Agentschap Telecom geeft 45 waarschuwingen en geen boetes

Het Agentschap Telecom, de waakhond van de ether, heeft eind 2016 na 400 inspecties op afstand 45 overtredingen geconstateerd. Ook bleken 26 zenders niet in de lucht te zijn. Agentschap Telecom zal daar nader onderzoek naar doen.

Agentschap Telecom geeft 45 waarschuwingen en geen boetes Agentschap Telecom streeft een structureel acceptabele kwaliteit na van het (FM-)radiolandschap na, zodat frequentieruimte doelmatig en ongestoord gebruikt kan worden.

Dit is van belang voor burgers, die hun favoriete radioprogramma willen luisteren. Maar ook voor marktpartijen, zij hebben (economisch) belang bij een “eerlijk” speelveld.

Agentschap Telecom verdeelt daarom vergunningen met technische voorschriften en houdt toezicht op de naleving van die vergunningsvoorschriften.

Sinds oktober 2016 houdt Agentschap Telecom, naast het reguliere toezicht, ook themagewijs en over de volle breedte van de FM-sector toezicht. De toezichthouders meten de omroepzenders bij voorkeur op afstand, in de omgeving van de zender. Het meten op afstand bespaart kosten (tijd en geld) voor vergunninghouders, hun operators en Agentschap Telecom, terwijl nog steeds kan worden bepaald of de zenders voldoen aan de technische voorschriften.

Eerste uitkomsten
Toezichthouders van Agentschap Telecom hebben in de periode oktober- november 2016 over de volle breedte van de FM-sector de spectrummaskers van FM-omroepzenders gemeten. Het is belangrijk dat de modulatie van een FM-omroepzender binnen het voorgeschreven spectrummasker blijft. Als een zender te hard moduleert – en dus het masker overschrijdt – kan hij daarmee storingen veroorzaken op andere zenders op dezelfde of een direct naastgelegen frequentie. Dit is onwenselijk.

Agentschap Telecom heeft de onderzochte vergunninghouders geïnformeerd over de resultaten van de inspecties. Aan vergunninghouders die op dat moment voldeden aan de (technische) vergunningsvoorschriften is een goedkeuringsbrief gestuurd. Aan de vergunninghouders die in overtreding waren, zijn maatregelen aangekondigd.

Maatregelen om tot naleving te bewegen
Agentschap Telecom wil overtreders op een redelijke en doeltreffende manier bewegen tot het naleven van de voorschriften. Daarom wordt er in principe geen boete opgelegd, maar een (niet vrijblijvende) herstelkans, gekoppeld aan een dwangsom. Vergunninghouders hebben daarmee ruimte om de overtreding ongedaan te maken, zonder dat er direct financiële gevolgen zijn. Dit biedt de partijen volgens het AT een herstelkans en voor zover nodig voldoende stimulans om beter nalevingsgedrag te vertonen. Bij blijvende en/of herhaalde overtreding blijft het ‘mogelijk’ om boetes op te leggen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten