Soedanese zender Radio Dabanga redt levens vanuit Amsterdam

De redactie van het Amsterdamse radiostation Radio Dabanga, het enige onafhankelijke radiostation voor Soedan, draait overuren op de dag dat de Soedanese president Al-Bashir door het leger gedwongen is af te treden.

Soedanese zender Radio Dabanga redt levens vanuit Amsterdam De journalisten van Radio Dabanga, noodgedwongen sinds 2008 gevestigd in de Weesperstraat in Amsterdam, berichten nu over het allerbelangrijkste en meest historische nieuws dat heeft plaatsgevonden in het tienjarig bestaan van de zender.

Ze doen dat op basis van de duizenden tips van luisteraars en medewerkers in het land, die ze via WhatsApp, email en social media toegespeeld krijgen. Al deze informatie wordt gewogen en gecheckt, voordat de bulletins de lucht ingaan, zo meldt Free Press Unlimited.

Informatie
Maandenlang heeft Radio Dabanga miljoenen Soedanezen via radio, televisie en social media geïnformeerd over vreedzame demonstranten die het opnamen tegen hard optredende veiligheidstroepen, over de ontelbare arrestaties en de traangasaanvallen tegen ziekenhuizen. Ze berichtten over snelrechtbanken die demonstranten veroordeelden tot celstraffen en boetes, social media-blokkades en de verstrekkende censuur waardoor binnenlandse journalisten niet konden berichten over de doden bij de demonstraties.

Radio Dabanga heeft de afgelopen maanden een belangrijke rol gespeeld bij de impact alle massademonstraties. Hoofdredacteur Kamal El-Sadiq: “Wij hebben informatie uit alle regio’s, van Port Sudan in het noorden tot de grens met Zuid-Soedan en de regio Darfur. Wij kunnen het nieuws ook als enige medium over alle delen van het land verspreiden.

Uit onze berichtgeving bleek de afgelopen maanden steeds dat de opstand zeker geen zaak voor de inwoners van hoofdstad Khartoem alleen is geweest, maar nationaal werd gedragen.

Radio Dabanga noodgedwongen in Amsterdam
President Al-Bashir is dertig jaar aan de macht geweest in Soedan. Hij wordt gezocht door het Internationale Strafhof in Den Haag wegens genocide in de regio Darfur. Radio Dabanga werkt noodgedwongen vanuit Amsterdam. In het land zelf is het onmogelijk om onafhankelijk en professioneel nieuws te maken, vanwege de vervolging van journalisten en de keiharde censuur.

Stoorzenders
Voor Radio Dabanga betekent dat ook dat de zender regelmatig van frequentie moet wisselen omdat de overheid stoorzenders gebruikt die het radiosignaal verstoren. De regering van Soedan kreeg het zelfs voor elkaar dat het televisiesignaal van Dabanga van een Egyptische sateliet werd gegooid. Het land staat op de 174ste plaats op de ranglijst van persvrijheid van Reporters Without Borders – er staan 180 landen op, Nederland staat op 3. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten