De zeven bestaande landelijke commerciële radiostations moeten voor verlenging van hun vergunning met een jaar 11,5 miljoen euro betalen. Dat stelden de staatssecretarissen Rick van der Ploeg van Cultuur en Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat vandaag voor aan het kabinet.
Daarmee komt voorlopig even rust op het zenderfront. Kabinet en Tweede Kamer liggen al meer dan een jaar met elkaar in de clinch over de herverdeling van de frequenties van de commerciële radiozenders. Er zullen dit jaar geen zenders worden herverdeeld. De bestaande stations, zoals radio 538 en Sky Radio, kunnen doorgaan als zij voor dit jaar gewoon betalen.
Er is bovendien plaats voor twee nieuwe zenders. De twee kavels zullen voor circa drie miljoen euro te koop worden aangeboden. De verdeling van de frequenties onder de nieuwkomers zal gebeuren op basis van een vergelijkende toets, waarbij ze op basis van economische criteria worden beoordeeld.
Met deze oplossing is de toekomst van de zenderverdeling nog allerminst zeker. Voor volgend jaar wordt opnieuw bekeken hoe de frequenties moeten worden verdeeld. De Vries en Van der Ploeg hielden maandenlang vast aan een veiling van de frequenties, omdat zij dat de eerlijkste en meest lucratieve weg vonden. Een meerderheid van de Tweede Kamer was daartegen omdat die een voorkeursbehandeling wilde voor de bestaande zenders.
Voor volgend jaar liggen de mogelijkheden weer open. Ook een veiling behoort theoretisch weer tot de mogelijkheden. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zal een toets voorbereiden waarbij de zenders op culturele gronden worden vergeleken.
Vorige week bereikte het kabinet geen overeenstemming over de radiofrequenties. Het voorstel om de zenders een percentage van de winst af te laten dragen, haalde het niet in het kabinet.
Deze week probeerde de Nederlandse Radio Groep van de verwikkelingen te profiteren door een bod van 110 miljoen euro aan te kondigen op alle commerciële frequenties.