In gesprek met: Peter van de Veire [Studio Brussel]

Peter van de Veire wordt op 1 december 1971 geboren in Eeklo, een Belgische plaats vlakbij de grens met Nederland. Hij groeit grotendeels op met de Nederlandse radio. Zo zit hij regelmatig met zijn stoel naast de luidspreker in de woonkamer om te luisteren naar de Top 40 van Veronica. Tijdens het luisteren houdt hij een lijst bij met alle nummers die voorbij komen. Toch heeft hij niet de ambitie om iets met de radio te gaan doen.

Peters carrière in de media begint in 1993 bij de televisieafdeling van de lokale omroep AVS, waar hij redactiewerk doet en reportages maakt. In 1997 stapt hij over naar de Vlaamse zender Ketnet. In 1999 begint hij bij Studio Brussel om ‘De Afrekening’ te presenteren op zondagochtend. Tot dat jaar had hij nog nooit een radiostudio van binnen gezien. In 2002 stoppen Peters werkzaamheden voor Ketnet. Hij krijgt de middagshow aangeboden en besluit om op de aanbieding in te gaan. Dat heeft hij volgehouden tot een paar weken terug, want sindsdien is hij elke werkdag van 6 tot 9 uur ’s ochtends te horen met de ‘Grote Peter Van de Veire Ochtendshow’ op Studio Brussel.

Hoe omschrijf je jezelf?
Ik ben zeer lief en gevoelig, hahaha. De voornaamste kritiek die zowel positief als negatief is, is dat ik op de radio nogal hyperkinetisch kan zijn. Dat is gewoon een stijl waar ik bewust voor gekozen heb. Voor Vlaanderen ben ik een redelijk drukke presentator. Ik ben wel heel beredeneerd, want ik bereid alles heel goed voor. Sommige van mijn teksten zijn compleet uitgeschreven. Dat geeft mij een stevig houvast.

Sinds kort ben je verhuisd van de middag naar de ochtend. Hoe bevalt dat?
Erg goed. Wim Oosterlinck ging plotseling naar een andere kerk (de Vlaamse Q-music, red.) en toen werd ik op vrijdag opgebeld met de vraag of ik maandag de ochtend wilde gaan doen. Vanaf september zou ik sowieso de ochtend gaan doen en Wim de middag. Het ging nu allemaal wat sneller. Het is wel erg wennen hoor, om half negen naar bed gaan en er om vier uur ’s nachts weer uit. Eerst viel het mee, maar het blijkt toch wel zwaar.

Waarom begint Wim Oosterlinck pas in september op Q-music?
Het radioseizoen is al bijna ten einde. In België hebben we een zomerstop, zoals dat in Nederland heet bij televisie. In die periode gaan de presentatoren van de spitsblokken op vakantie en nemen de DJ’s van de andere uren het over. Dat is niet alleen bij Studio Brussel, maar ik merk het ook bij de andere stations. Het klopt eigenlijk niet helemaal, omdat bij de luisteraars de indruk kan ontstaan dat de vedetten ook maar eens moeten rusten, omdat het zomer is. Maar ach, ik vind het wel prima zo.

Er zijn trouwens hele heftige reacties geweest op het vertrek van Wim. Sommige luisteraars gingen heel erg tekeer, maar ik begrijp zijn stap wel. Bij Studio Brussel had hij alles al gedaan, terwijl hij bij Q-music iets nieuws kan gaan doen. In Nederland is dat heel anders. Ik ben echt jaloers op het radiolandschap bij jullie, want er zijn zoveel zenders. DJ’s switchen ook veel makkelijker bij jullie.

Het Vlaamse radiolandschap breekt momenteel wel open. De situatie die er nu is, had er twintig jaar geleden al moeten zijn. Het kan gewoon niet dat er nu pas twee commerciële zenders (4FM en Q-music, red.) zijn die landelijk uitzenden. De situatie in Nederland is veel gezonder, ook voor de werkgelegenheid trouwens.

Wat zijn de verschillen tussen het presenteren van het namiddagprogramma en de ochtendshow?
Technisch gezien ligt de opbouw wat anders. Om vier uur ’s middags gingen de deuren meteen vol open en greep ik de luisteraars als het ware bij hun nekvel. Om zes uur ’s morgens moet je de wereld wat zachter wakker maken, ook bij Studio Brussel. Om zeven uur kun je dan wel weer even flink blazen. ’s Morgens moet je de luisteraars ook op de hoogte brengen van het nieuws uit de kranten. Dan is het nieuws nog maakbaar. ’s Middags is dat bijna niet mogelijk, want dan kun je er niets meer aan toevoegen.

In het verleden heb je gepresenteerd voor televisie. In Nederland zegt men dat het voor televisiemakers moeilijker is om radio te maken dan andersom. Onderschrijf je die stelling?
Voor mij valt het wel mee, want ik ben meer tevreden over mijn radioprogramma’s dan over mijn televisiewerk. Vorig jaar ben ik nog even terug geweest op Canvas met een compleet geflopt satirisch programma (‘Verdeel en Heers’, red.) en toen viel me vooral op dat er voor een televisieshow veel meer mensen nodig zijn dan voor een radioshow, want die kun je gewoon alleen maken.

Waarom werkt Studio Brussel nog met technici en schuiven de DJ’s niet zelf?
Sinds vorige week maandag is dat veranderd. Het is best lastig, maar ontzettend leuk om te doen. Je hebt echt het gevoel dat je de controle hebt, want het geluid gaat echt door jouw handen. In Nederland is er volgens mij vrijwel geen enkele DJ die het niet zelf doet, maar bij ons duurt dat allemaal wat langer. Ik moest nu alles nog met handgebaren doen, maar het is veel fijner om zelf een geluidje aan te zetten en zelf een plaat te starten. Mensen die dus graag het gevoel van een dictator willen hebben, moeten absoluut voor de radio gaan werken.

Klopt onze bevinding dat Studio Brussel op drivetime, dus tussen 6-9 en 16-19 veel commerciëler is geprogrammeerd dan tijdens de werkuren en in de avond?
Ja, dat klopt. Het is een hele duidelijke keuze die we een paar jaar terug hebben gemaakt. Als je tijdens de ochtendspits te grimmige muziek draait, jaag je heel veel mensen weg. Daarom draaien wij op drivetime iets bredere muziek met duidelijke accenten van Studio Brussel. Nirvana of The White Stripes zul je waarschijnlijk nooit horen in de oorspronkelijke versie op Q-music of Donna.

Er zijn echt heftige discussies gevoerd over deze kwestie. Wij kiezen ervoor om tijdens de spits toegankelijk te zijn en tijdens de werkuren lekkere Studio Brussel muziek te draaien die prettig is om mee te werken. ’s Avonds gaan we helemaal los en komen er vele muziekstijlen aan bod. Bijna alle andere stations zijn geformatteerd en draaien om zes uur ’s ochtends hetzelfde als om tien uur ’s avonds. Wij doen dat niet en dat maakt Studio Brussel zo apart.

Vind je dat Studio Brussel er na het vertrek van Oosterlinck en de terugkomst van Roos van Acker erop achteruit is gegaan, erop vooruit of gelijk gebleven?
Poeh, dat is een moeilijke. We zijn er in ieder geval niet op achteruit gegaan. Er zijn trouwens de afgelopen maand vier mensen vertrokken bij Studio Brussel, dus je zou haast denken dat het met de zender te maken heeft, hahaha. Ik denk dat het juist goed is dat wij onszelf blijven vernieuwen. Zelf zat ik redelijk veilig met mijn middagshow, want ik wist ongeveer wel wat ik moest doen. Toen ik de ochtend ben gaan doen, begon ik echt met een blanco papier. Stilstand is achteruitgang.

