De Tweede Kamer is in harde botsing gekomen met de staatssecretarissen De Vries (telecommunicatie) en Van der Ploeg (media) over de veiling van fm-radiofrequenties.De bewindslieden voelen er niets voor om de veiling af te blazen en op zoek te gaan naar een alternatief daarvoor, zoals een kamermeerderheid wil.
Staatssecretaris De Vries weigert een motie van de drie coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA uit te voeren, waarin haar wordt gevraagd met de commerciële radiozenders te praten en hen een garantie te geven op behoud van hun frequentie. De Vries noemde deze motie gisteren tijdens een kamerdebat onuitvoerbaar, omdat dit neerkomt op het voortrekken van de bestaande commerciële zenders. ,,Dat is marktafscherming. Dat kan ik voor geen enkele rechter overeind houden”, zei een verontwaardigde De Vries.
De herverdeling van radiofrequenties is nodig om de fm-band efficiënter in te richten, zodat er meer ruimte komt voor andere radiostations. Enige jaren geleden koos de regering voor een veiling om alle frequenties te herverdelen. De coalitiepartijen hebben nooit bezwaren tegen de veiling naar voren gebracht.
Van der Ploeg en De Vries vinden het derhalve onverteerbaar dat de Kamer in een zo laat stadium op de rem heeft getrapt. Op 1 september vervallen de tijdelijke vergunningen en dan moeten de nieuwe frequenties dus zijn verdeeld.
Het kabinet heeft met omliggende landen als België, Noorwegen en Denemarken fm-frequenties uitgewisseld en dat is volgens De Vries niet meer terug te draaien.
,,Uitstel van de herverdeling is daarom onmogelijk, tenzij de Kamer stilte in de ether wil.”
De fracties van D66 en PvdA zien van een veiling af, nadat zij zijn overspoeld door protesten van luisteraars van de commerciële zenders Radio 538 en Sky Radio. Deze zenders hadden vorige week in reclamespotjes luisteraars gevraagd om de mediawoordvoerders in de Kamer te benaderen. In het bijzonder ouderen zouden hun favoriete zenders niet meer kunnen vinden. ,,We willen geen onrust in de samenleving veroorzaken”, aldus PvdA-kamerlid Wagenaar.
De VVD is nog wel voor een verkoop per opbod, maar wil ook akkoord gaan met een alternatief als dat beter blijkt.
CDA, SP, GroenLinks en ChristenUnie zijn altijd tegen een veiling geweest. Deze partijen willen een zogeheten schoonheidswedstrijd, waarbij de zenders op hun inhoud worden beoordeeld alvorens te worden toegelaten op de fm-band. (Trouw / 22 februari 2001)