Dave Leusink begon zijn radiocarrière bij het landelijke radiostation ID&T in Amsterdam toen hij 20 jaar was. Daar maakte hij van 2001 tot 2003 een ochtendshow, maar ook een middagprogramma. Ook werkte hij tussendoor nog een korte periode bij Yorin FM als vormgever. In 2004 waagde hij de grote stap en begon samen met Koen van Tijn met het commerciële regionale radiostation Wild FM.
Met Dave, tevens aandeelhouder van Wild FM, praten we over de publieke omroep, zijn werk als programmamaker en Creative Director bij Wild FM, maar ook over zijn tijd bij ID&T.
– Hoe ben je met de radio in aanmerking gekomen?
Als nakomelingetje uit 1981 met broers die 20 jaar ouder zijn, kwam ik toen ik een jaar of 5 was in aanraking met radio. Een van mijn broers had in de jaren 80 een piratenzender met hitmuziek, zo’n typische piratenzender waar je soms ook nog wel eens foto’s van ziet; zo’n rokerige zolderkamer met posters van Madonna aan de muur, een FRM-magazine in de hoek (radioblaadje van toen) en pakjes Marlboro op de mengtafel. En daar liep ik als heel klein broertje dan tussen te springen, een betere garantie voor een carrière in de radio is er volgens mij niet.
– Hoe kwam je zo bij ID&T Radio terecht?
Een bijzonder verhaal eigenlijk. Alhoewel ik heel jong al wel in contact was gekomen met radio heb ik er zelf vrij weinig mee gedaan. Tot 2001. Ik was aan het prutsen thuis met het maken van vormgeving in Cool-Edit en stuurde een paar dingetjes in mp3 per e-mail naar volgens mij half radioland. Resultaat: een paar reacties, waaronder van ID&T Radio (toen nog met commerciële dancemuziek).
Ik kende de zender amper en ook nog nooit een radioshow gedaan, maar de toenmalige directeur Robin Albers wilde het graag proberen met een top 40 lijst met dance (de Fresh 40). Super slechte radio en gelukkig heb ik er geen opnames van, haha! Een tijdje later was Robin om prive redenen wat minder op de zaak en dat was mijn mazzel naar later bleek, want hij wilde mij volkomen terecht van de zender halen.
Toen leerde ik Koen van Tijn kennen, die toen als program-director actief was en begon mij te coachen. Dat werkte beter dan “je doet het niet goed!!”. Om een lang verhaal kort te maken, het ging snel beter.
– Je hebt ook een korte periode bij Yorin FM de vormgeving gedaan, vertel eens?
Eigenlijk ook weer zo’n apart verhaal. Ik kon dus een beetje vormgeving maken op mijn Cool-Edit setje en had mijzelf op de sollicitatie bij Robert Jensen naar binnen geluld. Diederick van VHU Europe, toen vormgever van Yorin FM, was naar 3FM vertrokken dus hadden ze een vormgever nodig. Ik hoor Robert nog vertellen over de geweldige pro-tools set met tafel die ze hadden, maar ik had eigenlijk geen flauw benul waar ‘ie het over had haha!
Ik vond Robert Jensen erg inspirerend maar hij was altijd erg druk op kantoor. En omdat ik eigenlijk een ander plan had (vormgeving vond ik leuk, maar veel andere aspecten ook zoals een programma en techniek) kwam ikzelf toch snel tot de conclusie dat het niet was wat ik zocht. Ik heb bij Yorin FM wel met Pro-tools leren werken. Daar heb ik nu dagelijks profijt van en daar heb ik Robert Jensen nog voor bedankt.
– En toen weer terug naar ID&T Radio?
Ja.. dance was op z’n hoogtepunt, ik was 20 en was toen helemaal weg van die muziek en kreeg de mogelijkheid voor een dagelijkse show. Ik kijk er eigenlijk op terug met gemengde gevoelens. Ik vond het super om met Koen van Tijn te werken, als enige man met format kennis bij ID&T, maar achteraf ook de man met de meeste format kennis die ik toen nu toe heb gekend en hij heeft een speurneus voor het herkennen van radiotalenten, iets wat ik nu ook bij Wild FM terug zie.
Verder was het sfeertje bij ID&T wel grappig, zeker de avond, met figuren als de Darkraver in het pand en altijd voldoende drank voorradig. Maar het had ook een minder leuke kant. Op een dag nam Duncan Stutterheim na een sabattical het roer weer over van Michel de Winter, maar met alle respect voor de organisator Stutterheim, Sensation vind ik het beste grote feest, de radio die Duncan Stutterheim voor ogen had was veel te progressief. Op eens moesten er platen uit rotatie omdat hij hoorde van een horeca eigenaar dat ie dat maar een ruknummer vond en het format werd snel progressiever en progressiever.
