Ook het Commissariaat voor de Media (CvdM) adviseert om de bestaande landelijke publieke omroepen ook de komende vijf jaar in het bestel te houden en de twee aspirant-omroepen Omroep Zwart en Ongehoord Nederland te laten toetreden.
Op 1 januari 2022 start een nieuwe concessieperiode, dat is de periode waarvoor de overheid vergunningen verleent aan landelijke publieke omroepen. Op verzoek van demissionair minister Slob heeft het Commissariaat een advies over de ingediende erkenningsaanvragen uitgebracht.
‘Uniek karakter niet ondergraven’
“Het Commissariaat onderstreept het unieke karakter van het Nederlandse publieke omroepbestel, dat ruimte biedt aan alle stromingen en geluiden in de samenleving en openstaat voor toetreding van nieuwe omroepen, waaronder omroepen met een scherpe profilering, zoals Omroep Zwart en Ongehoord Nederland.”
“Wel benadrukt het Commissariaat de zware verantwoordelijkheid van alle omroepen om dit unieke omroepbestel met elkaar in stand te houden. Daarin is geen ruimte voor desinformatie en andere zaken die het publieke omroepbestel kunnen ondergraven.”
“Het Commissariaat heeft daarom met zorg kennisgenomen van ingezonden brieven en video’s die op de website van aspirant-omroep Ongehoord Nederland zijn gepubliceerd over de (vermeend onjuiste, discriminerende en misleidende) berichtgeving van de NOS. Het Commissariaat heeft geen aanwijzing dat het media-aanbod van de NOS niet betrouwbaar zou zijn of niet op onafhankelijke wijze tot stand komt.”
Verbeteringen
In het advies aan de minister heeft het Commissariaat enkele aanbevelingen gedaan voor verbetering van het toelaten van omroepen tot het publieke omroepbestel en om de Mediawet voor de volgende concessieperiode op een aantal belangrijke punten aan te passen.
Alle erkenningsadviezen zijn hier te vinden. [Radiowereld.NL]