Prem Shivr am Shaw Radhakishun wordt geboren op 4 februari 1962 in Suriname. Zijn ouders hadden een radiostation genaamd Radika. “Het station begon in september 1962 en richtte zich op de nazaten van Indiase immigranten. De uitzendingen begonnen om vijf uur ’s morgens en duurden tot elf uur ’s avonds. Er werd veel muziek uit de Indiase Bollywoodfilms gedraaid. In 1971 overleed mijn vader en is mijn moeder doorgegaan met het station. In 1982 hebben militairen de zender verwoest, maar nu bestaat het weer.”
Zelf was hij ook betrokken bij Radika. “Ik had een kinderprogramma en als een presentator er nog niet was, startte ik een paar platen in. Ik had namelijk wel verstand van techniek, maar mijn stem was nog niet goed. Ik was negen jaar en ik stond al platen te selecteren voor de discotheek.” Een bijzondere herinnering heeft hij aan de maanlanding. “Voice of America zond de gebeurtenis live uit op de korte golf en mijn vader zette het signaal door op onze zender. Alle mensen stonden met de radio aan het oor te luisteren, erg bijzonder.”
Op naar Nederland
In 1983 kwam Prem via Frans Guyana in Nederland terecht. Hij vroeg hier politiek asiel aan en even later was hij te horen op de Vrije Radio Kankantrie. “Het was een piraat voor mensen van Surinaamse afkomst. De baas begreep dat vluchtelingen mensen zijn met een ziel onder de arm. Mensen begrijpen dat soms niet, maar zo rot is het. Toen ik er begon startten de uitzendingen pas ’s middags, terwijl ’s ochtends juist het belangrijkste is. Veel mensen zetten dan liever de televisie uit en de radio aan. Kijk maar bijvoorbeeld naar Edwin Evers. Ik luister liever naar hem dan dat ik naar de televisie kijk ’s morgens.”
Daarna ging hij aan de slag bij de Migranten Omroep Amsterdam. “Ik studeerde inmiddels rechten en de Migraten Omroep Amsterdam wilde een opleiding starten. Zelf voelde ik altijd al liefde voor filmregie. De opleiding zou 40 uur per week zijn, maar het aantal aanmeldingen bleek zo hoog dat er ook één van 20 uur kwam. Even later ging ik er echt werken en dat was verschrikkelijk leuk, ik heb echt genoten in die periode. Ik maakte veel filmpjes, bijvoorbeeld over Ajax dat de Europa Cup II won onder het bewind van Johan Cruijff. Doordat er nog niet zoveel televisiezenders waren, lokale omroepen als AT5 en commerciële zenders bestonden nog niet, kwam ik overal binnen. Uiteindelijk heb ik er tot en met 1991 verschillende programma’s gemaakt, maar een rol als interviewer of regisseur vond ik het leukste. Ik heb trouwens ook nog het Sociaal Journaal gedaan. Ik deed de Nederlandse versie en de huidige PvdA-wethouder Aboutaleb de Arabische.”
In de advocatuur
Prem is advocaat en zijn programma PremTime erbij betrekkend, lijkt het alsof hij graag opkomt voor mensen. “Zo zou ik het niet willen noemen. Ik wil bepaalde zaken onder de aandacht brengen die verbazen of interesseren. Maar echt opkomen voor mensen, nee. Je zult mij bijvoorbeeld nooit een wethouder horen uitschelden.” In 2001 wilde Erik de Zwart, de toenmalige baas van Radio 538, een rechtzaak starten tegen Radio.NL vanwege uitlatingen van bezoekers op ons forum. De zaak ging uiteindelijk niet door, maar ondertussen had Prem Radio.NL wel gratis juridische hulp aangeboden. “Ik was te gast bij het Radio 1-programma Storing met Jeroen Pauw en daar kwam ik twee mensen van Radio.NL tegen. Ik hoorde het verhaal en er bleek te weinig geld te zijn om een rechtszaak te kunnen betalen. Ik wilde toen helpen, omdat iedereen vrijheid van meningsuiting moet kunnen helpen.”
It’s PremTime
Vanaf maart 2003 presenteert Prem het programma PremTime. “Ik werd gebeld door Frans Jennekens van de NPS. Een redactrice had me namelijk gezien bij Barend & Van Dorp en ik paste precies in het profiel.” In het programma gaat hij door Nederland om reportages te maken over problemen. Zo liet hij ‘Lonsdalers’ (extreem-rechtse jongeren) praten met allochtonen. Is er veel mis in de maatschappij? “Nederland heeft een prachtige maatschappij, ik hou ervan. Vergelijk ons land eens met de Verenigde Staten, Zimbabwe of Suriname. Wij zijn fatsoenlijk, er worden weinig moorden gepleegd,we krijgen bescherming van een betrouwbare overheid en arme mensen kunnen hun recht halen. Het enige probleem is volgens welke norm je het bekijkt.”
In PremTime komen verschillende verhalen naar voren, maar welke vindt hij het meest bijzonder? “Dat zijn er verschillende. Ik heb bijvoorbeeld een reportage gemaakt over mishandeling van ouderen en toen heb ik gesproken met een betrokkene. Ook ben ik naar een Syrische vrouw geweest die uitgezet ging worden en waarvan de kinderen gevangen zaten. Eigenlijk heb ik in iedere aflevering van PremTime wel bijzondere ontmoetingen.”
