Radio 538 en Sky Radio kunnen opgelucht ademhalen. Er bestaat een akkoord om commerciële radiozenders hun huidige plaats op de FM-band te laten behouden en drie frequenties voor nieuwkomers te veilen. Donderdagavond werden een kabinetsdelegatie en vertegenwoordigers van de drie coalitiefracties het eens over dit plan van de commissie-Bouw.
Het kabinet neemt naar verwachting vandaag het advies over, nadat VVD-staatssecretaris De Vries van Verkeer en haar PvdA-collega Van der Ploeg van Media het gisteravond met de fracties eens werden.
Aanvankelijk had het kabinet de FM-frequenties voor commerciëlen willen veilen. Maar na acties van luisteraars gingen de coalitiefracties schuiven: zij wilden dat bestaande zenders hun huidige frequenties zouden behouden.
Er werd een commissie onder leidng van de ex-KLM-topman in het leven geroepen. Die kwam begin deze week met het idee van een mengeling. Conform de wens van de Kamer zouden oude plekken op de FM-band verkocht worden aan bestaande partijen en werden drie frequenties geveild aan tien tot twintig gegadigden.
Het advies van Bouw draagt volgens betrokkenen sporen van haast. Er moeten nog wat juridische haken en ogen worden uitgeplozen, maar het werd toch als werkbaar alternatief bestempeld. De vrees bestaat dat Brussel het verschil tussen zittenblijvers en nieuwkomers als oneerlijke concurrentie ziet.
De nieuwszender onder de zeven bestaande commerciëlen, Business News Radio, moet van de commissie-Bouw een eindje opschuiven om ruimte te maken voor drie nieuwkomers. Aanvankelijk kreeg het een fikse korting, maar nu moet het evenveel voor een frequentie gaan betalen als de bestaande muziekzenders. Dit vinden de coalitiefracties oneerlijk en zij eisen dan ook een uitzondering voor de nieuwszender.
Het kabinet zal de aanbevelingen vandaag overnemen en de Tweede Kamer debatteert woensdag over het compromis. (24-3-2001)