Prima natuurlijk, hij was de baas van de tent, maar ik zag dat hij frontaal de ramkoers uitging met zijn nieuwe format, al mijn argumenten ten spijt. Compleet doof voor de argumenten zelfs.
Ik las laatst een interview waarin Stutterheim zichzelf de schuld gaf, toen ID&T toch bleek te mislukken. Stutterheim vond zichzelf knap, hij was zo flink om zichzelf daarvan de schuld te geven. Maar volgens mij is het nog knapper om op tijd naar tips te luisteren en zodoende de euro’s te besparen die nu over de balk zijn gesmeten. Aan de andere kant, ze hebben me wel mijn eerste betaalde baan aangeboden en ik heb ook een hoop lol gehad.
– Want vind je van het huidige radiolandschap?
Ja, eh.. volgens mij valt er veel meer uit ons radiolandschap te halen. Maar als de consument tevreden is, dan is het voor mij ook prima. Ik vind het wel jammer dat de Publieke Omroep nog steeds zoveel voordelen heeft ten opzichte van commerciële radio. Het lijkt erop dat de overheid nog steeds de Publieke omroep wil bevoordelen. Zoals die soms maffe kavel regels, laat een station gewoon doen waar de markt naar vraagt en niet hoeveel % iets uit welk land moet komen of hoeveel % dance.
De Publieke Omroep is bijvoorbeeld met hun 100% dekking zelfs in de diepste grot van Nederland te ontvangen. De beste commerciële pakketten geloof ik 70%. Ik word soms ook een beetje moe van de Publieke Omroep-medewerkers (voornamelijk radio, tv boeit mij niet zo) die het hebben over de ‘eenheidsworst’.
Als we in Nederland nou eens geen Publieke Omroep hadden en dit bedoel ik echt goed voor ze, geen lokale omroepen met rare ICE-regels en een echte frequentie planning volgens Zerobase. Dan hadden we zeeën van ruimte op onze FM-band. Misschien wel 30 landelijke omroepen. Dan hadden we pas geen eenheidsworst!
Een Gospel station (prima voor de EO-lui), een levensliedzender (prima voor de TROS-lui), een rock hitzender (prima voor de BNN-lui), een alternatieve rockzender (prima voor de VPRO’ers), etcetera. En – met alle respect – de mensen die nu bij een matig beluisterde lokale omroep werken konden dan op een professionele wijze bij één van deze format stations met veel luisteraars werken.
Bovendien zijn we dan ook af van de subsidies, want die stations voorzien namelijk echt in een behoefte en verdienen zichzelf dubbel en dwars terug. Mijn hoop is nu gevestigd op digitale radio, want ooit moet dit in Nederland ook gaan lukken.
In Amerika is zo’n dergelijke FM-opzet al 40 jaar gebruikelijk, en ohja, met HD-Radio zitten ze tegelijkertijd ook al digitaal in de analoge 88-108 band, kan je nog een paar stations extra kwijt. Maar voor de rest lopen we niets achter in Nederland.
– Hoe ben je zo bij Wild FM betrokken geraakt?
Bij ID&T ontstond er een hechte vriendschap met Koen en onze ideeën wezen maar naar één ding: zelf een radiostation opzetten. Wij hadden samen ook eigenlijk alle know-how. Koen met zijn achtergrond als Program-/ musicdirector/ programmamaker en ik met mijn achtergrond in de techniek, vormgeving en programmamaker. Erik de Vlieger was meteen onder de indruk van de plannen, participeerde en een maand of twee later hadden we al ons regionale FM-kavel voor Noord-Holland aangekocht.
– Je maakt nu dagelijks een middagshow maar daarnaast zit je in het management van Wild FM is dit wel te combineren?
Ja, heel goed zelfs. Er word bij ons professioneel gewerkt, met behulp van buitenlandse consultants die ook zeer grote buitenlandse stations consulteren en er word niet vergaderd om het vergaderen. Voor de rest heeft bijna iedereen “dubbele functies” bij Wild FM, dat maakt het niet efficiënt, maar ook juist leuk.
