Bert Kranenbarg werd geboren op 14 september 1965 in Veldhoven. De radiocarrière van Bert begon al op jonge leeftijd met thuis plaatjes draaien op een pick-upje en ze vervolgens zelf aan- en afkondigen. Ondanks zijn interesse voor muziek en radio, vond Bert toch voldoende tijd om Frans te studeren en een lerarenopleiding te volgen. Daarna besloot hij echter om voor de radio te kiezen. De eerste omroep waar Bert te horen was, was de ziekenomroep in Apeldoorn. Bert was daar niet alleen presentator, maar later ook programma coördinator.
Na een paar jaar maakte Bert de overstap naar Radio Gelderland. Bij deze regionale omroep presenteerde hij uiteenlopende programma’s, zoals het informatieve magazine ‘Dubbeluur’, maar ook actualiteitenprogramma’s. Na zes jaar bij de Gelderse regionale omroep besloot Bert in 1995 naar Hilversum te gaan. Hij ging voor de Vara werken en op Radio 2 ‘Ontbijtradio’ presenteren. Ook daar heeft hij zes jaar gewerkt.
In april 2001 presenteerde Bert voor het laatst ‘Ontbijtradio’. Hij verruilde de Vara voor de NCRV. Bij die omroep maakt hij inmiddels ruim anderhalf jaar elke werkdag het middagprogramma ‘Knooppunt Kranenbarg’ op Radio 2 tussen 17 en 19 uur. Tevens is hij geregeld te horen als voice-over bij diverse televisieprogramma’s en spotjes van de NCRV.
Je bent in de jaren tachtig begonnen bij de ziekenomroep in Apeldoorn. Vanwaar deze keuze, had je toen je bij de ziekenomroep begon al de ambitie om bij een landelijke radiozender te werken?
Ambitie is een groot woord. Het was een droom, een jongensdroom. Maar, dacht ik altijd, wil niet iedereen bij de radio werken? Dus nuchter als ik ben heb ik er voor gekozen om “gewoon een vak te leren” en werd leraar Frans. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus uiteindelijk kwam ik toch bij de radio terecht. Dat was in die tijd nog ziekenomroep. Lokale omroepen waren net in opkomst, maar er waren een hoop beginnersproblemen. De ziekenomroep bestond al jaren en had behoorlijk professionele studio’s. Je was daar in de eerste plaats ziekenomroeper, en pas daarna radiomaker. Ik kan nu wel opbiechten dat dat bij mij niet altijd het geval was…
Van de ziekenomroep ben je naar de regionale publieke omroep verhuisd, Omroep Gelderland. Waarom juist deze omroep?
Ik woonde in Gelderland en wist dat de regionale omroep van een drie- naar een twaalf-uurs programmering ging. Bovendien liepen bij de ziekenomroep ook vrijwilligers rond die in het dagelijks leven bij Omroep Gelderland werkten. Dan is de stap al snel gezet om eens een brief te schrijven met een bandje erbij.
e maakt al jaren informatieve programma’s voor de radio. Zou je iets soortgelijks niet ook op tv willen presenteren?
Geen idee of ik dat zou kunnen op televisie. Nooit geprobeerd ook. En een paar jaar geleden had ik het ook zeker niet gewild. Toen zag ik radio als mijn medium en vond televisie vooral een enorm gedoe. Als presentator ben je een heel klein radertje in een grote machine. En lukt het je daar nog wel om je ding te doen zoals je het wil doen. Dus dat ene gesprek voeren op de manier zoals je het bedacht hebt en in de sfeer die jij wil? Ik moet zeggen dat mijn afkeer van televisie langzaam maar zeker plaatsmaakt voor nieuwsgierigheid. Tsja, en je moet natuurlijk mooi zijn voor televisie….
In 1995 nam je afscheid van Omroep Gelderland en ging je bij de Vara ging werken. Waarom koos je toen juist voor de Vara?
Als VARA-lid? Daarom natuurlijk. En puur praktisch hoorde ik op het goeie moment dat de presentatoren van Ontbijtradio het na 3 maanden voor gezien hielden. Ik had ondertussen kennisgemaakt met de vernieuwde radio 2 en ontdekt dat het niet alleen op papier, maar ook in het ècht de zender was die bij mij paste. Eén van de grote verbeteringen was horizontale programmering. Elke dag op dezelfde tijd hetzelfde programma met dezelfde presentator. Vanaf dat moment vond ik Hilversum interessant worden, ondanks het onmenselijke tijdstip.
Bij de Vara ging je ‘Ontbijtradio’ presenteren op Radio 2. Eindelijk was je landelijk te horen, hoe heb je het ervaren om elke ochtend vroeg op te staan?
Nou, dat heb ik ervaren. En hoe! Ik ben geen ochtendmens en ik zal het van m’n leven ook niet worden. Iedere dag om kwart voor vijf je bed uit, dat doe je alleen als er iets heel leuks tegenover staat. Zes jaar lang vond ik Ontbijtradio zo de moeite waard dat ik het kon opbrengen. Daarna was het op. En verlangde ik erg naar een gewoon leven, ook ’s avonds. En naar je weer eens echt helemaal fit voelen. En naar uitslapen! Alles na vijf uur ’s morgens werd uitslapen, nadat ik stopte met de ochtend. Wie kan zich dat permitteren? Elke dag uitslapen…. Heerlijk!