Dat is duidelijk te zien bij Donna. Lange tijd dachten ze daar dat hen niets zou gebeuren en dat Q-music toch niets zou worden. Ongelofelijk, want natuurlijk gaat Q-music scoren. In het begin was dat station trouwens ook zoekende, want in het eerste jaar was het echt een urbanzender. Dat werkte niet en plots kwam er een duidelijke richting: commercieel en zeer toegankelijk. Gelukkig heeft Donna het verlies weten te beperken.

Ik kan het nog beter illustreren met het televisielandschap begin jaren ’90. De Vlamingen waren toen aangewezen op de BRT (de voorloper van de VRT), maar als wij leuke televisie wilden zien, keken we naar de Nederlandse zenders. Toen het commerciële VTM begon, dacht de BRT dat een spel als ‘Rad Van Fortuin’ kansloos zou zijn en dat de Vlamingen veel liever naar de informatieve programma’s van de BRT zouden kijken. De gevolgen zijn inmiddels bekend, want de BRT werd echt weggeblazen. Daarom moet Studio Brussel steeds nieuwe dingen doen, want wij zijn een jongerenzender die inmiddels al bijna 20 jaar bestaat.

Denk je dat het marktaandeel van Studio Brussel net zo hoog zou blijven als er extra commerciële radiostations toegelaten zouden worden?
Logischerwijze niet, maar we leven nu al boven onze stand met meer dan acht procent marktaandeel. Maar als er meer commerciële zenders komen, denk ik dat vooral zenders als Q-music en Donna daaronder te lijden hebben. Natuurlijk zijn er mensen die naar het hele Vlaamse radiolandschap luisteren, maar er is een groep luisteraars van Studio Brussel die echt ontzettend trouw is. Zij kijken echt neer op stations als Q-music. Ze begrijpen ook niet dat ik ’s ochtends even een praatje maak met iemand als Leen Demaré, terwijl we op dezelfde gang werken en mijn loon uit dezelfde pot komt als het hare.

De Nederlandse radio is stevig geïnspireerd door de Amerikaanse radio. Is de Vlaamse dat ook?
Ikzelf laat me heel erg inspireren door de Nederlandse radio, vooral omdat er veel meer gepraat wordt dan hier. Ik ga soms echt op zoek naar gesproken radio. Het leuke vind ik dat een Nederlandse DJ een uur kan lullen en toch natuurlijk blijft klinken. Het zijn gewoon mensen achter de microfoon en geen presentatoren. In Vlaanderen zijn we nog lang niet zover, al begint het stukje bij beetje te veranderen. Het is trouwens een puur Vlaams verschijnsel, want in Wallonië wordt er ook veel meer gepraat.

SBS Belgium heeft aangegeven dat het Donna over wil nemen van de openbare VRT. Wat vind je van die gedachte?
SBS speelt een spel en dat doen ze slim. De discussie over de VRT is eeuwig, want de tegenpartij zegt altijd dat wij teveel geld van de overheid krijgen en daarnaast ook nog eens reclame uit mogen zenden. Dat is oneerlijk volgens SBS en VTM, maar je moet je eens voorstellen dat de VRT alle commerciële invloeden weghaalt. Dan krijg je een soort BRT uit de jaren ’80, een staatsinstelling.

De laatste stunt van SBS was dat ze zei dat het een radiostudio aan het bouwen was. Maar bij navraag blijkt het om een klein magazijntje te gaan waar eventueel geluidsdempende platen aan de muur gemonteerd kunnen worden. Ik kan ze geen ongelijk geven, want ik zou het ook doen.

