‘RTBF gaat snijden in regionale middagprogramma’s VivaCité’

De Franstalige publieke omroep voor België, de RTBF, wil vanaf september de regionale middagprogramma’s op radiozender VivaCité schrappen. Dit blijkt uit een open brief die de vakbond CGSP gestuurd heeft naar de burgemeesters van enkele grote Waalse steden.

‘RTBF gaat snijden in regionale middagprogramma’s VivaCité’ Twee keer per dag ontkoppelt VivaCité voor regionale programma’s.

Zo zijn er tussen 6 en 8 uur maar liefst zeven verschillende ochtendshows te horen: “Liège Matin”, “Bruxelles Matin”, “Brabant Wallon Matin”, “Namur Matin”, “Luxembourg Matin”, “Charleroi Matin” en “Hainaut Matin”.

’s Middags tussen 14 en 16 uur is “Vivre Ici” in vier verschillende edities te horen: Brussel, Luik, Henegouwen en Namen / Waals-Brabant / Luxemburg.

Eén programma
De RTBF zou de regionale middagprogramma’s nu geheel willen schrappen en vervangen door één programma met veel nieuws uit Wallonië. Daarmee wordt deels teruggegaan naar de situatie in april vorig jaar, toen de RTBF noodgedwongen vanwege de strenge coronalockdown de regionale ontkoppeling tijdelijk schrapte.

Het nieuwe vervangende middagprogramma wordt daarnaast maar anderhalf in plaats van twee uur. Om het resterende half uur op te vangen wordt waarschijnlijk één van de aansluitende programma’s verlengd.

Met het schrappen van de regionale middagprogramma’s verdwijnt in totaal acht uur aan regionaal gemaakte programma’s per dag. Een flinke kostenbesparing dus. Achter de schermen zou de omroep al regelingen hebben getroffen met de getroffen medewerkers.

Haaks op eerdere toespraak
Volgens de CGSP staat het plan van de RTBF haaks op de toespraak die de administrateur-generaal van de omroep eerder hield. De RTBF zou juist regionaal verankerd moeten blijven. Iets wat door de tv en schrijvende pers al grotendeels is wegbezuinigd.

De omroep heeft nu nog een flink aantal medewerkers verspreid over de regionale kantoren, maar het lijkt erop dat de RTBF steeds meer wil centraliseren in Brussel. Het aantal voltijdbanen op de regionale kantoren is de afgelopen drie jaar met 2% gedaald. Alleen Luik is stabiel gebleven, terwijl Brussel flink gegroeid is. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL

Gerelateerde berichten