Ruim anderhalf jaar geleden verliet je de Vara. Je ging naar de NCRV waar je nu dagelijks een eigen programma hebt op Radio 2. Je bent momenteel elke dag tussen 17 en 19 uur te horen. Heb je ‘s middags een ander luisterpubliek dan in de ochtend of bereik je dezelfde mensen die nu in de avondspits staan in plaats van de ochtendspits?
Een groot deel van de luisteraars kent me van de ochtend. En die laten me ook weten dat ik vroeger met ze meereed naar het werk toe. Nu zit in “naast ze” op weg naar huis. Dat geeft een andere sfeer. En het is een uitdaging om die sfeer te pakken te krijgen, na al die ochtenden.
Momenteel ben je elke werkdag te horen op Radio 2. Ben je daarnaast ook nog achter de schermen bij andere programma’s betrokken?
Ik ben achter de schermen ook erg betrokken bij Knooppunt Kranenbarg. Daarnaast presenteer ik nog wel eens een ander NCRV-radioprogramma in geval van ziekte of vakantie van collega’s. En regelmatig word ik gevraagd voor het inspreken van NCRV-televisieprogramma’s.
Hoe kijk je richting je concurrentie, er zijn toch veel luisteraars die het moeilijk vinden te kiezen tussen een informatief programma of een muziekzender als Radio 538 of 3FM?
Wie kiest voor alleen muziek zit niet op zijn plek bij ons op radio 2. Wie alleen nieuws wil komt ook bedrogen uit. Maar wie een totaalpakket wil, geïnformeerd worden over het belangrijkste nieuws, maar ook gesprekken over andere zaken die de moeite van het bespreken waard zijn, zonder flauwekul, maar mèt lekker veel prima muziek…die wordt op zijn wenken benieuwd. En gelukkig wordt die groep luisteraars nog steeds groter!
Hoe zie je de toekomst van jezelf, wat wil je in de toekomst nog gaan doen op mediagebied?
Gordon is binnen bij Noordzee FM, Robert Jensen ook. Ik mag toch aannemen….eh..Erik de Zwart zal mijn telefoonnummer toch wel hebben?
Wat is tot nu toe het hoogtepunt uit je radiocarrière, en heb je ook een dieptepunt?
Tsja, hoogtepunt? Een uitzending bij Omroep Gelderland, waar Marco Borsato (toen net op nr.1 met Dromen zijn bedrog) kwam optreden. Op de eerste etage van een nieuw winkelcentrum. De bouwer was bang dat we met z’n allen door de vloer zouden gaan, zo enthousiast waren al die mensen voor het podium.
Of eh…een uitzending ter gelegenheid van 75 jaar VARA, vanuit het Werktheater in Amsterdam. Gasten ondermeer Felix Meurders en Koos Postema.
En de Top 2000. Wat een kick om met het hele radio2-team een programma te maken dat zó aanslaat en waar zoveel mensen naar luisteren.
Dieptepunten vergeet ik gelukkig snel. Na elk dieptepunt is er gelukkig de volgende dag weer een uitzending….
Binnen Radio 2 ben je verhuisd van de Vara naar de NCRV. Is er een verschil tussen het werken voor deze omroepen?
Er zijn veel verschillen. Eén van de belangrijkste vind ik dat de NCRV een aparte afdeling radio heeft. Met een manager radio. Dus radio telt, ondanks de televisiecultuur in Hilversum.
Zou je in de nabije toekomst voor een commerciële omroep kunnen werken en welke zou dit zijn?
Erik de Zwart heeft nog steeds niet gebeld…
Je bent begonnen bij een ziekenomroep. Vind je achteraf dat een ziekenomroep een goede leerschool is voor een verdere radiocarrière?
Een uitstekende leerschool zelfs. Een speeltuin waar ik alles gedaan heb wat te maken heeft met radio. Ik stel me voor dat veel geboren radiogekken dat tegenwoordig bij lokale omroepen doen.
Toen je bij Radio Gelderland werkte was je eind twintig, terwijl Radio Gelderland een luisterpubliek heeft dat voornamelijk uit ouderen bestaat. Was het niet ontzettend moeilijk om programma’s te maken voor een publiek dat veel ouder was dan jezelf toen was?
Nee, dat vond ik wel meevallen. Nou was ik ook niet zo’n jong-snel-wild type dat alleen maar op Hilversum 3 wilde. En ik kwam van de ziekenomroep, daar lag de gemiddelde leeftijd een stuk hoger.
Je hebt tot op heden eigenlijk altijd informatieve radio gemaakt. Heb je nooit de behoefte of ambitie gehad om alleen maar plaatjes te draaien en aan en af te kondigen?
Eén week per jaar vind ik dat heel leuk, tijdens de Top 2000. Dan zit ik weer (net als thuis op mijn zolderkamertje vroeger) heerlijk zelf te schuiven. Maar ik zou de kick van een goed of mooi gesprek missen als ik dat nooit meer zou doen.
Bert Kranenbarg