Tweede Kamer buitenspel bij radiofrequenties

Het kabinet gaat gewoon door met de verdeling van de FM-frequenties onder commerciële radiozenders. De Tweede Kamer kan daar geen stokje meer voor steken. Dat zei premier Balkenende vrijdag na afloop van de ministerraad.

De meerderheid van de Tweede Kamer verklaarde de verdeling van de etherfrequenties donderdag ‘controversieel’. Dat zou betekenen dat het demissionaire kabinet geen besluit meer mag nemen. Maar volgens Balkenende heeft de Tweede Kamer niets meer te zeggen over de frequenties. “Het is geen wetgeving waarover discussie nodig is.” Hij noemde het “gek dat zoiets controversieel wordt verklaard”.

Het kabinet kan doorgaan op de ingeslagen weg omdat, aldus Balkenende, afspraken zijn gemaakt in het strategisch akkoord en de Tweede Kamer al lang geleden instemde met het zogenoemde frequentiebesluit. Bovendien is het kabinet gehouden aan een uitspraak van de rechter, die vorige maand bepaalde dat het kabinet haast moet maken met de verdeling van de radiofrequenties. “Stoppen zou leiden tot juridische procedures van de radiozenders”, verwacht Balkenende.

Het kabinet zal voor 1 januari een verdeling aankondigen, zodat zenders als Sky Radio, Radio 538 en nieuwkomers op 1 juni 2003 voor acht jaar lang hun (nieuwe) plekje in de ether kunnen innemen. In het strategisch akkoord bepaalden CDA, LPF en VVD dat ze de radiofrequenties via een vergelijkende toets willen verdelen. Zaken als omzet en bereik van de zenders worden dan vergeleken.

Coalitiepartij de VVD steunde de oppositiepartijen bij het ‘controversieel’ verklaren van de frequenties. De liberalen zijn voorstander van veilen. De politieke discussie over frequenties sleept zich al jarenlang voort.