P-Side
Tot de verkiezingen maakt Prem elke week het programma P-Side voor de NPS. “De kracht van P-Side is dat wij een ouderwets debat opzetten, want een politicus moet debatteren met mensen op de tribune. We kiezen één onderwerp. Maandag 23 oktober hebben we minister Maria van der Hoeven van Onderwijs te gast. Met haar praten we niet over het hele onderwijs, maar alleen over de problemen die spelen bij het basisonderwijs. 25 minuten lang praten we daar dan over, dus het is hele inhoudelijke televisie. Dat zie je niet meer zoveel. Soms kan het erg emotioneel worden, zoals bij Mark Rutte van de VVD.”
Prem heeft een duidelijke mening, dus hoe objectief is hij in P-Side? “Ik ben natuurlijk nooit helemaal objectief. Marco Pastors was te gast in de eerste aflevering en mensen denken dat ik tegen hem ben. Ik let dan heel goed op of ik hem wel uit laat praten. In de uitzending met Femke Halsema kapte ik mensen in het publiek teveel af, zo zag ik later. Maar doordat ik subjectief ben, wordt het geheel juist meer objectief. Rutte hebben we tegenover mensen van de Voedselbank gezet en dat deed hij goed. Ik vind hem een interessante man. Rita Verdonk is absoluut niet mijn favoriete vrouw, maar op 13 november is ze te gast en ik verheug me er nu al op.”
PremPraat
Prem is momenteel ook te horen met PremPraat, een talkradio programma op BNR Nieuwsradio. “Het programma blijft doorgaan na de verkiezingen. De huidige uitzendingen zijn een soort van test, maar we gaan het uiteindelijk helemaal in de markt zetten. We willen ook een pooltje opzetten met interessante presentatoren voor als ik er niet ben. Ik ben heel erg blij dat ik voor BNR Nieuwsradio, Het Parool en de NPS mag werken. “Ze zijn alle drie grensverleggend. Michiel Bicker Caarten wilde een echt nieuwsstation opzetten. Hij koopt Talk Radio over en ploetert om de zender op te zetten. In 2001 kwam ik erbij als columnist. Later ben ik gestopt omdat ik het te druk had, dat kon gewoon. Ze zitten nu bij het Financiële Dagblad in een prachtig pand en maken winst. Dat komt allemaal door één gedreven man.”
“Datzelfde geldt voor Het Parool waar ik eens in de veertien dagen een column voor schrijf. Bij PCM hadden ze vele jaren verlies gemaakt om in 2003 zelfstandig verder te gaan. Het werd toen een echte Amsterdamse krant op tabloid. En nu maken ze winst! Bij dat soort bedrijven voel ik me thuis, dat geldt ook voor de NPS. Die omroep is heel vernieuwend, bijvoorbeeld met programma’s als Meiden van Halal en Andere Tijden. Ook P-Side heeft grote verschillen met andere programma’s. Ik werk gelukkig bij brutale en eigenzinnige media.”
PremPraat is talkradio, dus de respons van de luisteraars is belangrijk. “We hebben vier blokken van 23 minuten en daarin heb ik plek voor zes bellers. Iemand mag twee vragen stellen, maar ik wil graag nog wat meer weten van de beller, zoals wat hij of zij in het weekend gaat doen. Het valt me op dat BNR Nieuwsradio heel erg populair is in de auto. Als mijn programma begint, staan er nog veel mensen in de file. Er luisteren veel taxichauffeurs en mensen in de vrachtwagen.”
AT5
Recentelijk haalde Prem is zijn column in Het Parool hard uit naar de Amsterdamse televisiezender AT5. “Het is een gesubsidieerde witte grachtengordel zender. De zwarten worden telkens gezien als een probleem. Heb je ooit interviewer Frank Awick te gast gezien bij een zwart iemand? Ik niet. Ik ben heel erg uitgesproken, maar ik heb absoluut geen hekel aan witten. Kleur is voor mij geen issue.”
De verkiezingen
Op 22 november gaat Nederland naar de stembus om de mensen in de Tweede Kamer te kiezen. Welke partij kan op Prems steun rekenen? “Ik twijfel ontzettend. Tot 2000 was ik lid van de Partij van de Arbeid, daarna werd ik overtuigd SP-stemmer. Met veel standpunten van de SP ben ik het ontzettend eens, maar ik ben teleurgesteld dat ze hun standpunt over het koninklijk huis hebben aangepast. Je hoeft er niet actief mee bezig te zijn, maar het lijkt me niet verkeerd als je ernaar streeft. Ik twijfel nu nog tussen de SP, Partij van de Arbeid, EénNL en minister Van der Hoeven van het CDA. Het aparte is dat hoe meer je in de politiek duikt, hoe kleiner de verschillen blijken te zijn. Joost Eerdmans van EéNL vind ik erg goed en zijn partij is ook positief over allochtonen. Van der Hoeven heeft het goed gedaan, maar als ik op haar stem, dan stem ik ook op Balkenende.”
“Als ik wil dat Balkenende geen premier wordt, dan moet ik PvdA stemmen. Albayrak van die partij vind ik wel goed, want ze is vlot en lekker links. Ik stem trouwens altijd op een vrouw. Maar goed, ik weet het dus nog niet.”