Minister Kamp van Economische Zaken is een internetconsultatie gestart voor zijn voorstel om de landelijke FM-frequenties en de daaraan gekoppelde DAB+capaciteit te verlengen. Tot 6 juni 2016 kan er gereageerd worden op het voorstel.
De Minister wilde in eerste instantie veilen, maar de Tweede Kamer kwam hiertegen in opstand. Op verzoek van de Kamer zijn daarom plannen uitgewerkt voor een tweede verlenging van de frequenties.
Verlenging met vijf jaar
Om de bestaande FM-vergunningen te kunnen verlengen is een wijziging van het Nationaal Frequentieplan nodig. Daarom is er een internetconsultatie gestart.
De Minister stelt voor om de landelijke FM-frequenties te verlengen van 1 september 2017 tot 1 september 2022. Net als nu al het geval is, wordt daarbij DAB+capaciteit gekoppeld aan de bestaande vergunningen. Hiervoor zijn volgens Kamp meerdere redenen.
Digitalisering
Zo heeft de koppeling in combinatie met de verlenging van met name de landelijke FM-vergunningen in 2011 ervoor gezorgd dat digitale radio van de grond is gekomen. De landelijke commerciële en publieke radio-omroepen hebben een DAB+-netwerk uitgerold en zenden hun FM-programma’s ook digitaal via de ether uit. De koppeling wordt ook breed gedragen door de Nederlandse radiosector.
De oorspronkelijke duur van de eerdere verlenging en koppeling (tot 1 september 2017) was zes jaar, maar is te kort gebleken voor DAB+ om echt voet aan de grond te krijgen. Dit komt mede doordat de uitzendingen via DAB+ de nodige voorbereidingstijd nodig had en pas in 2013 gestart zijn.
Daarnaast concludeert onderzoekbureau Kwink, dat de digitaliseringsplannen van de radiostations beoordeeld, dat het aannemelijk is dat zonder koppeling de markt niet, pas later of niet in hetzelfde tempo had geïnvesteerd in digitalisering van de etherradio. Het onderzoek van Kwink onderstreept derhalve het belang om de koppeling in stand te houden.
Verbetering ontvangst
Telecompaper verwacht dat de groei van digitale radio doorzet, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan. De doorgroei van DAB+ naar het bredere Nederlandse luisterpubliek is volgens haar mede afhankelijk van een verbeterde dekking binnenshuis, en van autoproducenten, importeurs en dealers. Mede hierom hebben de radiostations een plan ingediend om de ontvangst van DAB+ fors te verbeteren.
Deze plannen worden momenteel beoordeeld. [Radiowereld.NL]