Ron Stoeltie (45) is geboren in Buenos Aires, Argentinië en kwam als twaalf jarige naar Nederland. Ron begon zijn radio-loopbaan in 1977 bij de lokale omroep Vloh in Hoofddorp. De echte eerste omroep waar Ron op 17 jarige leeftijd begon was een bejaardenomroep in Badhoevedorp. Later volgde de Amsterdamse ziekenomroep Domino. Daarna kwam hij bij Focus 102 en Radio Unique FM terecht, destijds een belangrijke piratenzender in de hoofdstad, waar hij drie jaar te horen was.
Na zijn middelbare school trad hij eerst in de voetsporen van zijn vader: de luchtvaart, daar werkte hij bij diverse luchtvaartmaatschappijen. In 1985 haalde Jan Steeman (AVRO) hem naar Hilversum waar hij twee jaar freelance werkte voor o.a. Hilversum 3 en nachtprogramma’s op Hilversum 1.
In 1992 maakte hij de echte overstap naar Hilversum waar hij tot 2000 dagelijks het Radio 2 muziekprogramma ‘De Gouden Greep’ presenteerde van maandag t/m vrijdag van 19.00-20.00 met o.a. De gouden greep van… een bekende Nederlander.
In maart 1998 kwam Ron in vaste dienst van de NOS / Publieke Omroep als muziekcoördinator van Radio 2 waar hij nog steeds werkzaam is. In die functie ondersteunt hij zendercoördinator Kees Toering bij de bewaking van het muzikale profiel van de zender.
Daarnaast is Ron ook verantwoordelijk voor de omroepbrede vormgeving, is hij de ‘stem’ van Radio2 en valt hij regelmatig in als presentator bij diverse radioprogramma’s waaronder Ontbijtradio, Gouden Greep, Take it Easy en Knooppunt Kranenbarg. Ook is hij een vaste presentator van de themaweken en uitzendingen zoals de Top 2000 en Songfestival en is hij verantwoordelijk voor Radio 2 projecten als het Radio 2 Gala van het Nederlandse lied en het Songfestival.
Naast zijn huidige werkzaamheden geeft Ron ook workshops aan Lokale en Regionale Omroepen over muziek programmering en hij maakt onder andere ook sinds 2000 deel uit van de Jury voor de Gouden Harpen.
Je bent al enige tijd niet meer te horen als presentator van een eigen programma. Was dat een bewuste keuze en heb je daar achteraf geen spijt van?
De combinatie van Muziekcoördinator en het dagelijks samenstellen en presenteren van een radioprogramma vielen me na twee jaar best zwaar. De lat moet steeds hoger, het programma wat je vandaag maakt moet beter zijn dan gisteren, en morgen weer beter dan vandaag. Daarnaast lag er de uitdaging om op muziekgebied op Radio 2 meer eenheid te krijgen in de diverse programma’s. Aan de andere kant merkte ik dat projecten als het Radio 2 Gala van het Nederlandse lied, de Top 2000 en het Songfestival in haar facetten uitgroeiden tot ware specktakels waarbij ook het verwachtingspatroon groter werd. Daar gaat, als je het goed wilt doen, heel veel tijd in om.
Spijt heb ik (nog) niet, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het niet mis.
Wat vind je als muziekcoördinator van Radio 2 van het feit dat veel commerciële zenders werken met een muziekdatabase van slechts enkele honderden titels?
Een database op zich is niet verkeerd, mits je het goed gebruikt. Het kan je op weg helpen met de samenstelling. Het gevaar zit hem inderdaad in het aantal titels, je hoort vaker luisteraars klagen over het feit dat bepaalde nummers sneller herhaald voorbijkomen. Maar er zit ook gevaar in het feit of je wel secuur genoeg omgaat met die database. Je moet waken voor de neiging om de computer de hele samenstelling te laten doen, dat is enerzijds makkelijk, maar uiteindelijk kan dat dodelijk zijn voor je station als je de computer alles laat doen. Het goed samenstellen van muziek is een vak apart. Een samensteller die mij keer op keer weet te raken en te boeien met zijn keuzes, platen op het juiste moment van de dag en op het juiste moment van het uur in te plannen is voor mij Koning. De kracht zit hem vooral in het uitsluiten van je eigen smaak, die platen draai je maar thuis. Het gaat enkel en alleen om het feit wat je luisteraars prettig vinden om te horen.
Veel zenders kijken voor hun muzieksamenstelling naar onderzoeksgegevens. Hoe gaat Radio 2 op dat gebied te werk?
Ik heb het volste vertrouwen in mijn muziekredactie, daar waar het gaat om keuzes van nieuwe platen. Een aantal weet zelfs inmiddels heel goed wat onze luisteraars willen horen en wat niet.
Daarnaast houden we regelmatig een muziekonderzoek onder onze luisteraars waarbij ze kunnen aangeven wat ze wel en wat ze absoluut niet willen horen. Het gaat mij te ver om iedere nieuwe plaat door een panel te laten beoordelen. De kracht van Radio 2 zit nog altijd in het feit dat we onze luisteraars eens willen verrassen. Zie het als een mooi cadeau wat we ze telkens willen aanbieden. Onze luisteraars hoeven het alleen maar uit te pakken.
Je geeft ook workshops bij lokale en regionale zenders. Wat houdt dat precies in?
Men worstelt vooral met de vraag wat voor soort muziek er gedraaid moet worden, hoe bereik je je doelgroep het beste en welk format bedacht moet worden. Ik probeer ze daarin te helpen om ze puur vanuit eigen ervaring in de goede richting te wijzen. Ik luister de laatste tijd vaak naar de lokale omroep in mijn eigen woonplaats. Deze omroep heeft na flink wat tegenslagen een doorstart kunnen maken. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde leftijd van de luisteraars rond de 50 jaar ligt. In de muziek is dat absoluut niet terug te horen. Kortom hier heb je weer dat de muzieksamensteller zijn eigen smaak aan de luisteraars opdringt. Dan jeuken mijn handen !
Je bent jaarlijks nauw betrokken bij de registratie van het Eurovisie Songfestival op Radio 2. Wat heb je met het Songfestival?
Ha, Ha, deze vraag is met al zo vaak gesteld. Het is onmogelijk om in één woord een definitie te geven wat mij zo aan dit festival trekt. Het is de combinatie van het unieke karakter en de grootsheid
van het Songfestival. Een cultuurgoed wat mijns inziens tot in de eeuwigheid zou moet voortduren.
Al die landen die jaarlijks het beste lied ten gehore willen brengen. De competitie, de spanning, de rellen, en zeker niet onbelangrijk: de enorme strakke organisatie. Want geloof me er komt heel wat bij kijken. Dat is wat het Songfestival zo boeiend maakt. Een hoe meer er over geklaagd wordt des te beter zijn de kijk en luistercijfers. Natuurlijk is er door de jaren heen veel veranderd. Ook het Songfestival moet met zijn tijd meegaan, toch verlang ik weer terug naar de tijd dat er een groot orkest voor de begeleiding zorgt. Geen computer drums of gelikte samples, gewoon terug naar de basis.
Tja het Songfestival zal me altijd blijven boeien, en dan ben ik nog niet eens homo. Want let wel, ook hetero’s geven om het Songfestival.
Veel mensen vinden het Songfestival oubollig en overbodig. Waarom vind je dat die kritiek onterecht is?
Oubollig zeker niet ! Kijk naar de afgelopen jaren, waarin ook de traditionele landen als Griekenland, Turkije en de voormalige Russische republieken de westerse muziekinvloeden hebben ontdekt.
Je kunt je dan niet voorstellen dat een lied als All kinds of Everything van Dana of Ein bischen friede van Nicole ooit gewonnen heeft.
En ach wat is overbodig. Overbodig is dat waar je niet open voor staat en waar je geen binding mee hebt. Moderne kunst of uitingen van kunst die zware subsidie geniet waar niemand iets van snapt, dat is overbodig!
Is de nieuwe frequentieverdeling van de commerciële zenders van invloed op de manier waarop Radio 2 werkt, of zijn ontwikkelingen van concurrerende zenders van ondergeschikt belang?
Natuurlijk kijk ik naar mijn concullega’s, vooral de nieuwe stations die op ons worden losgelaten. Het zou een onjuist gedachtegoed zijn om met je armen over elkaar te blijven zitten en uitroepen: “Het gaat toch goed ?” Concurrentie houd je scherp en maakt dat je innovatiever moet zijn.
Maar ervaring leert mij toch dat het origineel altijd beter is. Ik doel daarmee op onze bedachte en succesvolle themakweken die op andere stations een minder succesvol vervolg kennen.
Heb je de ambitie om zendercoördinator te worden van Radio 2 of een andere leidinggevende functie te vervullen binnen de publieke radio?
Ik ben een creatieveling, iemand met passie voor muziek en voor Radio in het algemeen. Ik ben absoluut geen vergader dier. Ik wil vooral veel op de werkvloer bivakkeren en als dat een leidinggevend karakter heeft heb ik daar geen problemen mee. Voorlopig ben ik tevreden met wat ik doe en kan bereiken. Ik geef leiding aan de muziekredactie en ben verantwoordelijk voor de bovengenoemde projecten. Dat is meer dan voldoende.
Zou je voor een commerciële zender kunnen / willen werken en welke zenders zouden dan in aanmerking komen?
Ja, hoewel dat ook nadelen kent maar ook wel voordelen. Binnen de publieke omroep heb je te maken met de omroepen. Ik ben niet zomaar in de gelegenheid om zelfstandig beslissingen te nemen die ingrijpend zouden zijn voor Radio 2. Dat zal altijd in overleg moeten, wat uiteraard een vertragings factor met zich meebrengt. Bij een commercieel station kan dat sneller. Een goede Nederlandse versie van het Franse Nostalgie lijkt me een uitdaging.
Wat zou je zijn geworden als er geen radio bestond?
Het leven in het algemeen zou een stuk saaier zijn. Ik zou dan toch in de voetsporen van mijn vader zijn getreden en zou binnen de luchtvaart zijn gebleven. Gek genoeg zijn er genoeg raakvlakken met de omroepwereld. Altijd in beweging en een wereldje apart.
Voorlopig ben ik blij dat er wél Radio is en dat ik daar een plekje in verworven heb. Want nog altijd sta ik vrolijk op en als ik ‘s avonds thuis op de bank met een goed glas de dag de revue laat passeren denk ik nog steeds : “ik heb de leukste baan van de wereld “ !
Ron Stoeltie