieovereenkomst moeten sluiten, een netwerk moeten aankopen of huren of een eigen netwerk moeten bouwen. Zonder uitstel van de veiling is er voldoende tijd is voor een nieuwkomer om een van deze mogelijkheden te realiseren.”

Voorwaarden
Om te voorkomen dat kijkers via de ether opeens geen signaal hebben of veel minder zenders kunnen ontvangen neemt de Minister voorwaarden in de vergunning op. “Ik neem in de vergunning als voorwaarde op dat de vergunninghouder vanaf 1 februari 2017, bij het ingaan van de vergunning, een pakket dient aan te bieden dat qua omvang en qua dekkingsverplichting vergelijkbaar is met hetgeen nu wordt aangeboden.”

Op dit moment heeft Digitenne nog een slordige 380.000 abonnees. Naar de publieke televisiezenders kijken nog eens enkele honderdduizenden huishoudens. Veelal wordt digitale ethertelevisie gebruikt in buitengebieden waar geen kabels of snel internet is of op campings. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten