Het kabinet heeft gisteren de FM-frequenties verdeeld. Vanaf 1 juni komen er negen landelijke commerciële radiostations. Sommige oude bekende, een paar nieuwe en een paar afvallers. En de blijvers wisselen ook nog eens van frequentie. Een overzicht.
Nieuwkomers:
Business nieuws radio (BNR):
,,Eindelijk ook pluriformiteit in de ether”, aldus hoofdredacteur/directeur Michiel Bicker Caarten. Nu de FM-frequentie binnen is kan BNR eindelijk op volle kracht de concurrentie met Radio 1 aan. BNR brengt tussen zes uur in de ochtend en 20.00 uur non-stop nieuws, met een extra accent op financieel-economisch nieuws. Motto: ‘De wereld in twintig minuten’, daarmee doelend op de duur van de drie continue ge-update nieuwscarrousels die elk uur langskomen en ’s avonds is er muziek. Dat moet de komende jaren minder worden. BNR betaalde 1,3 miljoen euro voor de frequentie.
Frequenties: Van 88,6 in Eindhoven, 100,1 in Lopik tot 100,2 FM in Nijmegen.
ID & T Radio:
Dance-liefhebbers wonen vooral in de Randstad, lijkt het. Want vooral daar is nieuwkomer ID & T Radio te ontvangen. Hun landelijke kavel is in krap de helft van het land te ontvangen. Het wordt een zender voor ‘een doelgroep’: 24 uur per dag house, R & B, soul, hiphop, swingbeat en jazz. Eigenaar ID & T Entertainment betaalde 2,5 miljoen euro voor de lappendeken aan frequenties. Het station is nu alleen via de kabel te ontvangen. Eigenaar is Duncan Stutterheim. Hij begon tien jaar geleden met het professioneel organiseren van feesten in Nederland, zoals Sensation en Mystery Land. Nu bezit hij een dance-imperium.
Frequenties: Zuid West Nederland: 88.4, Gooi: 91.1, Zwolle e.o: 93.6, Groningen/Enschede: 93.7 Utrecht: Gelderland 93.8, Zuid Holland Noord: 95.2, Zo Brabant: 99.4, Noord Holland/Drenthe: 99.6 FM.
Gouwe Ouwe Zender:
Een van de verrassingen. Het wordt een broertje van Sky. Dat betaalde ruim 33 miljoen euro voor een lappendeken aan frequenties die samen 58 procent van de bevolking bereiken. De zender is vooral in de Randstad en Friesland te bereiken en niet in Limburg en flinke delen van Brabant en Zeeland. Over de invulling is niet meer bekend dan dat het veel ‘gouwe ouwe’ worden.
Frequenties (enkele uit de lange lijst): Den Helder: 89.1,Emmen: 94, Goes: 96.3, Randstad: 103 FM.
RTL FM:
Verrassende nieuwkomer in de ether. De Holland Media Groep (HMG) had er zelf niet op gerekend zowel voor Yorin FM als voor RTL FM een FM-frequentie in de wacht te slepen. Voor RTL FM legde HMG bijna 23 miljoen euro op tafel. Het wordt de komende tijd flink aanpoten om een brede zender voor het RTL 4 publiek, met een mix van muziek, nieuws en entertainment, uit de grond te stampen. ,,We zijn in gesprek met klinkende namen van RTL 4 om ook iets op de radio te gaan doen”, aldus een HMG-woordvoerster.
Frequentie: Randstad 104,6, Amsterdam en omgeving 104,4, in Noord-Nederland 99,1 en in Limburg 92,1. Slechte dekking in Oost-Nederland.
Blijvers:
Noordzee 100.7 FM:
De zender had nog de naam een radiostation voor Hollandse muziek te zijn, maar de Nederlandse liedjes waren allang weggemoffeld naar de avond. Noordzee 100.7 FM draait hits van nu en uit de jaren tachtig en negentig. Het nieuwe motto: ‘Altijd plezier, altijd muziek, altijd Noordzee 100.7 FM’. Begonnen in 1994 als Radio Noordzee Nationaal en vorig jaar voor twintig miljoen euro gekocht door John de Mol.
Kopstukken: Presentatoren Gordon, Robert Jensen en Sylvana en directeur Erik de Zwart (voorheen Radio 538).
Frequenties: 100.7 en 100.4 FM.
Sky Radio 101.2 FM:
Het best beluisterde station van Nederland. Nog steeds vluchten radioluisteraars massaal voor het gebabbel van dj’s op de andere zenders om rust te vinden bij de ‘non-stop’ soft pop. Maar de afstand tussen Sky als populairste station en de andere zenders wordt kleiner., Sky is eigendom van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch, die 56 miljoen euro neertelt voor de frequentie.
Het station verliest wel haar bekende frequentie 100.7 FM.
Frequentie 101.0 en 101.9 FM.
Yorin FM:
Moderne popmuziek waar de scherpe randjes vanaf zijn gehaald, is te horen bij Yorin FM, onderdeel van mediaconcern HMG waartoe ook RTL 4, 5 en Yorin behoren. HMG is bijna 33 miljoen kwijt voor de zender waarop Gijs en Wout, Beau van Erven Dorens, Michael Pilarczyk evenals voormalig soapster Joost Buitenweg de uren vol praten.
Frequentie: Noord-Nederland: 103.8, Gelderland 104.1, Zuid-Holland 103.6, Amsterdam: 103. 4 en Utrecht 87.8 FM.
Radio 538:
Popzender waar plaatjes van vóór 1985 de draaitafels niet halen. Heeft naar eigen zeggen de ‘populairste jocks’ van Nederland, onder wie Edwin Evers, Jeroen van Inkel en Wessel van Diepen, in huis. Betaalde 57 miljoen euro voor de frequentie. Radio 538 was apetrots op de positie ‘de nummer 2 van Nederland’ achter Sky Radio, maar heeft onlangs Radio 3FM weer voor moeten laten gaan als runner-up. De zender verhuist naar een andere frequentie.
Frequentie: 102 FM.
Opvallende afvallers:
Arrow Classic Rock:
Had volgens Ad Ossendrijver ‘het mooiste format’ met klassieke rockhits. Zendt nu uit via de kabel. Ossendrijver: ,,Het grote geld heeft gewonnen, de Gouwe Ouwe Zender van Sky. Wij hadden graag die plek gehad. Maar we geven niet op. We gaan linksom of rechtsom de lucht in. Samenwerken met een ander? Laat ik maar niets zeggen. Bel over twee dagen maar eens terug.”
Colorful Radio:
Het ‘kleurrijke en swingende’ repertoire van Colorful, met buiten de urban- en latin-hits veel jammin’ classics en oude en nieuwe hits uit Noord- en Latijns Amerika, het Caribische gebied en Noord- en Zuid-Afrika, blijft voorlopig landelijk op de kabel te horen. Geen FM-frequentie dus. Bij de enige multi-culti muziekzender, door velen getipt als grote kanshebber, is de stemming ,,ver beneden het vriespunt”, aldus directeur Martin Bosma van de Nederlandse Radio Groep, waarvan Colorful onderdeel is. ,,Onbegrijpelijk. We hebben zelfs meer geboden dan ID&T.” De tegenzet? Een rechtszaak, uiteraard.
Radio 10 FM:
,,Onbegrijpelijk”, reageert presentator en programmadirecteur Tom Mulder van Radio 10 FM. Zijn station raakt de plek in de ether kwijt aan de Gouwe Ouwe Zender. ,,Hoe kun je iemand zonder ervaring een frequentie geven en Sky (de eigenaar) nog machtiger maken dan ze al waren?” Voor Mulder is het ook een persoonlijk drama. ,,Dit is de derde keer dat mij zoiets overkomt. In ’73 gebeurde het met Veronica, in ’89 met Cable One en nu dit weer.” Het station telt 35 medewerkers. Of een deel daarvan terecht kan bij zusterzender Noordzee FM kon directeur Erik de Zwart gisteren nog niet zeggen.
Radio Nationaal:
Directeur Ruud Hendriks gooit er meteen het bijltje bij neer. Geen frequentie, dan ook geen zender. Alleen kabeldistributie is te weinig. Hendriks wilde de Nederlandse muziek centraal stellen en bood op de ‘Gouwe Ouwe’-kavel.