Een meerderheid van de Tweede Kamer wijst het gisteren door het kabinet gepresenteerde alternatief voor de veiling van radiofrequenties voor commerciële zenders opnieuw van de hand. Kabinet en Kamer staan lijnrecht tegenover elkaar.
De staatssecretarissen Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat en Rick van der Ploeg van Cultuur stellen voor tien frequentiekavels te veilen, waarvan er vier geclausuleerd worden. Van die vier is een kavel bestemd voor een zender met klassieke muziek, een nieuwszender en een zender voor Nederlandstalige muziek.
De Vries (VVD) en Van der Ploeg (PvdA) menen hiermee zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de wens van de Tweede Kamer om bestaande zenders hun frequentie te laten behouden. Een dergelijke ‘garantiepolis’ is volgens Van der Ploeg juridisch onhoudbaar en naar de mening van het kabinet onwenselijk.
Met de clausulering van vier kavels is volgens het kabinet de kans groter dat bestaande zenders een plek weten te bemachtigen. De Vries zegt zelf de aangepaste plannen ‘geen topvoorstel’ te vinden, maar meent dat het kabinet zijn best heeft gedaan ’twee werelden bij elkaar te brengen’.
VVD-kamerlid Atzo Nicolaï zegt ‘niet gelukkig’ te zijn met het kabinetsvoorstel. PvdA-kamerlid Marja Wagenaar stelt dat het kabinet hiermee geen uitvoering geeft aan de kamerbrede wens om bestaande stations de accommoderen. PvdA, D66, VVD en CDA zijn er niet van overtuigd dat het voorstel van de commissie-Bouw op onoverkomelijke juridische problemen stuit, zoals het kabinet beweert. In dat voorstel houden zeven stations een frequentie en worden drie kavels geveild onder nieuwkomers. De commerciële radiozenders protesteren tegen het jongste kabinetsvoorstel, en roepen hun luisteraars op tot protest. Radio 538 kondigde gisteren juridische stappen aan. (27 juni 2001)