Alex Oosterveen begon met radio maken op zijn vijftiende, versleet sindsdien een handjevol radiostations. Dit was o.a. bij de lokale omroep Beuningen (Radio Exclusief) in 1989. Vervolgens was Alex enkele avonden per week te horen op Trend FM (Huissen). Ook dit was weer een lokale omroep die is ontstaan uit het piratentijdperk.
Alex werkte ook achter de schermen bij het televisiestation RTL4. (RTL4 S.A., de HMG was nog niet uitgevonden). Alex kwam daar aanvankelijk binnen als stagiaire geluidstechnicus en mocht vervolgens nog even blijven. Daarna heeft hij een jaar of drie gewerkt als geluidstechnicus voor een platenmaatschappij in de muziekstudio van onder andere Frans Bauer platen (Koch MM), maar volgde uiteindelijk zijn hart en belandde weer bij de radio.
In 1995 ging Alex werken bij het toenmalige commerciële radiostation ‘Radio London’ wat zich toen had gevestigd in een treinstel in Eerbeek, later in Zutphen. Tussendoor had hij ook nog een programma bij Trend FM.
Zijn passie voor muziek / audio / radio deed hem besluiten om een opleiding tot geluidstechnicus te volgen. In 1997 startte HOT Radio en daar kreeg hij de kans om zich eindelijk fulltime met radio bezig te houden.
Je bent begonnen met radio maken in de jaren 80. Heb je ook nog zelf een zendertje gehad, of bij de illegale piraten gedraaid?
Vroeger had ik wel zo’n zendertje waar ik net het einde van de straat mee haalde. Dat ding staat hier nog op de vensterbank als relikwie. Helaas ben ik net te laat geboren om actief de glorietijd mee te maken van de beruchte piratenstations in Nijmegen, waar ik uit de buurt kom. Ik ben begonnen bij een lokale omroep en altijd lekker legaal gebleven.
Je hebt ook nog een tijdje bij commerciële Radio London gewerkt. Waarom dit station, had je iets met het toenmalige format, en hoe was het om op een zijspoor platen te draaien?
Ik kwam bij Radio London via een oud-collega en ik wist niet eens wat ik daar kon verwachten. Pas toen ik er bezig was leerde ik het station kennen. Ik deed ook maar drie programmaatjes per week. Ik snapte echt helemaal niets van het format van Radio London, vooral als commercieel station. Het format was zo ontoegankelijk en specifiek dat ik me niet voor kan stellen dat dat station zich ooit had kunnen bedruipen met reklame-inkomsten.
Veel mensen bij Radio London stonden volledig achter wat ze deden, het hele station was ideëel. Door het multiculturele format kreeg Radio London een plek op heel veel kabelnetten en daardoor een grote dekking. Leuk, maar uiteindelijk moet een commercieel station natuurlijk aantrekkelijk zijn voor adverteerders om het te kunnen redden.
Overigens was het wel heel apart, een radiostation in een trein. Die trein zou voorheen van DDR-leider Erich Honecker zijn geweest en de Oost-Duitse Stasi zou in die trein enkele mensen hebben vermoord. Volgens een collega waarden de geesten van arme mensen nog rond in de coupees…
Je hebt ook nog een aantal cursussen in geluidstechniek gedaan. Komt dit bij je huidige baan bij HotRadio ook van pas of heb je er bij het radio maken weinig aan?
Een DJ-programma zoals ik dat bij HOT maak is geen uitdaging voor een geluidstechnicus. Je moet je als DJ juist zo veel mogelijk kunnen concentreren op het programma zélf, in plaats van op de technische kant van de zaak. Ik kan mijn geluidstechnische ei dus niet helemaal kwijt, maar mijn werk als DJ is ook hardstikke leuk, dus!
Je hebt ook een aantal jaren bij Koch MM, de studio waar bijvoorbeeld Frans Bauer zijn platen opneemt, gewerkt. Wat deed je daar?
We maakten de cd’s van Frans Bauer, maar ook van andere artiesten natuurlijk. Ik was daar geluidstechnicus en deed opnames, mixage en mastering. Ik irriteer me er nog steeds aan dat er vaak neerbuigend wordt gedaan over het ‘Frans Bauer-genre’. Over smaak valt niet te twisten en bij mij thuis zit iets heel anders in de cd-speler. Maar een platenmaatschappij wil nou eenmaal veel ceedeetjes verkopen. Dat lukt met Frans Bauer heel goed, veel mensen vinden het mooi, dus wat is er dan mis mee?
Voor welke landelijke zender zou je ooit willen werken en waarom?
Euh, geen idee eigenlijk, want ik ken die ander zenders niet van binnen uit. Ik werk graag bij een station waar ik het naar m’n zin heb, met leuk werk en leuke mensen om me heen. Of dat nu een landelijke zender of een niet-landelijke zender is vind ik niet belangrijk.
