VVD-staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) dreigt kort voor de finish van deze kabinetsperiode toch nog naar huis te worden gestuurd. Veel fracties in het parlement zijn haar geklungel rond de voorgenomen veiling van radiofrequenties spuugzat.
Bovendien wordt ze beticht van liegen. Binnen veertien dagen moet de staatssecretaris zich in een speciaal Kamerdebat verdedigen.
De luisteraars van Radio 538, Sky Radio en de andere vijf commerciële zenders op de FM-band kunnen daarentegen tevreden achterover zitten: hun favoriete programma’s blijven nog minstens een paar jaar op de bestaande etherfrequenties.
Dat is de uitkomst van een buitengewoon verhit debat, gisteren in de Tweede Kamer. “Ik voel me verneukt”, foeterde D66-Kamerlid Bakker. “Ik ben gepakt, genomen en bedrogen”, deed CDA’er Atsma een duit in het zakje. En na afloop van het debat beweerde ex-staatssecretaris Linschoten – namens de commerciële zenders – dat zijn partijgenote (De Vries) de Kamer een potje had zitten voorliegen.
In afwachting van het volgende debat gaat de staatssecretaris een paar onaangename weken tegemoet. Maar dat geldt ook voor collega-staatssecretaris Rick van der Ploeg (PvdA, Media). Want over zijn handelen is de Kamer evenmin enthousiast. Dat maakt dat hij gemakkelijk – bedoeld of onbedoeld – in een eventuele val van De Vries kan worden meegesleurd. Het gaat allemaal om de verdeling van de FM-frequenties. Die moeten opnieuw worden verdeeld om meer stations toegang te verschaffen tot de begeerde luisteraar. Het kabinet koos voor een veiling. De bestaande zenders spanden een jaar terug de luisteraars voor hun karretje, die massaal Kamerleden met e-mails en telefoontjes bombardeerden. En dat hielp: Van PvdA en D66 hoefde de veiling niet meer en mochten de bestaande zenders ineens op hun plek blijven uitzenden. En dat was het begin van onderzoeken, juridische exercities en veel touwtrekken tussen Kamer en kabinet.
De Vries zei dat de kogel koste wat kost vóór 1 september 2001 door de kerk moest zijn. Anders zouden zenders op zwart gaan. Maar dat gebeurde niet.
Gisteren was er groot tumult over een bod van de commerciëlen van 15 miljoen euro om de status quo met een jaar te verlengen en een definitief besluit over de frequenties over te laten aan een nieuw kabinet. De commerciëlen beschouwen dat als een eindbod. Maar de staatssecretaris ontkende in alle toonaarden. Onderhandelaar Linschoten zat te koken op de publieke tribune. En met hem vele kamerleden. VVD-woordvoerder Atzo Nicolai hoorde het hoofdschuddend aan.