Freez FM, Rebecca Radio en Waterstad FM verzekerd van nieuwe licentie

Friese radiostations blijven in de lucht

De drie regionale commerciële radiostations die uitzenden in Fryslân, blijven ook na een herverdeling van de etherfrequenties in de lucht. Zowel Freez FM, Rebecca Radio als Waterstad FM hebben gisteren per koerier te horen gekregen dat zij voor acht jaar en drie maanden verzekerd zijn van een nieuwe licentie. Freez FM mag in de nieuwe situatie ook gaan uitzenden in Groningen.

Het goede nieuws voor de radiozenders kwam een dag eerder dan verwacht. De directies van de zenders zaten echter lange tijd in onzekerheid over het voortbestaan van hun bedrijven.

Na vele jaren van uitstel, politiek soebatten en juridische procedures werd gisteren de nieuwe verdeling van etherfrequenties bekendgemaakt. Sommige zenders zullen na de bekendmaking hun uitzendingen moeten staken, terwijl anderen weer voor ruim acht jaar een licentie zullen krijgen.

De regionale zender Freez FM, gevestigd in de voormalige melkfabriek van Frico in Wergea, is sinds 1999 in de lucht. Het station werd opgericht door een aantal ‘radiofielen’ die van hun hobby hun beroep wilden maken.

Het lanceren van een nieuwe zender was echter geen gemakkelijke klus. ,,We begonnen uit het niets, maar meteen wilden allerlei partijen geld zien’’, zegt Michel Garmann, commercieel medewerker van Freez FM. ,,Het Commissariaat voor de Media, Buma/Stemra, Sena, Agentschap Telecom, het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen: allemaal stonden ze in de rij met rekeningen en regeltjes.’’ Toch lukte het Freez om een goed exploitatieplan in elkaar te timmeren en inmiddels biedt de zender werk aan vijf mensen. ,,Zonder een cent subsidie’’, zegt Garmann. ,,Al onze inkomsten komen uit reclames en ondanks de economische tegenwind gaat het met de acquisitie nog steeds goed.’’ Van de regionale commerciële zenders is Freez dan ook het best beluisterde station, zo blijkt uit representatief onderzoek van Radiocall, onderdeel van onderzoeksbureau Intomart. Wekelijks stemmen 139.000 mensen af op de Friese zender, die daarmee een marktaandeel heeft van 2,7 procent. De twee andere regionale commerciële zenders in Fryslân halen dat percentage lang niet (Rebecca Radio 1,6 procent en Waterstad FM 0,5 procent).

Commerciële radiozenders met een regionaal bereik zijn een relatief nieuw fenomeen. In 1999 kregen dergelijke zenders voor het eerst toegang tot de ether. ,,Voor enkele tienduizenden euro’s kon een tijdelijke licentie worden aangevraagd’’, vertelt Garmann. ,,Er werd toen door de rijksoverheid beloofd dat die licenties binnen een jaar zouden worden verlengd voor een langere periode. Dat is echter nooit gebeurd. De overheid rook namelijk groot geld en besloot om de beschikbare etherfrequenties te gaan veilen.’’

In de radiowereld stuitte dat beleid echter op veel verzet. Er werden veel rechtszaken gevoerd en uiteindelijk heeft de rechter vorig jaar bepaald dat op uiterlijk 1 juni dit jaar een nieuwe verdeling van frequenties moest worden gepresenteerd. Die verdeling mocht van de rechter niet tot stand komen middels een veiling, maar alleen aan de hand van een ‘vergelijkende toets’. Commerciële radiostations moesten hun bestaansrecht hard maken door aan te geven wat zij toevoegen aan het zenderpark. ,,Ook moesten wij een uitgebreid businessplan inleveren met exploitatieverwachtingen voor de komende acht jaar.

John Knol, directeur van Rebecca Radio in Meppel, vond de afgelopen dagen heel spannend. ,,De afgelopen jaren heeft de overheid met ons bedrijf gespeeld door een onduidelijk beleid te voeren. Daardoor was het moeilijk om toekomstplannen te ontwikkelen, wat voor een bedrijf met 25 werknemers natuurlijk niet goed is.’’

Het proces van de verdeling van etherfrequenties, ook wel ‘zero-base’ genaamd, vindt Knol eigenlijk te ver gaan. ,,De bemoeienis van de overheid is discutabel en strekt zich wel heel ver uit. Ik verwacht dan ook dat gedupeerde radiostations straks rechtszaken zullen beginnen.’’

Nico Silvius, directeur van Waterstad FM in Sneek, heeft het afgelopen jaar als ,,heel vervelend’’ ervaren. ,,Zonder zekerheden kun je geen bedrijf runnen’’, zegt Silvius.