Staatssecretaris jut kabelaars op met digitale Tv

Staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat wil meer concurrentie voor de kabelmaatschappijen. Na de zomer geeft zij de frequenties uit waarmee digitale televisie mogelijk wordt. Een miljoen tv-kijkers in het noordelijke deel van de Randstad kunnen dan met behulp van een decoder en mini-antenne voor een tientje per maand de 25 meest bekeken kanalen ontvangen op de televisie.

Dat besluit volgt op een proef met Digital Video Broadcasting (DVB) in de regio Utrecht, die half augustus afloopt. De resultaten zijn volgens R. Simonse van zenderparkbeheerder Nozema goed. Dertig tv-kijkers in IJsselstein, Nieuwegein en Hilversum ontvangen de kanalen inmiddels via digitale frequenties. Deze week heeft de eerste binnenvaartschipper in Culemborg een ontvangstkastje gekregen. DVB maakt een kabelaansluiting overbodig. De televisie met antennetje ontvangt de digitale signalen ook in de tuin, op de boot en het strand. Bovendien zijn er meer toepassingen mogelijk, zoals het versturen van e-mails via de televisie.

Dat is precies de reden waarom VVD’er De Vries het experiment met de digitale televisie heeft gesubsidieerd. Zij vindt de kabelexploitanten te passief met het aanbieden van nieuwe diensten. ‘Het departement helpt nieuwe technieken ontwikkelen om partijen het vervolgens zelf te laten uitvechten’, zegt haar woordvoerder. De Vries wil tegelijkertijd zendmastbeheerder Nozema privatiseren. De aandelen, nu nog in handen van de staat, NOS en Wereldomroep, komen volgend jaar op de markt.

Nozema is deelnemer in het consortium Digitenne, dat de proef uitvoert. De andere partijen zijn de publieke en commerciële omroepen, KPN en Canal+. Om hun belangen veilig te stellen, krijgen de publieke omroepen volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat de frequenties die zij nodig hebben. De frequenties die overblijven, worden geveild onder de commerciële omroepen. Volgens voorzitter Jelgersma van Digitenne wordt daarover nog onderhandeld. Jelgersma verwacht dat de tv-kijkers in het gebied, dat zich uitstrekt van Haarlem via Amsterdam tot Hilversum, het tweede kwartaal van volgend jaar digitale tv kunnen ontvangen. Zij moeten daarvoor negen of tien gulden per maand betalen. De decoder zal naar verwachting ongeveer 600 gulden kosten.

Gerelateerde berichten