PowNed begint stappen tegen publieke omroep

De publieke omroep PowNed is niet blij met de de overkoepelende organisatie NPO. De omroep wil heel graag wil veel tv-programma’s op YouTube en haar eigen website plaatsen. Maar de NPO is daar helemaal niet blij.

PowNed begint stappen tegen publieke omroep Daarom stapt omroep PowNed naar de geschillencommissie van de publieke omroep. “En als de uitspraak voor ons niet goed is, zullen we naar de bestuursrechter stappen“, zo meldt voorzitter en presentator Dominique Weesie.

De voorzitter is onmiddels ook met vier andere omroepen in gesprek die zich mogelijk bij de actie willen aansluiten van Powned.

Dominique Weesie: “De afgelopen tijd zijn we door jullie overstelpt met vragen waarom de afleveringen van #Onrecht niet meer te zien zijn op het YouTube-kanaal van PowNed. Het antwoord is simpel: dat heeft de NPO ons verboden!

Jullie keken namelijk heel vaak, maar jullie keken alleen op het kanaal van PowNed. De NPO wil echter dat jullie je wereld eens een keer gaan verbreden. Dat jullie naar hun kanaal komen om Bram en Dennis terug te kijken. Op die manier hoopt de NPO namelijk dat jullie in aanraking komen met bijvoorbeeld een Emma Wortelboer. Dat jullie zeg maar in contact komen met verantwoorde programma’s. Programma’s ook die, in tegenstelling tot die van PowNed, wel iets bijdragen aan onze inclusieve samenleving. De NPO kortom wil televisie spelen op internet.

Wij van PowNed zijn het daar hartstochtelijk mee oneens. Als oprichter van GeenStijl, Dumpert en PowNed denk ik daar bovendien wel iets van te weten. Dat internet bijvoorbeeld geen televisie is. Dat internet zijn eigen zenders heeft en bezoekers juist bewust naar deze zenders komen. Omdat ze de content leuk vinden en gelijkgestemden treffen.

En dus hebben wij nu ruzie. Want als er één omroep is die gepakt wordt met dit nieuwe beleid dan is PowNed dat wel. Online zijn wij namelijk de grootste omroep. En dat bevalt de NPO niet. De NPO heeft namelijk de ambitie zelf een grote speler te worden online. En dat betekent dat wij met ingang van 1 oktober onze programma’s (op de filmpjes van PowNews na) online niet meer via ons eigen kanaal aan jullie mogen laten zien. Doen wij dit wel, dan wacht ons een boete van ruim 500.000 euro. Om precies te zijn 511.897 euro. Er is zelfs gedreigd onze uitzendlicentie in te trekken.

Dat betekent dat wij na drie afleveringen #Onrecht op ons eigen kanaal onder protest zijn gestopt met de publicatie hiervan. Gevolg is wel dat met belastinggeld geproduceerd materiaal nu domweg wordt ‘verstopt’ voor jongeren. De cijfers bewijzen het. Daar waar Bram en Dennis bij ons gemiddeld 1,15 miljoen kijkers hadden per filmpje, daar worden zij via de NPO nog maar half zo goed bekeken.

Wie ons de logica kan uitleggen, gaat door voor de PS4. Wij zijn namelijk van mening dat programma’s die worden gemaakt met publiek geld en gericht zijn op jongeren online zo breed mogelijk dienen te worden verspreid. Je moet zijn waar je publiek zit.

Als compromis hebben wij daarom voorgesteld om én én te proberen. Dus de resterende afleveringen van #Onrecht zowel via PowNed als via de NPO te publiceren. Maar dat weigert de NPO. Zij verschuilen zich achter het advies van een ingehuurd bureau dat zegt gespecialiseerd te zijn in YouTube.

Hierbij hun argumenten (ga even zitten en probeer je lach in te houden):
1) De video’s concurreren met elkaar in de zoekresultaten
2) De views worden hierdoor verdeeld over beide video’ s
3) Hierdoor behalen beide video’s minder bereik
4) Resultaat hiervan kan zijn dat beide video’s bij elkaar opgeteld minder views halen dan één losse video
5) Daarnaast is het verwarrend voor de kijker

Met bovengenoemde cijfers is ieder argument direct onderuit te halen. Het ontbreekt de NPO dus domweg aan argumenten. In plaats daarvan wordt direct met zware sancties gedreigd. De NPO is Brussel aan het spelen. En dat is puur en alleen bedoeld om de macht naar zich toe te trekken en omroepen als PowNed buitenspel te zetten.

Maar dat laten wij ons niet gebeuren. Online is onze levensader en die laten wij niet doorsnijden. Online is waar wij vandaan komen. Wij zijn er voor de netwerkgeneratie. Zo zijn wij destijds toegelaten tot het bestel en daar worden wij straks ook weer op afgerekend.

En dus beginnen wij nu een zaak tegen de NPO. Gewoon omdat het kan. En omdat wij denken echt een punt te hebben. Met gemeenschapsgeld gegenereerde publieke content verspreiden onder een zo’n groot mogelijk publiek. Een publieke omroep voor iedereen dus, en niet voor een select groepje van 20.000 volgers“, zo schrijft Dominique Weesie. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten