Het marktaandeel van de 13 regionale publieke omroepen in Nederland bleef in 2020 nagenoeg stabiel. Dit blijkt uit het jaarverslag van de Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO). Wel waren er onderling grote verschillen.
Tot 2019 was er vrijwel jaarlijks een flinke daling te zien. Ter vergelijking: in 2013 hadden de regionale stations nog een marktaandeel van 11,7%. In 2006 was dit zelfs nog bijna 16%.
De verschillen tussen de regio’s zijn groot. Zo zijn de regionale omroepen in het noorden en oosten van het land traditiegetrouw groter dan die in de Randstad. Maar ook hier is een kentering te zien. Zo zagen Radio Noord en Omrop Fryslân opnieuw hun marktaandeel flink dalen, terwijl Radio M Utrecht en Radio Rijnmond het afgelopen jaar flinke winst boekten.
Radio Noord blijft de grootste
Radio Noord blijft de best beluisterde regionale publieke zender van Nederland. Maar de inwoners van Groningen weten het station opnieuw minder vaak te vinden. Het marktaandeel van Radio Noord daalde met 1,8%-punt naar 13,9%. In amper 10 jaar tijd heeft het station het marktaandeel bijna zien halveren.
Ook Omrop Fryslân kreeg opnieuw een flinke tik, want het marktaandeel daalde met 1,9%-punt naar 11,8%. Net als Noord heeft ook Fryslân het marktaandeel in amper 10 jaar tijd vrijwel zien halveren. Daarnaast is het station de tweede plek bij de regionale stations kwijt.
Deze plek is ingenomen door Radio Oost met 13,3%. Dit is 0,2%-punt lager dan in 2019.
Meer radiostations kelderen
Maar ook andere regionale publieke zenders kregen flinke klappen. Zo kelderde Omroep Zeeland in een jaar tijd met 4,4%-punt naar 8,7%, terwijl het station in 2019 juist nog terrein won. Radio Drenthe noteerde 2,7%-punt verlies en staat nu op 8,9% marktaandeel. En dat is opmerkelijk, want nadat in september 2018 de koers van het station wijzigde, zorgde dit juist voor een flinke stijging in 2019.
Ook Radio West en Radio Gelderland verloren flink terrein. West ging met 1,6%-punt omlaag naar 3,7%, terwijl Gelderland bijna 2%-punt verloor en nu op 6,7% staat. De grote vraag is of de stations het tij weten te keren. Radio West introduceerde in oktober een nieuwe programmering, terwijl Radio Gelderland eind november volgde.
De stijgers
Omroep Brabant liet daarentegen voor het derde jaar op een rij een stijgende lijn zien. Het gemiddelde marktaandeel in 2020 bedroeg 6,8%. “De samenstelling van ons luisterpubliek is wat veranderd,” verklaart de omroep in het jaarverslag. “Er luisteren iets meer mannen (56%) dan vrouwen (44%) en er was een lichte verjonging van het luisterpubliek te zien met een toename van het aantal luisteraars in de leeftijdsgroep 45 t/m 59 jaar.”
Flink omhoog gingen ook L1 in Limburg en Radio Rijnmond. Beide stations stegen met bijna 2%-punt naar respectievelijk 10,1 en 9,8%.
Radio M Utrecht schiet omhoog
De grootste winst boekte echter Radio M Utrecht. Het station steeg in een jaar tijd met bijna 4%-punt naar 11,8%. “Het gemiddelde marktaandeel is in geen jaren zo hoog geweest,” zo concludeert RTV Utrecht, waar de zender onder valt. “In 2020 wisten meer luisteraars Radio M Utrecht te vinden. Zij luisterden bovendien langer dan het jaar daarvoor.”
Omroep Flevoland ontbreekt in onderstaande grafiek. Er zijn al jaren geen betrouwbare cijfers van het NLO voor deze provincie omdat er in Flevoland te weinig deelnemers zijn aan het luisteronderzoek, maar het marktaandeel schommelt daar rond de 1 a 2%. [Radiowereld.NL]