Je hebt bij je werk bij Trend FM, Radio Londen, Koch en HotRadio telkens met een totaal andere soort muziek gewerkt. Wat is je eigen muzikale voorkeur?
Mijn persoonlijke smaak? Rock/Pop, het ambachtelijke werk. Amanda Marshall, ken je die? Als ik haar stem had zou ik nooit meer mijn bek houden! Maar je persoonlijke smaak moet je opzij kunnen zetten tijdens je werk. Ik zal thuis geen ceedeetje opzetten van – noem eens iemand – Jan Wayne, maar als ik weet dat mijn luisteraars het willen horen kan ik er evengoed enthousiast over zijn.
Bij HotRadio ben je tijdens de avondspits te horen. Waarom moet Oost-Nederland naar jouw programma luisteren en niet naar landelijke concurrenten als Ruud de Wild of Jeroen van Inkel?
Er moet niks. Ruud de Wild, Jeroen van Inkel en ik maken alledrie een ander programma. De keuze is aan de luisteraars.
HotRadio werkt veel met programma’s van 4 uur. Is dat niet wat lang en ga je dan niet op de automatische piloot werken?
Nee, dat hangt meer af van hoe het gaat. Als ik lekker op dreef ben is 4 uur helemaal niet te lang. Maar je hebt ook wel eens zo’n dag dat het niet zo lekker loopt. Dan moet je alles kromtrekken om het er uit te krijgen. Dat zal iedereen hebben in elk beroep. Ik heb lol in mijn werk, dus ik zit zelden op de klok te kijken. Hooguit voor een tijdmelding.
Tegenwoordig ben je dagelijks te horen op HotRadio. Wat zijn daar verder je dagelijkse werkzaamheden, naast je programma?
Verder doe ik bij HOT wat technische zaken, zorg dat de studio’s blijven werken en ik zorg voor de automatisering van de reclameblokken.
Hoe zie je de toekomst van HotRadio, en heeft de commerciële regionale radio volgens jou nog toekomst? (denk aan het zero base)
Absoluut! Onze luistercijfers zeggen eigenlijk al genoeg. Het is voor een regionaal station makkelijker om een binding op te bouwen met de luisteraars, omdat je ‘dichterbij’ bent en beter aan kan sluiten op de cultuur van je uitzendgebied. En zeker ook op het commerciële vlak is er een enorme markt voor commerciële regionale stations.
Voor regionaal opererende bedrijven is landelijke reclame niet efficiënt. Een bioscoop in Hengelo heeft er bijvoorbeeld niets aan om zijn reclamespot ook in Middelburg uit te laten zenden, waardoor landelijke radioreclame niet interessant is voor zo’n bedrijf. Radio is een supermedium en in het buitenland is regionale commerciële radio al jarenlang succesvol, maar dankzij het behoudende beleid van de overheid is het in Nederland pas een paar jaar mogelijk.
Wat zou je als eerste willen veranderen als je de baas zou zijn van HotRadio?
Hahaha! Wat een vraag, Martin! Als er dingen zijn die volgens mij anders moeten bij HOT, dan vertel ik dat gewoon tegen de baas zelf, da’s makkelijker dan via een website.
Wat is tot nu toe het hoogtepunt uit je carrière?
Voor mij persoonlijk? De dag dat ik voor het eerst met radio mijn brood kon verdienen. Lekker de hele dag je hobby uitoefenen en er nog voor betaald krijgen ook! Maar om dat nou een hoogtepunt te noemen is wat overdreven. Je weet pas wat je hoogtepunt is als je er al overheen bent, toch?
Als je 1 dag in de schoenen mocht staan van een andere radiopresentator / dj wie zou dat dan worden, en waarom?
Ik las laatst een artikel in De Telegraaf over AM747, of hoe heet dat tegenwoordig. Dat artikel ging over het geringe aantal luisteraars van AM747. Ik zou willen voelen hoe het is om met een waanzinnig budget een zwaar arbeidsintensief radioprogramma te maken op een landelijke omroep, bloed zweet en tranen, om er dan vervolgens achter te komen dat er weer geen hond heeft geluisterd.
Het is dan wel de taak van de publieke omroep om zo af en toe eens in het Chinees of Swahili te lullen, maar het lijkt me niet erg motiverend als je weet dat er vierentwintig mensen luisteren. Ik zou ook wel eens de baas willen zijn van Radio2, bij de Tros graag. En dan lekker met publieke middelen zo hoog mogelijke luistercijfers proberen te halen, graag ten koste van de commerciëlen, en dan toch keihard volhouden dat je een maatschappelijke functie vervult, hahaha!
Wat doe je zoal in je vrije tijd, en wat zijn je hobby’s?
Ik kook graag, masturberen, vliegen, dat soort dingen…
Alex Oosterveen