FM-band wordt zoekplaatje

Voor de fans van de commerciële radio wordt de FM-band komend weekeinde een zoekplaatje. De zenders Radio 10 en Arrow FM verdwijnen. Radio Nationaal verdwijnt van de kabel en Radio 192 van de middengolf. Radio 538 blijft, maar moet zoals vrijwel alle zenders op de FM-band van frequentie veranderen.

Dit is het gevolg van het besluit van het kabinet om de etherfrequenties per 1 juni opnieuw te verdelen. Radiostations die de komende acht jaar willen uitzenden, moesten daarvoor een bod uitbrengen. Dat levert de overheid 323 miljoen euro op, die gebruikt worden om staatsschuld af te lossen.

Het kabinet volgde een advies van de commissie-Franken ongewijzigd op. Landelijk mogen vier commerciële stations, de zogeheten ongeclausuleerde, helemaal zelf bepalen wat ze gaan uitzenden. Het gaat om Sky Radio, Noordzee FM, Radio 538 en Yorin. Noordzee FM betaalde het meest, 80 miljoen euro. Yorin tastte van deze vier het minst diep in de buidel, 33 miljoen.

Daarnaast komen er vier geclausuleerde kavels, die zich moeten houden aan een zogeheten zenderprofiel. De Gouwe Ouwe Zender van de onderneming Sky Radio Ltd telde 33 miljoen euro neer en Holland FM van mediaconcern HMG 23 miljoen euro. Business Nieuws Radio legde slechts 1,3 miljoen euro op tafel en ID&T euro 2,5 miljoen euro. Laatstgenoemde zender onderscheidt zich van de andere door recente bijzondere muziek uit te zenden, waar veel ouderen een hekel aan zullen hebben.

De etherfrequenties zijn gewild, omdat de commerciële zenders hiermee de interessante markt van automobilisten bedienen. Een voordeel boven de kabel is ook dat de etherfrequenties op de wekkerradio ontvangen worden.

Het kabinet was van plan om een negende zender, die klassieke muziek zou moeten uitzenden, een plaats op de FM-band te gunnen. Dat plekje blijft nog even leeg. De maatschappijen die hiervoor belangstelling toonden, hadden al twee andere stations toeggewezen gekregen en zaten daarmee op hun maximum. Het nieuwe kabinet zal hierover een besluit nemen.

Directeur E. de Zwart van Radio 10, dat uit de ether zal verdwijnen, zei in een reactie juridische stappen te overwegen. Directeur L. Harding van Radio 538 toonde zich verbaasd. Hij moet naar een andere frequentie. Sky Radio krijgt ‘zijn’ frequentie. Radio 538 bood volgens Harding meer voor die golflengte.

Staatssecretaris Van Leeuwen wilde ,,niet ingaan op individuele gevallen.” Volgens hem is het niet mogelijk om ,,iedereen gelukkig te maken”. Op zijn laatste werkdag als staatssecretaris gaf Van Leeuwen aan eventuele juridische procedures met vertrouwen tegemoet te zien, omdat een ,,uiterst zorgvuldige afweging is gemaakt.” Bovendien ontstaat nu een ,,interessant radiolandschap met een keuze voor iedere luisteraar.”

,,Eind goed, al goed”, aldus Van Leeuwen. Na een periode van tien jaar is de knoop eindelijk doorgehakt, na juridische procedures van radiostations en politiek gesteggel. In de miljoenendans om de frequenties kregen Kamerleden veel e-mails van fans van commerciële radiostations om ‘hun’ zender in de ether te houden.

D66-Kamerlid Bakker, die zich tot voor kort zeer kritisch opstelde bij de verdeling van de frequenties, zegt blij te zijn met het besluit van het kabinet. Hij hoopt dat er ,,nu rust komt aan het front”.

Ook op de AM-band zal het nodige wijzigen. Quality Radio, een bedrijf met als directeur Ruud Poeze, heeft de halve AM-band opgekocht. De onderneming heeft naast grote frequenties als 1008 AM en 828 AM, nog een hele rij andere frequenties verworven. Poeze geeft in een reactie aan erg blij te zijn. Hij wil de AM-band graag ontwikkelen, zodat er meer naar de AM wordt geluisterd. [Radio.nl]