Steeds meer voorstanders Zerobase Duitsland

Het aantal voorstanders van een Zerobase in Duitsland begint langzamerhand steeds groter te worden. Nadat eerst Ernst Elitz, leider van de landelijke publieke stations Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur, te kennen gaf dat het graag een herindeling van de FM-band in Duitsland wil, heeft nu ook de VPRT, dat een groot deel van de commerciële radiostations in Duitsland vertegenwoordigd, aangegeven een voorstander te zijn van een herindeling.

Landelijke dekking
Door de herindeling zou er meer ruimte gecreëerd kunnen worden op de FM-band, waardoor bijvoorbeeld Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur landelijke dekking op FM zouden kunnen krijgen. Deutschlandfunk heeft bijna landelijke dekking, maar vooral in de dekking van Deutschlandradio zijn nogal wat witte vlekken te zien.

Volgens Elitz is het vreemd dat inwoners van Duitsland belasting moeten betalen voor de twee stations, terwijl zij ze niet eens op FM kunnen ontvangen. Deutschlandfunk is wel landelijk op de middengolf te ontvangen, Deutschlandradio niet.

Oververzorging publieke regionale stations
De Verbandes Privater Rundfunk und Telekommunikation (VPRT) is van mening dat er al veel ruimte gewonnen kan worden indien er iets aan de oververzorging van de publieke regionale stations gedaan wordt. Op een groot aantal plaatsen in Duitsland zijn de publieke stations via meerdere (soms wel vijf) verschillende frequenties te ontvangen. Ook sommige commerciële radiostations zitten ruim in hun frequenties.

Het huidige FM-landschap in Duitsland dateert van eind jaren ‘40 en is sindsdien alleen maar aangevuld met nieuwe frequenties waardoor het een lappendeken is geworden.

Ook het dichter bij elkaar plannen van de frequenties zal voor meer ruimte op de FM-band zorgen, waardoor er meer verschillende stations kunnen uitzenden. De VPRT pleit dan ook voor een volledige herindeling van de FM-band, waar zowel publieke als commerciële stations aan deel moeten nemen.

Digitaal
Naast een herindeling van de FM-band pleit de VPRT ook voor het toepassen van nieuwe technieken als DVB-T en DVB-H. Vooralsnog wordt dit door een aantal mediaraden tegen gehouden, waardoor de stations als het ware gedwongen worden om uit te gaan zenden via Digital Audio Broadcasting (DAB).

Momenteel loopt in Berlijn een test met radio via Digital Video Broadcasting Terrestrial, kortweg DVB-T. Via deze techniek zijn in de Duitse hoofdstad inmiddels ruim 40 radiostations te ontvangen. [R.S./Radio.NL]