In Frankrijk zijn de eerste luistercijfers gepubliceerd van de periode na het opheffen van de lockdown door corona. Opnieuw is RTL de populairste radiozender van Frankrijk, terwijl NRJ de best beluisterde muziekzender blijft.
Médiamétrie doet dit namelijk nog met behulp van telefonische enquêtes. Alleen konden de enquêteurs door de lockdown niet meer naar hun werk komen.
Pas op 11 mei werd de lockdown in Frankrijk voorzichtig opgeheven, waardoor het meten van luistercijfers weer hervat werd. Onlangs zijn hierdoor voor het eerst weer luistercijfers gepubliceerd. Het zijn cijfers die qua meting flink afwijken van de reguliere metingen. Zo bevatten de laatste cijfers gegevens over de periode 11 mei tot 5 juli, dus slechts acht weken in plaats van de gebruikelijke 13. Daardoor zijn de cijfers volgens Médiamétrie niet te vergelijken met de laatste cijfers (januari-maart) van voor de coronalockdown.
Weinig verschuivingen
Desondanks zijn er maar weinig verschuivingen. In de meeste gevallen wijken de nieuwe marktaandelen maar enkele tienden procentpunten af van de vorige meting.
De generalistische zender RTL staat dan ook opnieuw op de hoogste trede met 13,4% marktaandeel, gevolgd door de publieke rivaal France Inter met 12,4%. RMC is de derde zender van Frankrijk met 6,3%.
Pas op de vierde plaats volgt de eerste muziekzender: NRJ. De zwarte panter scoort 5,7% marktaandeel. Door de coronalockdown besloot NRJ de ochtendshow te verlengen tot 10 uur. Dat is zo goed bevallen dat deze verlenging permanent wordt. Daarnaast start de middagshow van NRJ na de zomer al om 15 uur.
Na NRJ volgt het publieke lokale netwerk France Bleu met 5,2%, terwijl Nostalgie op plaats zes aansluit met 4,3%. Daarachter volgen France Info (4,1%) en het kwakkelende Europe 1 (4,0%). Skyrock en Fun Radio completeren de top 10 met respectievelijk 3,9 en 3,6% marktaandeel. Ook Fun heeft de ochtendshow tot 10 uur verlengd en laat dit zo.
Plat door corona
Frankrijk is niet het enige land waar het meten van luistercijfers stil kwam te liggen door de coronaperikelen. Eerder maakte het CIM in België tijdelijke geen metingen te doen. Onlangs maakte RAJAR in het Verenigd Koninkrijk al bekend dat de publicatie over het tweede kwartaal van het jaar is komen te vervallen. En ook de AGMA in Duitsland heeft inmiddels bekendgemaakt dat het luistercijfersonderzoek tijdelijk is opgeschort. [Radiowereld.NL]