In 1998 zijn 10 pct minder cd’s, lp’s, cassettes en singles verkocht door de opkomst van de nieuwe media en het ontbreken van ‘releases’ van grote ‘sterren’. Dit zei Kees Vervoord, directievoorzitter van muziekrechten organisatie Buma/Stemra tijdens eenpersconferentie vanwege de bekendmaking van de jaarcijfers inAmstelveen.
De prijs en afzet van cd’s staan volgens Buma/Stemra op binnenlandse eninternationale marktonder druk door de opkomst van zelf beschrijfbarecd’s (CD-Rewritables), CD-Roms en verspreiding van muziek via internet.
Op dit moment zijn er in Brussel en de Verenigde Staten discussiesgaande over te maken regels voor het heffen van rechten opCD-Rewritables en CD-Roms. Beslist kan worden dat er een heffing komtop de geluidsdragers en/of op de apparatuur waarmee auteursrechtelijkmateriaal kan worden opgenomen, aldus Vervoord. Omdat het vermenigvuldigingsrecht (mechanisch recht) steeds verderonder druk komt te staan wil Buma Stemra internationaal afspraken makenover het heffen van rechten over de nieuwe geluidsdragers. Momenteel kan de organisatie NLG 1 heffen over een CD-Rewritable, wat neerkomt op 40 pct minder inkomsten vergeleken met de heffing op voorbespeeldecd’s. De cd roms zijn vooralsnog heffingvrij terwijl daar wel auteursrechtelijk beschermde muziek op kan worden genomen, aldusVervoord.
Door internationale samenwerkingsverbanden wil Buma/Stemra de juridische bescherming van intellectueel eigendom veiligstellen. Dit voorjaar heeft Buma /Stemra, de Amerikaanse ASCAP en de Britse MCPS/PRSde krachten gebundeld in de International Music Joint Venture (IMJV).IMJV gaat in Nederland een back-office opzetten ten behoeve van deadministratie en registratie van muziekwerken.
Buma/Stemra maakte bekend dat de omzet uit exploitatie van rechten van Buma is gestegen met 6 pct tot NLG 165,3 mln. De omzet van de Stemra is in 1998 teruggelopen naar NLG 141,9, dat was NLG 155,3 mlnin 1997. Vervoord verwacht voor Stemra het komende jaar opnieuw eenlagere omzet en voor Buma zal de omzet in 1999 gehandhaafd blijven.
Stemra werd in 1998 geconfronteerd met de 10 pct lagere verkopen vanvoornamelijk cd’s en de gevolgen van internationale overeenkomstenwaarbij beslist werd dat auteursrechtenorganisaties 25 pct lagere commissies moeten berekenen voor hun dienstverlening.
Daarnaast noemt Vervoord het wegvallen van het centrale-licentie-contract met Polygram nv in 1997 een reden voor demindere omzetcijfers van Stemra in vergelijking met vorige jaren.Polygram was goed voor zo’n NLG 200 mln omzet. Ondanks de 25 pct lagere vergoeding die Stemra heeft incasseerd, laat is het resultaat nagenoegongewijzigd, NLG 519.000, aldus Vervoord.
De omzetstijging van Buma is gevolg van de extra inspanningen in de marketing- en verkoopactiviteiten en de toename van de exploitatie-inkomsten bij commerciele radiostations en satellietzenders. Voor de uitkering aan belanghebbenden is het recordbedrag van NLG 163,3 mln beschikbaar (1997: 26,1 mln). De exploitatie van Buma is met 16 procent verbeterd. Dit is volgens Vervoord het gevolg van doorgevoerde kostenverlagingen,efficiency verbeteringen en een goed beleggingsresultaat.
Buma/Stemra heeft het beheer van de beleggingen uitbesteed aan INGAsset Management bv, Kempen Capital Management nv en Palladyne AssetManagement bv.
Palladyne gaat zich bezig houden met beleggingen inderivaten. Buma Stemra heeft een beleggingskapitaal van NLG 0,5 mrd. Daarvan belegt Buma Stemra 20 pct in Europse aandelen en 80 pct invaste waarden. In 1998 had Buma een beleggingsresultaat van 15 pct en Stemra van 14 pct, aldus Ruud Hopstra, financieel controller van BumaStemra. (ANP)