Over efficiëntie gesproken, schiet me te binnen dat ik ooit met Dennis Hoebee (ex-collega van ID&T) eens op het mediapark bij 3FM geweest, en verbaasde me echt werkelijk over waar die mensen zich zelf de hele dag mee bezig kunnen houden. Al die werkgroepen en vergaderclubjes, ongelofelijk.
– Je hebt ook nog een tijdje samen met Patricia van Liempt de ochtendshow gemaakt op Wild FM. Hoe heb je dat ervaren?
Leuk! En Patricia kwam binnen zonder enige ervaring, dus was eigenlijk goed te ‘kneden’ voor de show. Wat elke beginnende dj doet is komen met feitjes, weetjes of nieuwtjes maar ik wilde juist alleen de normale dingen uit het leven en dat is goed gelukt.
Als ik werd ‘gedumpt’ door een one-night stand, was dat de volgende ochtend te horen op de zender, waarop luisteraars weer op reageerden. En zo waren er elke ochtend van die onderwerpen, altijd spannende radio dus. Overigens is het vertrek van Patricia niet de reden dat ik ben gestopt, dat was al een half jaar van te voren geplant.
Je vroeg of management en alle andere dingen met een radioprogramma is te combineren, voor mij dus wel, maar een ochtendshow vraagt, als je het goed wil doen, wel veel energie, als je ook nog andere dingen te doen hebt. Niet onmogelijk hoor, maar ik vind het ook heerlijk om op zaterdagavond een drankje te doen, zonder als een zombie rond te lopen omdat je gewent bent om 22.00 uur te gaan slapen. Ik ben helaas een ‘langslaper’ met een uur of 8, 9 per nacht.
– Is je radioshow elke dag live of wordt je radioprogramma ook wel eens gevoicetrackt?
In het begin heb ik gevoicetrackt, mede omdat het efficiënt en kostenbesparend was, maar langzaam worden we volwassen en zijn we nu van ’s ochtends tot ’s avonds live.
Voicetracken vond ik trouwens super, lekker strakke hitradio, zeker met ons automatisering systeem Costar, want die is uitermate geschikt voor voicetracking. Maar je mist de interactiviteit “het is nu bewolkt in Amsterdam” en de livebellers.
– Sommige mensen vinden dat commerciële regionale stations weinig toevoegen aan het radiolandschap. Hoe zie jij dat?
Ja, als je een zoveelste non-stop 538 of Skyradio-kopie regionaal on-air zet: helemaal mee eens!
Ik vindt Wild FM op dit moment het enige echte strakke hitmuziek station van Nederland, professioneler dan een aantal landelijke stations, met een vibe die ik niet kan omschrijven. Luisteraars zijn vaak ook verbaasd dat we alleen in Noord Holland zijn te ontvangen. Ook al heb je unlimited budget, van je eigen kwaliteit en creativiteit kan geen budget tegenop. Zie Noordzee FM. Geld genoeg maar het wilde niet van de grond komen.
Dus geld mag geen argument zijn voor regionale stations om ‘slechter’ te klinken dan landelijke omroepen.
Met onze creatieve muziekmix, frisse dj’s die het te gek vinden hits vaak te draaien, de vette hitradio processing set-up waaraan een jaar lang nachten aan is gewerkt (rare mix van oude analoge apparatuur met ’n Orban 8400) vind ik ons een baken tussen alle andere radiostations.
Je hoort dat het enorm gezellig is in ons pand, das ook zo’n voordeel van live zitten trouwens.
Ik hoor ook dat mensen die naar ons station luisteren als eerste radiostation aanzetten. Daarvoor luisterden ze niet naar de radio, mooi compliment toch?
– Naar welke radiostations luister je zelf en wat vind je van de hedendaagse radio?
Wild FM natuurlijk en buiten het gebied alle in de ether te ontvangen radiostations. Ik woon nog in Zwolle, dus ik heb daar elke dag 2x een uur de tijd voor. Ook maak ik regelmatig een cd’tje voor onderweg met getapete streams van Amerikaanse hitstations of een gedownloade show van Howard Stern, altijd lachen.
– Waarom moeten mensen naar jouw middagshow op Wild FM luisteren?
Vanwege de muziekmix. Die is zo uitgekristalliseerd, dat het verslavend werkt.
– Hoe zie je de toekomst van Wild FM en wat zou je zelf nog willen bereiken op radiogebied?
Misschien zit er op korte termijn een uitbreiding aan te komen op FM. Maar of dat nu wel of niet doorgaat, met 2,5 miljoen potentieel bereik aan luisteraars ben je volgens internationale begrippen een grote speler.