Morrend en aarzelend is de Tweede Kamer gisteren akkoord gegaan met de noodoplossing van het kabinet in het conflict over al dan niet veilen van commerciële radiofrequenties. Het komt erop neer dat de bestaande omroepen als Radio 538 en Sky Radio hun frequenties houden tot 1 september 2003 en er per 1 september van dit jaar ruimte is voor twee nieuwkomers.
De Kamer was aanvankelijk voor veiling maar bezweek vorig jaar voor de druk van de stations die vreesden hun gunstige marktpositie bij een herverdeling te verliezen. Het volgend kabinet moet maar beslissen of het volgend jaar tot een veiling komt. De Kamer wil wel dat er nu al meer luisterbereik komt voor Business Nieuws Radio, dat moet uitgroeien tot een volwaardige concurrent van de publieke nieuwszender Radio 1. In het kabinetsplan krijgt BNR weliswaar een gunstiger positie (van 25 tot 47 procent bereik) maar de Kamer vindt dat niet voldoende. Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) beloofde met nieuwe plannen te komen.
Het overleg tussen Kamer en de staatssecretarissen De Vries en Van der Ploeg (Media) verliep overigens in een uitzonderlijk bitse sfeer. De al maanden sluimerende onvrede over het beleid van vooral de liberale De Vries werd uitgesproken door Bakker (D66), Vendrik (GroenLinks) en Atsma (CDA). De Vries wordt verweten de Kamer meermalen onjuist of niet volledig te hebben ingelicht, een parlementaire doodzonde.
De VCR blijft lobbyen om voor de huidige zenders een gunstiger frequentieverdeling tot stand te brengen. De Vries zei daarover dat dit altijd ten koste zou gaan van de twee nieuwkomers, `en daarom willen we dat niet’. De Kamer is het overigens daarover met haar eens.