Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) heeft de zendmaatschappijen Nozema en Broadcast Partners een ultimatum gesteld. Als zij over een week geen technische voorbereidingen hebben getroffen voor de verdeling van radiofrequenties onder commerciële radiozenders, dan stapt De Vries naar de rechter.
In een brief aan de Tweede Kamer heeft de staatssecretaris maandag geschreven dat de noodzakelijke samenwerking tussen Nozema en Broadcast Partners slecht verloopt. De twee zendmaatschappijen moeten 26 grote zendmasten gereed maken voor de verdeling van radiofrequenties per 1 september. Om dat mogelijk te maken moeten er bij gemeenten bouw- en milieuvergunningen worden aangevraagd. Nozema en Broadcast Partners hadden in een convenant toegezegd dat ze dat samen zouden doen, zodat op 1 september minimaal 60 procent van de frequenties aan de zenders kan worden gegeven.
Staatssecretaris De Vries schrijft nu dat de zendmaatschappijen de afspraken niet nakomen. Er is nog maar een paar van de tientallen benodigde vergunningen aangevraagd en er is er nog geen enkele verleend. Ze noemt de situatie ,,zorgwekkend” omdat er vertraging dreigt bij het beschikbaar komen van de frequenties.
Ingewijden spreken van een harde concurrentiestrijd tussen de topmannen van Nozema en Broadcast Partners, Koning en Van der Hoeven. De bedrijven weigeren elkaar informatie te verstrekken. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat vervult al een tijd een bemiddelende rol, maar allerlei stappen om de partijen bijeen te krijgen, waren tot nu nog vruchteloos.
Voor het ministerie is de maat vol. Het vreest dat vooral nieuwe zenders die een frequentie bemachtigen, de dupe worden van de vertraging.
De herverdeling van radiofrequenties zorgde jarenlang voor ruzie tussen kabinet en Tweede Kamer. Het kabinet wilde de vergunningen veilen, maar de Kamer vreesde dat daardoor de bestaande zenders als Sky Radio en Radio 538 de dupe zouden worden. De verantwoordelijke staatssecretarissen De Vries en Van der Ploeg (Media) besloten daarom begin dit jaar de zeven bestaande radiozenders tegen betaling tijdelijk hun frequentie te laten behouden. Ook is er ruimte voor twee nieuwe zenders. In september 2003 zou een nieuw kabinet voor een definitieve oplossing moeten kiezen.[ANP]