De Lokale Omroep Stichting Lichtenvoorde (LOSL) ligt in de clinch met KPN Telecom. De LOSL verwijt KPN misbruik van haar monopoliepositie bij het plaatsen van antennes. KPN vraagt f. 13.000 voor het installeren van de antenne-inrichting van de lokale omroep op de centrale KPN-mast bij de Hamalandhal.
De LOSL noemt dit ‘belachelijk’ en ‘geldklopperij’.
De omroep heeft de hulp van de gemeente Lichtenvoorde ingeroepen. “De communicatie-gigant wil f. 13.000 verdienen aan een noodlijdende vrijwilligersorganisatie. Dat bedrag komt bovenop de f. 3.000 die aan huur wordt verlangd. Als we het zelf doen zijn we nog geen f. 1.000 kwijt”, zegt LOSL-woordvoerder Jacob van Ingen in een verklaring. Wat de lokale omroep vooral steekt is dat de centrale mast van KPN Telecom beoogd is voor multifunctioneel gebruik. Dat was een van de voorwaarden van de gemeente voor plaatsing om een oerwoud aan antennes door de hele gemeente te voorkomen. “De KPN is met deze voorwaarden akkoord gegaan en vervolgens tot plaatsing overgegaan”, aldus Van Ingen, “van plaatsingsgelden was destijds geen sprake. Het bleef bij die huur van f. 3.000 per jaar.
Geheel onverwacht en zonder afspraak claimt de KPN nu een monopoliepositie door te eisen dat de installaties van anderen alleen door KPN mogen worden aangebracht.”
De LOSL ziet zich gelijk al met de gevolgen geconfronteerd. De antennes voor de uitzendingen van radio Dalux FM zijn noodgedwongen opgesteld naast het studiogebouw aan de Dijkstraat, maar door het geringe hoogtebereik is de ontvangst van de uitzendingen sterk verslechterd. De LOSL moest de apparatuur verhuizen omdat niet langer belangeloos gebruik kan worden gemaakt van de 25 meter hoge watertoren van Hulshof Herwalt, omdat die weer wordt hergebruikt. De LOSL hoopt dat de slechte ontvangst tot boze reacties zal leiden van burgers, middenstand en overheid, zodat snel een oplossing voor de problemenkan worden gevonden.
De gemeente, die om bemiddeling in het conflict met KPN is verzocht, zegt weinig te kunnen doen. “Er is destijds medegebruik bedongen en daar staat KPN voor open. Over vergoedingen is toen niet gesproken. Dat is in dit soort zakelijke overeenkomsten ook niet gebruikelijk”, zegt loco-secretaris Henk Reinbergen, “dat moeten de verschillende gebruikers onderling regelen met hoofdgebruiker KPN. De overheid verkeert niet in een positie om dit af te dwingen.” Woordvoerder Bram Oudshoorn (KPN Telecom) stelt dat KPN een commercieel bedrijf is en dat die f. 13.000 de normale prijs is die voor de plaatsing en het bijbehorende onderhoud moet worden betaald. “We kunnen in de masttarieven geen onderscheid maken tussen noodlijdende en commerciele gebruikers.” Uit veiligheidsoverwegingen wordt volgens Oudshoorn niet toegestaan dat organisaties als de LOSL de installatie zelf ter hand nemen. “Wij zijn verantwoordelijk en nemen terzake geen enkel risico.”