Tweede-Kamerleden van PvdA en CDA zijn ingenomen met een rapport waarin wordt gepleit nieuwe frequenties voor commerciele radio te verdelen volgens een vergelijkende toets en niet via een veiling.
Een commissie onder leiding van oud-minister J. Andriessen (CDA, Economische Zaken) heeft nagegaan hoe de gang van zaken in het buitenland is en daarover verslag uitgebracht aan de verenigingen van landelijke en regionale commerciele radiostations.
In het rapport wordt geconstateerd dat de vergelijkende toets, zoals gewenst door de Tweede Kamer, juridisch, technisch en ook qua tijdsduur haalbaar is, in tegenstelling tot wat staatssecretaris De Vries (Telecommunicatie) beweert.
Vlak voor de zomervakantie nam een meerderheid van de Tweede Kamer een motie-Wagenaar aan waarin het kabinet werd gevraagd een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de voors en tegens van een vergelijkende toets.
Vorige week lekte uit dat de deskundigen die voor het kabinet onderzoek hebben gedaan concluderen dat veilen de beste mogelijkheid is.
Het Tweede-Kamerlid Wagenaar (PvdA) noemt het rapport `een integer en waardevol onderzoek’ en wacht verder het kabinetsstandpunt af.
Atsma (CDA) noemt het rapport geheel in lijn met wat zijn partij de afgelopen jaren altijd heeft bepleit. ,,Het onderstreept de noodzaak van pluriformiteit. Ik ben er heel erg blij mee. Staatssecretaris De Vries moet haar knopen nog maar eens goed gaan tellen.”
Vrijdag praat het kabinet weer over de frequentieverdeling. Volgens ingewijden wil De Vries vasthouden aan een veiling, maar een besluit daarover uitstellen. Dat is opmerkelijk omdat de bewindsvrouw in de Tweede Kamer steeds heeft gezegd dat een besluit snel noodzakelijk was, mede vanwege afspraken met omringende landen.
De VVD-bewindsliedenploeg zou ongelukkig zijn met de handelwijze van De Vries. Uitstel van het besluit betekent dat de verdeling van frequenties een rol gaat spelen in de verkiezingscampagne. De partij is bang voor anti-VVD spotjes via de commerciele radiostations als De Vries vast houdt aan een veiling.
Voor de commerciele radio-omroepen was de uitspraak van de Kamer aanleiding zelf een onderzoek in het buitenland te laten instellen door het adviesbureau Deloitte Touche.
In een lijvig rapport wordt gesteld dat van de negen onderzochte landen alleen in Zweden en Groot-Brittannie het veilingsysteem is of wordt toegepast. In Duitsland, Belgie, Spanje, Frankrijk en Ierland wordt de vergelijkende toets nu of in de toekomst gebruikt en dan alleen als om de uitgifte van nieuwe frequenties gaat.
In Zweden is na de veiling zonder voorwaarden een groot aantal popzenders ontstaan, `een monotoon radiolandschap’ aldus Andriessen, waarna is besloten ook over te gaan op de toets. Daarbij worden criteria als programma-aanbod, de financiering en te verwachten marktaandeel toegepast.(28 Augustus 2001)