De publieke regionale omroepen dreigen de herverdeling van de FM-frequenties te dwarsbomen. Voordat zij verdere medewerking verlenen, willen zij van het kabinet horen of de toegezegde compensatie van de financiële schade die de regionale omroepen door de herverdeling lijden, wordt hardgemaakt. In totaal gaat het om een bedrag van 4,5 miljoen euro.
Door de onlangs aangekondigde herverdeling van de radiofrequenties, waarbij de commerciële pakketten worden uitgebreid van zeven naar negen, moeten negen regionale omroepen verhuizen naar een andere frequentie.
Het gaat hierbij om Omrop Fryslân, Omroep Flevoland, Radio West, RTV Noord-Holland, Radio M Utrecht, Omroep Gelderland, L1 Radio Limburg, Omroep Brabant en Omroep Zeeland. Naast de technische kosten hebben zij geld nodig om onder meer de luisteraars van de wijzigingen op de hoogte te houden.
Voor Radio M in Utrecht is het al de tweede keer dat de frequentie wijzigt. Vorige keer werd een grote reclamecampagne gehouden om de luisteraars van de wijzigingen op de hoogte te brengen.
Directeur Robert Zaal van ROOS, de koepel van regionale omroepen in Hilversum: Het gaat van reclamecampagnes tot zaken als nieuw briefpapier. In totaal is daar 4,5 miljoen euro voor nodig.” ROOS stuurde deze week een boze brief naar de ministeries van OCW en Verkeer en Waterstaat. Onder druk van de Kamer hebben de staatssecretarissen Van der Ploeg en De Vries vorig jaar juni al beloofd een vergoeding te geven. Maar op de vraag hoeveel precies, krijgen we maar geen antwoord,” stelt Zaal.
De regionale omroepen willen nu snel weten waar ze aan toe zijn. Als de herverdeling 1 september moet ingaan, willen de omroepen toch vanaf 1 mei aan de slag met de veranderingen,” aldus Zaal. Als het antwoord te lang uitblijft, zullen de omroepen zich verzetten tegen het afstaan van de frequenties.
Zenderparkbeheerder Nozema denkt overigens dat de regionale omroepen pas per september 2003 een andere frequentie krijgen. De ministeries van OCW en Verkeer en waterstaat konden gisteren nog niet reageren. Bij het Utrechtse Radio M was vanochtend niemand bereikbaar die iets van de frequentiewijziging afweet. De directie van Omroep Gelderland was ook al onbereikbaar.