CDA-kamerlid Joop Atsma durft nauwelijks te geloven dat zondag 1 juni de commerciële radiozenders op hun nieuw verworven frequenties de lucht in zullen gaan. ,,Er was een achterstand van 1,5 jaar bij de opbouw van de zenders en ook de milieuvergunningen zijn nog niet allemaal op orde. Ik ben ervan overtuigd dat door technische problemen niet alle zenders overal te ontvangen zijn.”
Atsma heeft zich vijf jaar beziggehouden met het herverdelen van de FM-frequenties voor commerciële zenders. Terugblikkend op die periode, zegt hij: ,,Dit is echt een rampdossier geweest. Daar zijn wij als politiek schuldig aan. Het tweede paarse kabinet kwam met het slechte voorstel om de frequenties te gaan veilen en wij als Tweede Kamer zijn gaan zwalken.”
Atsma wil ook wel zeggen wie hiervoor verantwoordelijk is geweest in de Tweede Kamer. ,,Dat is de PvdA. In de Tweede Kamer steunden de paarse partijen het kabinetsvoorstel om te veilen, totdat onder druk van de commerciële zenders die hun luisteraars hadden gemobiliseerd de PvdA omging. PvdA-kamerlid Wagenaar meende dat ouderen hun favoriete zenders niet meer konden vinden. D66 had altijd al een voorbehoud gemaakt. Die druk was trouwens groot, soms kreeg je drieduizend e-mails in één dag. Na de ommezwaai van de PvdA, die ik overigens wel verwelkomde, werd de discussie uiterst gecompliceerd.”
Atsma is zelf altijd voorstander geweest van een vergelijkende toets tussen zender-kandidaten. Hij vreesde dat bij een veiling de kopers van de frequenties alleen hun geld zouden kunnen terugverdienen met makkelijk in het oor liggende muziek. Is hij tevreden met het resultaat?
Atsma: ,,Ja, er is nu zeker geen sprake van eenheidsworst. Er zijn nu duidelijk verschillende zenders in plaats van de negen popzenders waarvoor ik vreesde. De nieuwszender is behouden gebleven. Wat ik jammer vind, is dat er geen klassieke zender bij zit. Daar was geen belangstelling voor. Eigenlijk moet de diversiteit nog groter.”
Toch is het de vraag of er nu echt sprake is geweest van een vergelijkende toets die Atsma in gedachte had. ,,Het is een compromis tussen veilen en vergelijken: vijf frequenties voor specifieke stations zoals een nieuwszender of een klassieke zender en vier ongeclausuleerde frequenties. Als er meer gegadigden voor de doelgroepenzenders waren kwam de hoogste bieder in beeld. Ik kon er mee leven.”
De bedragen die de zenders hebben neergesteld voor hun frequenties voor de komende acht jaar zijn soms fors. In totaal leverde de uitgifte 323 miljoen euro op. De hoogste bieders waren Sky (56 miljoen euro) Radio 538 (57 miljoen) en Noordzee FM met 80 miljoen. CDA’er Atsma vreest dan ook nieuwe machts concentraties in het radiolandschap. ,,HMG is eigenaar van Yorin en RTL-radio, Murdoch heeft Sky en een goude ouwe zender. Binnen een paar jaar discussiëren we in de Tweede Kamer over mediaconcentraties, daar ben ik van overtuigd. Dat geld voor die frequenties moet worden terugverdiend. Alleen de sterksten blijven over.”