Regiogerichtheid begint te leiden tot een ware loopgravenoorlog tussen verschillende vergunninghouders van regionale FM-kavels. Opnieuw heeft RADIONL middels één van haar vergunninghouders een handhavingsverzoek ingediend. Dit keer tegen Radio Continu.
Hierin dient Regionale Radio Frequentie (RRF) uit Sneek, één van de vele bv’s die net als RADIONL onder de N. Silvius Holding vallen, een handhavingsverzoek in tegen Radio Continu, de grote concurrent van RADIONL in Noord- en Oost-Nederland.
Volgens RRF zou Radio Continu zich niet aan de verplichte percentages regiogerichtheid houden doordat de zender voor haar drie FM-kavels (B11 in Friesland, B26 in Groningen/Drenthe/Overijssel en B34 in Stadskanaal) maar één programma zou produceren. Het AT heeft het handhavingsverzoek in behandeling genomen en gaat nu de programma’s op de verschillende kavels van Radio Continu controleren.
Een kat in het nauw maakt rare sprongen
Het is niet de eerste keer dat een bedrijf dat onder de N. Silvius Holding valt een handhavingsverzoek indient tegen een ander regionaal commercieel radiostation. Eerder werd door Waterstad FM, waar een deel van de vergunningen van RADIONL in onder zijn gebracht, ook al handhavingsverzoeken ingediend tegen Ujala Radio in Amsterdam en Amor FM in Rotterdam.
Deze handhavingsverzoeken werden echter afgewezen door het AT, omdat Waterstad FM geen belang heeft bij handhaving van deze stations. Anders gezegd: Ujala en Amor zijn geen directe concurrenten van RADIONL.
Saillant detail is dat Waterstad FM eerder op diverse kavels een last onder dwangsom opgelegd kreeg door het AT doordat het uitgezonden programma RADIONL niet aan de vereiste percentages regiogerichtheid voldeed. Dit leidde ertoe dat RADIONL haar programma’s op diverse kavels heeft gestaakt. Lange tijd werden daar de regels met betrekking tot regiogerichtheidseis aan de laars gelapt.
Nu lijkt er in Sneek een loopgravenoorlog te zijn uitgebroken om zoveel mogelijk andere vergunninghouders die hun programma’s niet in Sneek laten produceren, het AT op het dak te sturen in de hoop dat ze eveneens een torenhoge last onder dwangsom krijgen opgelegd. [Radiowereld.NL]