Met een vier uur durende live-uitzending viert Omroep Brabant op 1 oktober dat er inmiddels al tien jaar
programma’s voor West-Brabant worden uitgezonden. Op 1 maart 1989 gaf Commissaris van de Koningin Houben het startsein voor deze uitzendingen vanuit de studio in Breda. De presentatoren van de jubileumuitzending zitten in die Bredase studio maar ook in een café in Bergen op Zoom.
TIEN JAAR IS TEVEEL VOOR EEN GEHEUGEN
Er is in de afgelopen tien jaar veel gebeurd, in West-Brabant en bij Omroep Brabant. In de jubileumuitzending probeert Omroep Brabant de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje te zetten. Er wordt gekeken naar het verleden en de toekomst van de eigen organisatie maar ook naar de regio waar de verslaggevers dagelijks op pad zijn: wat iser in tien jaar met West-Brabant gebeurd?
Zelfs de collega’s die al vanaf het begin in de Bredase studio van Omroep Brabant werken, vinden het moeilijk om zich de hele geschiedenis van de regionale omroep voor de geest te halen. Tien jaar geleden maakte Omroep Brabant per dag drie uur Brabantse radio, de rest van de dag kregen de luisteraars Radio I voorgeschoteld. Inmiddels zendt de regionale omroep twaalf uur radio per dag uit en worden er ook televisieprogramma’s gemaakt.
REGONAAL IS SYNONIEM VOOR POPULAIR
De regionale stations zijn in heel Nederland populair. In Brabant luisteren er per dag twee keer zo veel mensen naar Omroep Brabant als naar die andere nieuwszender, Radio 1. Door het toenemend aantal (commerciële) radiostations kampt elke omroep de laatste jaren met dalende luistercijfers. Ook bij Omroep Brabant is dat het geval, maar de Brabantse regionale zender weet zich wat beluistering betreft in de top te handhaven. Voor de medewerkers is dat natuurlijk prima, het is leuk om te merken dat je programma’s goed beluisterd en bekeken worden.
FINANCIEEL GAAT HET MINDER ROOSKLEURIG
Uiteraard is niet alles in de afgelopen tien jaar koek en ei geweest. Zo is het aantal specifiek op West-Brabant gerichte uitzendingen helaas minder geworden. Niet omdat Omroep Brabant die ‘regionale’ (in tegenstelling tot ‘provinciale’) programma’s niet belangrijk vindt, maar omdat de omroep er nu eenmaal het geld niet voor heeft. De tien gulden die Brabanders per jaar voor hun regionale omroep betalen, is al tien jaar niet verhoogd. Het vaste bedrag is dus elk jaar weer iets minder waard. Bij een arbeidsintensief product als nieuws-radio (een minuut radio kost gemiddeld één tot anderhalf uur werk) loopt een bedrijf dan na verloop van tijd tegen grenzen op en dat was afgelopen jaar bij Omroep Brabant het geval. Om tekorten op de begroting te voorkomen, moest in de programma’s worden gesneden. Staatssecretaris Van der Ploeg heeft inmiddels aangekondigd dat hij over twee jaar iets aan de financiële problemen van de regionale omroepen gaat doen. Maar wat… dat is nog steeds onduidelijk.
NATIONALE BEKENDHEID
Veel West-Brabantse programma’s bleken de afgelopen jaren een schot in de roos. Mans de Jong die vanuit de Heemtuin in Rucphen vertelde over de natuur verwierf regionale bekendheid, net als Frans Verschuuren die in ‘Bij Wijze van Spreken’ elke week weer met een verhaaltje komt in zijn West-Brabantse dialect. Het programma ‘Café 95,4’ dat oorspronkelijk alleen in West-Brabant te beluisteren was, veranderde in een provinciaal Café en zit nu aan het eind van elke werkdag als het ‘Robbertje Bartol’.
FEESTEN EN FUIVEN
De jubileumuitzending (op 1 oktober tussen 09.00 en 13.00 uur) gaat niet alleen over Omroep Brabant. Ook de belangrijkste West-Brabantse ontwikkelingen in de afgelopen tien jaar komen aan bod. De redactie heeft er drie thema’s uitgepikt: de verstedelijking (is West-Brabant al een deel van de Randstad?), de criminaliteit en de sport. Over elk thema komt een aantal gasten aan bod.
Op 3 oktober houdt Omroep Brabant een Open Dag. Belangstellenden zijn dan vanaf 10.00 tot 17.00 uur welkom om een kijkje te nemen in de studio aan de Bredase Tuinzigtlaan. (RadioVisie)