Ergernis VVD over radioplan

De VVD-ministers hebben grote bezwaren tegen de manier waarop PvdA-staatssecretaris Van der ploeg (Cultuur) onder het veilen van commerciële radiofrequenties uit wil komen. Het voorstel is volgens de liberalen juridisch en financieel niet waterdicht.

Van der ploeg, die uit ergernis over het verzet met aftreden zou hebben gedreigd, moet volgende week met een betere onderbouwing van zijn plan komen. Het kabinet kon daardoor gisteren opnieuw geen besluit nemen over de slepende en politiek gevoelige kwestie. Een Kamermeerderheid komt op voor de belangen van bestaande commerciële radiostations en verzet zich tegen veilen.

Van der ploeg is samen met VVD-staatssecretaris De Vries (Telecommunicatie) verantwoordelijk voor de frequentieverdeling. Hun gezamenlijke voorstel komt erop neer dat het kabinet tot 2004 afziet van de veiling. In de tussentijd mogen zeven commerciële omroepen blijven uitzenden en worden enkele nieuwe zenders toegelaten. Na 2004 moet een structurele oplossing worden gevonden.

De omroepen die tot 2004 mogen uitzenden, moeten wel een deel van hun winst afstaan om in de lucht te blijven. Dat laatste, door Van der ploeg bedachte onderdeel, is volgens de VVD’ers slecht onderbouwd. Ze vrezen dat het bij de rechter geen genade vindt. Als Van der ploeg het plan niet verbetert, geven zij de voorkeur aan een veiling. ,,Hij heeft broddelwerk geleverd”, zegt een betrokkene.

De staatssecretaris vindt dat de omroepen moeten betalen voor het recht om langer op de huidige frequenties uit te zenden. Nu betalen ze daarvoor jaarlijks ongeveer E5 miljoen. Naar verluidt wil Van der ploeg enkele tientallen miljoenen euro’s van zenders als Sky en Radio 538 hebben. Hij probeert dat nu juridisch en financieel te schragen.

Volgens ingewijden ergert premier Kok zich aan de werkwijze van Van der ploeg en De Vries. Hij zit in zijn maag met de kwestie en zou de bewindslieden hebben gesommeerd met een duidelijk voorstel te komen. De Vries neemt het op haar beurt Van der ploeg kwalijk dat hij zijn deel van de plannen niet goed heeft uitgewerkt. Ambtenaren spreken van een `soap’.