Veronica heeft, samen met onder andere ID&T Radio, Q the Beat en de NRG, de rechtzaak tegen de Staat gewonnen. Dit betekent dat de vergelijkende toets, die twee nieuwkomers aan zou wijzen die de ether in mochten, door de rechter is verboden. De overheid moet nu zo snel mogelijk een veiling organiseren voor de verdeling van alle frequenties. De nieuwe vergunningen moeten per 1 februari in gebruik kunnen worden genomen.
Dit betekent dat de herverdeling van de etherfrequenties niet per 1 september zal beginnen, maar zal worden uitgesteld. De zittende partijen mogen tot 1 februari 2003 blijven uitzenden op de huidige frequenties. Dit geeft meteen Broadcast Partners en concurrent Nozema de gelegenheid om alle vergunningen voor nieuwe en aangepaste zendmasten rond te krijgen. Tot nu toe zijn deze nog niet allemaal rond, wat voor grote problemen had kunnen zorgen tijdens de implementatie van Zero Base.
Een veiling heeft een wettelijk voorkeursrecht boven een vergelijkende toets, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dit niet te doen. De rechter heeft nu bepaald dat een politieke impasse geen zwaarwegende reden is.
De uitspraak is opvallend, aangezien er eerder was bepaald dat zittende partijen meer rechten hebben op etherfrequenties dan nieuwkomers. Dit is echter volgens de rechter geen reden om een vergelijkende toets te organiseren. Daarnaast had de Rechtbank van Rotterdam eerder bepaald dat de nieuw gevonden frequenties zo spoedig mogelijk moesten worden verdeeld. Door een vergelijkende toets te verbieden, forceert de Rechtbank een uitstel van de verdeling.
De uitspraak is bij verschillende partijen hard aangekomen. De zittende partijen leken te zijn geslaagd in hun opzet om een veiling koste wat kost tegen te houden, en waren zelfs van plan naar de rechter te stappen als de overheid alsnog had besloten te veilen. Nu de Rechtbank van Rotterdam een veiling aanwijst als verdeelinstrument, is dit echter praktisch onmogelijk geworden.
De Staat kan nog in een soort hoger beroep gaan, door een bodemprocedure aan te spannen. Dit kan echter heel lang duren.
Frequentie Eys blijft bij NOS
De frequentie in Eys (97.2 FM) gaat niet naar Kavel A5 (commerciële omroepen), maar naar Radio 2. Radio Nationaal heeft de rechtzaak die ze hier tegen hadden aangespannen verloren.
OLON
De vorderingen van de OLON zijn afgewezen. De OLON protesteerde tegen het feit dat de lokale publieke omroepen bij voorbaat al waren uitgesloten van deelname aan de vergelijkende toets. De afwijzing van de eis van de OLON kwam voor vrijwel niemand als een verrassing.
Fresh 102 en de rest
De vorderingen van Fresh zijn afgewezen, aangezien de rechter de vergelijkende toets heeft verboden. Er komt een veiling, dus raakt Fresh sowieso zijn frequentie kwijt. Business Nieuws Radio mag echter tot 1 februari 2003 blijven uitzenden op de 1395 AM, en Radio 10 op de 675 AM tot 1 februari 2003.
Radio 538
Radio 538 had twee bezwaren tegen de verdeling. Ten eerste omdat de publieke omroepen niet volgens de (N)SFN methoden zijn ingedeeld, wat 1 tot 2 kavels op kan leveren voor commercieel gebruik. Dit is door de rechter afgewezen. De rest van de vorderingen is ook afgewezen, omdat de vergelijkende toets niet door mag gaan.
Luister HIER naar deze webcast.
Op Radio.nl draait ook een stream met daarin een Webcast van Radio.nl. Daarin de eerste reacties van onder andere Veronica en Arrow Classic Rock en andere partijen.
In de nacht van dinsdag op woensdag was Michiel van Diesen van Radio.nl ook nog in de uitzending van Marc de Hond op 3FM, luister hier na zijn commentaar.