De Tweede Kamer blijft verdeeld over het verdelen van de frequenties voor de commerciële radio. Alle fracties bleken dinsdag anders te denken over een voorstel van het kabinet.
Er is ruimte voor negen zenders, terwijl er nu zeven in de lucht zijn. Het kabinet vindt dat ook de bestaande zenders moeten vechten voor een plaats. De regering stelt voor om bij de verdeling aan vier van die zenders geen voorwaarden te stellen aan het profiel, en er vijf te ,,kleuren”.
Na jaren van politiek touwtrekken, moet het kabinet nu van de rechter snel een knoop doorhakken. Dat bracht D66-Kamerlid Bakker tot de verzuchting: ,,Het is moeilijk om een meerderheid te vinden voor welk alternatief dan ook. Dan zou het kabinet dus zijn gang kunnen gaan, terwijl de Tweede Kamer het onderwerp controversieel heeft verklaard. Het slechtst denkbare scenario is dat het kabinet nu besluit, en in feite vervolgens de ambtenaren laat oordelen over de zenders.”
Met name PvdA-Kamerlid Netelenbos vond de criteria van het kabinet om zenders te selecteren voor een plekje op de FM-band veel te vaag. Zij stelde voor om een ,,onafhankelijke commissie” te belasten met het toetsen van de kandidaten aan de criteria. Het kabinet zou aan de hand daarvan een besluit moeten nemen. Het idee van een onafhankelijke commissie kreeg bijval van LPF, VVD en SP.
GroenLinks, SP en LPF waren het erover eens, dat het voorstel van het kabinet om de frequenties te verdelen een verkapte veiling is. Zo zei Vendrik (GroenLinks) dat het in feite voor geen enkele gegadigde moeilijk zal zijn om aan de vage criteria te voldoen. Vervolgens wordt dan de hoogte van het bod bepalend. En daarbij vroeg Vendrik zich af, waarom gekozen is voor een ,,veiling” met gesloten enveloppes. Bij een veiling in ‘rondes’ is een hogere opbrengst te verwachten.
Het CDA nam bij monde van Atsma een geïsoleerd standpunt in. Het kabinet wil dat er onder de negen zenders een nieuwszender komt, een zender die jazz of klassiek uitzendt, een die Nederlandse en/of Europese muziek uitzendt en twee popzenders die niet alleen op de hitparades te werk gaan. Het CDA pleitte voor negen gekleurde zenders. Dat was tegen het zere been van VVD en LPF die eigenlijk een veiling willen, maar in het strategisch akkoord met het CDA een ‘verdeling’ overeen kwamen.
Van Hoof (VVD) vond drie ,,gekleurde” zenders wel genoeg. D66 wil dat alle zenders in de vrije verkoop komen, behalve een commerciële nieuwszender die tegenwicht kan bieden aan het publieke Radio 1. De staatssecretarissen Wijn (Economische Zaken) en Van Leeuwen (Cultuur) antwoorden de Kamer woensdag. [Trouw/ANP]