Het landelijk rechercheteam (LRT) heeft een bende opgerold die zich bezighield met het produceren en verspreiden van illegale cd’s. De groep van twaalf verdachten was volgens de recherche sinds 1995 actief. De totale omzet van de organisatie over die periode bedraagt naar schatting 100 miljoen gulden. Ruim vierhonderd agenten, medewerkers van justitie en Buma/Stemra deden woensdag mee aan de actie. Zij hebben op vijftig plaatsen in Nederland huiszoekingen verricht. De bende bracht de illegale cd’s met een verzameling van populaire muziek uit onder de titels Braun MTV Eurocharts en Hitexplosion.
Bij de huiszoekingen heeft de politie naast illegale cd’s, geld, auto’s en administratie ook vuurwapens en munitie in beslag genomen. Aan de aanhoudingen namen ook verschillende arrestatieteams van de politie deel. Een aantal van de verdachten is al eerder met justitie in aanraking geweest.
Dwaalspoor
Volgens J. Crijns van het LRT deed de organisatie van alles om de politie op een dwaalspoor te brengen. Er werd regelmatig gewisseld van telefoons, gesproken in codewoorden en er werd zelfs geobserveerd of bendeleden door de politie werden gevolgd.
Officier van justitie en leider van het onderzoek P. Quak noemt de bende een goed gestructureerde criminele organisatie. Volgens de officier is de recherche ongeveer een jaar bezig geweest met het onderzoek naar de bende. Het moment van de aanhoudingen is zorgvuldig uitgekozen. Een van de hoofdverdachten werd woensdag op heterdaad aangehouden tijdens een overdracht van een bij de productie van de cd’s benodigd apparaat.
Waar de illegale cd’s, ongeveer 4,3 miljoen stuks, werden geperst, is nog onduidelijk. De politie vermoedt in het buitenland. De distributie verliep langs vaste kanalen. De illegale cd’s werden vervolgens voor ongeveer 25 gulden verkocht op onder meer schoolpleinen en in buurthuizen.Buma/Stemra en de Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) zijn blij met het oprollen van de bende. De ‘entertainmentbranche’ heeft volgens hen veel te lijden van de verkoop van bijvoorbeeld illegale cd’s. Jaarlijks lopen rechthebbenden zo’n 145 miljoen gulden schade door de illegale verspreiding van hun werk. (ANP / Telegraaf)