Veronica heeft zijn toekomst verspeeld

Problemen bij Veronica Magazine die niet voor de schulden van het ernstig verlieslijdende televisie- bedrijf wil opdraaien. Geen toekomst voor Radio Veronica en Kink FM, omdat de financiën voor het kopen van een ether- frequentie ontbreken. De dagen van het eens legendarische Veronica lijken geteld.

Het ooit legendarische Veronica lijkt bezig met het graven van zijn eigen graf. Zo werd gisteren bekend, dat de directie geen geld meer wil steken in zijn radiotak (Radio Veronica en Kink FM) en ook niet gaat meebieden op de veiling van etherfrequenties voor de radio. Zuur, want als Veronica iets kon, dan was het radio maken, zo is van 1960 tot 1974 gebleken. Veronica zegt op zoek te zijn naar een of meerdere strategische partners. “En dat geldt dan niet alleen voor de radio of televisie, maar voor het hele bedrijf”, lichtte gisteren een woordvoerder toe.

Aanleiding voor deze ingrijpende keuze zijn de tegenvallende luistercijfers en de groeiende financiële druk. Uiteindelijk maken alleen het Veronica Magazine en het lithobedrijf winst.

Dat de radiotak maar moeilijk kan concurreren met bijvoorbeeld Radio 538 en Sky Radio heeft – dankzij de kabel – met zijn zeer beperkte bereik te maken. Bovendien is het aantal (commerciële) radiozenders explosief gegroeid, waardoor eigenlijk elke leeftijdsgroep optimaal wordt bediend.

Waarschijnlijk houdt de beslissing over de radio verband met de visie op de toekomst, die de directie heeft geformuleerd. Het komt er op neer, dat Veronica vooral een goedlopend televisiebedrijf wil worden. En daarbij neemt ze de half miljoen euro verlies per dag (in elk geval voorlopig) op de koop toe.
Met Bert van der Veer als programmadirecteur heeft de omroep voor een frisse, onderscheidende aanpak gekozen door vooral in te zetten op Nederlandse producties. Tegelijkertijd zal vrijwel iedereen die naar de programmering kijkt en weet dat er is geïnvesteerd in peperdure nieuwe technieken als de draadloze camera, constateren dat goede televisie niet zit in de spullen, maar in de ideeën. En aan dat laatste ontbreekt het.

Een belangrijke vraag is of de gedelegeerd commissarissen Peter Kuipers en Cees van Steijn in staat zullen zijn om het zinkende schip te redden. Zo heeft Veronica Magazine, met 1,1 miljoen lezers de best verkochte omroepgids, zich danig geroerd de afgelopen weken. Waar hoofdredacteur Michaël Kroonbergs en zijn medewerkers van balen is, dat het verlies van de geldverslindende tv-tak op hun budget wordt afgeschreven. Want, hoewel voor 2003 een bedrag van EUR 17 miljoen was begroot, wordt er – ook binnen Veronica – gefluisterd dat er toch minstens EUR 30 miljoen nodig zal zijn.

Het probleem dat Veronica Magazine heeft, is dat haar bestaansrecht is gekoppeld aan een radio- of televisie-bedrijf. Maar mocht het voor Veronica op een faillissement uitdraaien, dan staat er een aantal gegadigden aan de zijlijn te wachten. Eén ervan is SBS 6, dat middels een woordvoerder laat weten dat de uitgeverij een waardevolle aanvulling op de eigen activiteiten betekent. Edgar Hamer: “Eigenlijk is dat het enige onderdeel waarin we interesse hebben.”

Veronica flirtte in 2001 al met SBS 6. “Het bedrijf zou het Fox-kanaal gaan vullen. Vandaar de naam V8. SBS 6-directeur Fons van Westerloo: “Er was een akkoord met oud-voorzitter Joop van der Reijden. Maar de nieuw binnengekomen (en inmiddels weer vertrokken) adviseur Willem van der Meer de Walcheren zag er niets in. Hij eiste dat Veronica Magazine, de muziekafdeling en allerlei multimediaprojecten voor internet buiten het akkoord werden gehouden. Hierdoor zou SBS 6 een enorm bedrag aan royalty’s mislopen.”

Blunder
Het was niet de enige blunder. Zo lieten ze, na onderhandelingen met John de Mol, eind vorig jaar de mogelijkheid lopen om in (het succesvolle) Radio Noordzee te stappen.
Behalve de financieel zwakke positie – al meent Van Steijn dat wanneer de televisie-kas leeg is, verschillende Veronica-onderdelen een prima onderpand zijn voor een lening – heeft Veronica momenteel vooral een imago-probleem.
De televisietak, vaak geafficheerd als ‘hofleverancier van seksprogramma’s’, had iedereen, ook de kinderzender Nickelodeon waarmee het kabelkanaal wordt gedeeld, bezworen dat erotiek en seks tot het verleden behoorden. De werkelijkheid vertelt een ander verhaal.

Nekslag
Die luchthartigheid zou de nekslag kunnen betekenen, want behalve dat ook Hilversum, als omroepbedrijf, meent dat er te veel zenders zijn, zal het niet lang duren voordat het kuise Nickelodeon wil dat de kanaaldeling ongedaan wordt gemaakt.

En dan hoeft het mediabedrijf niet aan te kloppen bij oud-partner HMG (ze gingen in 2000 met ruzie uit elkaar). Daar hebben ze al laten weten absoluut geen interesse te hebben.