Het kabinet heeft zijn lesje geleerd van de omstreden UMTS-veiling. Voor de veiling van tientallen etherfrequenties voor de commerciële radio, die in juni begint, is een ‘noodremprocedure’ ingebouwd. Dat hebben de staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Cultuur) vrijdag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt.
De Vries kan ingrijpen als gegadigden bijvoorbeeld samenspannen, zoals bij de UMTS-veiling mogelijk is gebeurd, of als er te weinig belangstellenden overblijven. Bovendien wil ze voor de acht frequenties met landelijke dekking een minimumbedrag van naar verluidt 20 miljoen gulden vragen, zodat een aanvaardbare opbrengst is gegarandeerd. Dit moet nog wel wettelijk worden geregeld. De vraag is nog of dat op tijd lukt.
Meer ruimte
De frequenties voor commerciële radio moeten worden geveild omdat 1 september de bestaande vergunningen aflopen. Als gevolg van een herverdeling komt er meer ruimte vrij. Volgens het kabinet zullen de commerciële zenders met de veiling een groter bereik krijgen. De publieke zenders hoeven niet mee te doen aan de veiling. Die krijgen een frequentie toebedeeld.
Er worden acht FM-frequenties met landelijke dekking geveild, waarvan er één voor een nieuwszender is gereserveerd. Lokaal en regionaal worden 59 FM-frequenties geveild en voor de AM-band (middengolf) gaan veertien pakketten onder de hamer.
De veiling van de landelijke FM-frequenties begint 27 juni. In juli volgt de veiling van niet-landelijke frequenties en in augustus die op de middengolf. De Vries verwacht dat het tot begin 2002 kan duren voordat alle zenders hun nieuwe plekje in de ether hebben ingenomen. Zij houdt rekening met juridische procedures van de huidige commerciële omroepen, maar ziet die met vertrouwen tegemoet.
De Vries is overstag gegaan voor de eis van de Tweede Kamer toe te staan dat een radiobedrijf twee landelijke FM-frequenties in de wacht mag slepen. Zo kan Sky Radio ook proberen een plekje voor het kleine broertje Classic FM te bemachtigen. De staatssecretaris heeft deze knieval op het laatste moment gemaakt om politieke problemen te voorkomen.
Reactie
Voorzitter M. Banga van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) noemt het kabinetsplan voor de veiling schandalig. ,,Dit leidt tot de ondergang van de meeste commerciële radiostations. Het gaat veel ontslagen opleveren.” De commerciëlen beginnen volgende week op hun zenders met acties tegen de veiling.
Volgens Banga moet de overheid veel zorgvuldiger omgaan met het bedrijfsbelang van commerciële zenders. ,,Wij zijn het enige land ter wereld waar de overheid frequenties afpakt en ze daarna weer veilt. Investeringen van commerciële zenders gaan daardoor verloren, terwijl de publieke omroep gratis frequenties krijgt.” (Trouw / ANP / 3 februari 2001)