Het radiosprookje van Corne Klijn begon in Kaatsheuvel. Daarna vertrok hij naar Utrecht, waar hij werkte in muziekimportzaak Kareltje en draaide in discotheek Cartouche. Ook was hij te horen in de Utrechtse ether, want hij werkte bij de piraat Midstad FM. Hier had hij beroemde collega’s als Jeroen van Inkel en Rob Stenders.
Van Inkel haalde hem vervolgens naar Veronica waar ze samen even te horen waren in ‘Dinges & Van Inkel’, een van de opvolgers van het roemruchte ‘Curry & Van Inkel’.
Toenmalig Veronica-programmaleider Lex Harding vroeg hem in 1992 om mee te gaan naar zijn nieuwe zender: Radio 538. Hier was Corne elke avond te horen in ‘Kort & Klijn’ en op vrijdagavond samen met Michael Pilarczyk in ‘The Jungle’.
In 1995 kondigde Frits Spits aan dat hij wilde stoppen met zijn beroemde radioprogramma ‘De Avondspits’, waarna de NPS op zoek moest naar een vervanger. Die vonden ze in Corne. Sindsdien is Corne iedere avond op Radio 3 FM te horen met zijn programma ‘Kort & Klijn’. Momenteel staat Corne aan de vooravond van een nieuwe overstap: hij verhuisd op 1 februari naar TROS, waar hij in het weekend de programma’s van Patrick Kicken over neemt.
Er wordt vaak gezegd dat contacten met de juiste mensen in het radiowereldje essentieel zijn. Zijn de contacten die je bij Midstad FM hebt opgedaan onmisbaar geweest voor je verdere carriere?
Ik denk het wel. Midstad was in elk geval een prima leerschool. Het feit dat ik daar Rob Stenders, Unico Glorie en Jeroen van Inkel beter leerde kennen was natuurlijk meegenomen. Die jongens hebben er voor gezorgd dat ik met de juiste mensen in contact kwam. Als je via dat toch al niet te flauwe trio terecht komt bij mensen als Lex Harding, Erik de Zwart en Wessel van Diepen. Dan mag je toch wel zeggen dat bij Midstad de basis is gelegd voor mijn radio toekomst. De zes namen die ik genoemd heb, heb ik leren kennen via Midstad en alles wat daar mee te maken had, dus ik denk dat je wel kunt stellen dat die Midstad contacten essentieel zijn geweest.
Wat zou je geworden zijn als je radiocarriere in Utrecht was opgehouden?
Misschien platenproducer, club dj, a&r, product of marketing mannetje bij een platenmaatschappij. In elk geval iets met muziek, want ik kan niet zonder.
Toen je bij 538 weg ging leidde het station een noodlijdend bestaan op de kabel. Na jouw vertrek kreeg 538 etherfrequenties en ging het bergopwaarts. Vind je het jammer dat je die tijd niet hebt meegemaakt?
Aan de ene kant wel en aan de andere kant niet. Die eerste 3 jaren waren dan misschien noodlijdend, maar ze waren wel leuk. Ik denk dat als 538 die periode niet had doorgemaakt de zender nooit zo sterk uit de strijd was gekomen. Maar die begintijd was wel lekker piraatachtig. Nu lijkt het me zo commercieel dat de fun voor de dj’s weg is. Ik kan het niet met zekerheid zeggen omdat ik hier werk en niet daar, maar het lijkt me heel erg strak en geformateerd wat daar gebeurd.
Hoe zag jij de toekomst van 538 op het moment dat je daar weg ging?
Ik wist wel dat 538 een succesvol station zou worden en ging er zeker niet vanuit dat de hele zender over de kop zou gaan puur door mijn vertrek. Dat zou wel heel naief zijn geweest. Ik denk dat 538 straks met een goede dekking 1 van de grootste zenders van het land zal zijn. En daarvan kan ik alleen maar zeggen, terecht, ze hebben er hard voor gewerkt en veel tegenslagen gekend, dus voor mijn gevoel is het helemaal verdiend.
Bij de NPS kreeg je de moeilijke taak om radiogrootheid Frits Spits op te volgen. Hoe vond je dat?
Tegen het opvolgen van Frits heb ik lang aangekeken. Maar bij de NPS was het duidelijk dat men wilde verjongen. Die boodschap kreeg ik mee, en vooral de eerste 2 jaar ben ik voor 100% vrijgelaten. Daarna werd het minder leuk, wat nu heeft gezorgd voor mijn vertrek naar de Tros. Ik heb nooit geprobeerd om Frits na te doen, dat had geen zin. Frits is Frits en Corne is Corne. Frits is de beste en bekendste radiomaker die ons land ooit gekend heeft. Dus het was de moeite van het zenuwachtig worden niet eens waard. Ik heb geprobeerd mezelf te zijn en te blijven en dat was geloof ik wel alles was ik kon doen.
Wat zijn in jouw ogen de belangrijkste verschillen tussen commerciele en publieke radio?
Bij de publieke omroepen heb je toch wat meer vrijheid. Muzikaal gezien en ook op presentatie vlak. De indeling van de commercials is natuurlijk ook anders. Wij hebben geen zwevende blokken en de dj’s zijn meer personality’s dan bij de commerciele. (met uitzondering van toppers als Edwin Evers en Robert Jensen)
En de belangrijkste overeenkomsten?
De overeenkomsten in het geval van Yorin, 538 en 3fm, toch wel een groot percentage van de muziek. Het draait toch vaak om de grote hits. Alleen wij draaien veel meer nieuwe muziek, en dan ook vaak de wat progressievere nieuwe muziek.
Zou je nog wel eens terugwillen naar een commercieel station?
Waarom niet, ik vindt typische Amerikaanse drive time spuitradio nog steeds het leukst om te maken. Nou dan kan je het beste bij een commercieel station zitten. Daar komt wel bij dat ik bij de Tros nu weer de kans krijg om de jock te zijn die ik ben. Bij een commerciele zender zou ik misschien wat minder uren willen draaien en dan music director of programma director willen zijn.
Door de jaren heen heeft Radio 3 veel nieuwe disc-jockeys vaak bij commerciele stations weggeplukt, terwijl het 3 FM veel talent zelf opleidt en vervolgens niet gebruikt, uitzonderingen daar gelaten. Hoe kijk je daar tegen aan?
Nou, Giel Beelen hebben we zelf gedaan, Gerard Ekdom toch ook wel. Dus dat valt wel mee. Als alle bekende namen blijven scoren en op hun plekkie blijven zitten dan is er ook niet zoveel ruimte. Er moet altijd iemand weggaan voordat er weer plek is voor een nieuwe jock. De desbetreffende omroep gaat dan meestal voor een A naam, dus dan houdt het al snel op voor de nieuwelingen. Er is simpelweg te weinig plek.
Je vertrekt binnenkort van de NPS naar de TROS, van de week naar het weekend. Vind je het niet jammer dat je straks minder programma’s gaat maken?
Als het goed is is dat van tijdelijke aard. Ik ga het bij de Tros heel druk krijgen en ga het mezelf nog drukker maken. We hebben heel veel wilde plannen op allerlei gebied, maar daarover later meer.
Jouw programma bij de NPS wordt overgenomen door Isabelle, die op een hele andere manier programma’s maakt dan jij. Wat vind je daar van?
Isabelle heeft zich de afgelopen 3 jaar ontpopt en ontwikkeld tot een prof op radiogebied. Zij zal op haar manier blijven werken tussen 6 en 8 maar ik denk dat het wat toegankelijker zal zijn. Dat mag ik tenminste wel hopen voor het marktaandeel van 3fm. Maar ik heb veel vertrouwen in wat ze kan en wat zij gaat doen.
Hoe ziet jouw ideale radiostation er uit?
Zo’n beetje als radio 3fm! Kan wel iets aan veranderd worden maar daar ga ik verder niet over. Ik kan wel leven met hoe 3fm nu is.
Welke nieuwe radiotalenten dicht jij een grote toekomst toe?
Giel Beelen en Gerard Ekdom.
Corne Klijn