De RTBF heeft ook een zender � la Studio Brussel, genaamd Pure FM. Hoe verklaar je dat deze zender maar anderhalf procent marktaandeel weet te scoren?
Ten eerste programmeren ze veel smaller dan wij. De muziekkeuze is veel alternatiever. Daarnaast zie je dat het marktaandeel van de RTBF op televisie ook erg laag is, wat aangeeft dat de Walen zich veel meer richten op Frankrijk. Pure FM bestaat ook nog niet zo lang, want twee jaar terug werd Radio 21 opgesplitst in Classic21 en Pure FM. Er werd destijds een koek van 10 procent opengescheurd en het is logisch dat de mensen dan kiezen voor het meest toegankelijke radiostation.

Heb je zelf nog favoriete programma’s op andere Belgische radiozenders en waarom?
Dat zijn er wel een paar. ‘Het beste moet nog komen’ met de zachte stem Friedl’ Lesage tussen 9 en 10 uur op Radio 1. Ons eigen middagprogramma tussen 12 en 13 uur is bijna talkradio, maar klinkt heel erg leuk. We hebben dan één gast en daar praat Tomas de Soete dan een uur mee. Ons metalprogramma ‘Whiplash’ op dinsdagavond is ook de moeite waard. Het is zo over the top, dat het toch weer leuk wordt.

Radio 2 vind ik stiekem erg gezellig, vooral het verzoekplatenprogramma ‘De Grote Beer’. Wat ik verschrikkelijk maar daardoor ook vreselijk cult vind, is ‘Moerbie’ op Topradio. Daar vallen zeer regelmatig de woorden lul en kut, maar het is wel aardig om naar te luisteren. Bij Q-music zit de ochtendshow ‘Deckers & Ornelis’ heel erg goed in elkaar.

Naar welke programma’s luister je op de Nederlandse radio?
Tegenwoordig is dat moeilijker voor mij, meer voorheen luisterde ik vaak naar de Nederlandse ochtendshows op Radio 538, 3FM en Yorin FM. Omroep Zeeland had ik ook nog wel eens aanstaan, want die maken echt gezellige radio. Ruud de Wild is ook heel erg goed. Technisch klopt de show voor geen meter, maar het komt zo leuk over. Michiel Veenstra op 3FM is ook goed. Hij heeft zo’n idioot item ‘Met Michiel is het altijd feest’ en eigenlijk is het elke avond hetzelfde, maar ik blijf erom lachen.

In Nederland zijn er geen alternatieve radiozenders in de ether actief. Vind jij dat elke openbare omroep in een land een alternatief station moet hebben?
Het zou leuk zijn, vooral omdat mensen die het willen horen, het dan ook kunnen horen. Het is jammer dat Kink FM niet in de ether kan geraken. Wij krijgen veel reacties van Nederlanders die voor de muziek naar Studio Brussel luisteren, puur omdat er in Nederland behalve Kink op de kabel geen alternatieve stations zijn. Er is een publiek voor, maar voor een commercieel bedrijf is een alternatief station zelfmoord.

Zou je ook op een Hollandse zender kunnen presenteren?
Dat weet ik niet, maar ik zou het wel heel graag een keer doen. Giel Beelen heeft een paar jaar terug op 1 april een uur gepresenteerd op Studio Brussel. We hebben toen elk blok door iemand anders laten presenteren. We kregen scheldcolonnades op de mail binnen, ‘haal die Hollander van de antenne af’ en meer van dat soort teksten. Het heeft er misschien mee te maken dat Giel niet echt een radiofonische stem heeft. In Vlaanderen hebben de meeste DJ’s een radiostem. Het lijkt mij wel leuk om een uitwisseling te doen, dus als iemand wil, dan mogen ze me altijd bellen.

Wat wil je nog bereiken op het gebied van radio?
Ten eerste wil ik de ochtendshow nog beter gaan maken. Ook zou ik wel eens puur een programma voor mezelf willen maken waar de luisteraars dan ook nog wat aan hebben. Het lijkt me fantastisch om ’s nachts drie naakte vrouwen uit te nodigen en daar samen een programma mee te maken. Overdag kun je wel stunts uithalen, maar toch een stuk minder.