Opta wijst KPN-eis in geschil met EnerTel af

Concurrenten van KPN mogen een ander tarief voor interconnectie in rekening brengen dan KPN zelf. Dat heeft toezichthouder Opta woensdag bepaald. KPN had geëist dat iedereen dezelfde tarieven in rekening zou brengen. Bij interconnectie gaat het om het doorgeven van telefoongesprekken van concurrerende aanbieders van telefonie op het eigen vaste net. KPN brengt concurrenten als EnerTel, VersaTel en Worldcom daarvoor een tarief in rekening. Omgekeerd doet de concurrentie dat ook.

In een geschil dat KPN bij toezichthouder Opta had aangemeld, had de grootste aanbieder van telefonie in Nederland geëist dat concurrent EnerTel KPN dezelfde interconnectie-tarieven in rekening zou brengen als KPN Enertel in rekening brengt. De interconnectie-tarieven van EnerTel waren hoger dan die van KPN.

Kostenoriëntatie
Volgens Opta-voorzitter Jens Arnbak is dat verschil echter niet in strijd met de Telecomwet. Waar de tarieven die KPN rekent gebaseerd moeten zijn op de kosten die de telecomonderneming maakt, hoeven de tarieven van concurrenten als EnerTel niet meer dan “redelijk” te zijn. De kostenoriëntatie die bij KPN wel geldt, geldt voor de concurrentie niet. Een woordvoerder verklaart deze verschillende benadering vanuit de “asymmetrische richtlijnen” die de politiek zou hebben geformuleerd. “Die leiden ertoe dat KPN meer plichten heeft dan nieuwkomers. Als de plichten voor iedereen gelijk zouden zijn, zouden nieuwkomers op de telecommarkt namelijk geen schijn van kans hebben.”

De hogere tarieven die KPN voor interconnectie betaalt, mag de oud-monopolist van de Opta overigens wel doorberekenen aan haar klanten. Dat kan ertoe leiden dat een telefoontje naar iemand die een abonnement heeft bij een concurrent van KPN duurder wordt dan een telefoontje naar iemand die een abonnement heeft bij KPN. Als één en ander inderdaad leidt tot verschillende tarieven, afhankelijk van via welk net het gesprek precies loopt, dan moet KPN haar abonnees daarover wel duidelijk informeren, aldus de Opta.

Helderheid over de interconnectie-tarieven en een eventuele wijziging en doorberekening daarvan heeft volgens de Opta mogelijk consequenties voor de internetmarkt. Volgens de telecomwaakhond profiteren internet-aanbieders nu vaak mee van de hoge interconnectie-tarieven.

Een deel van het bedrag per minuut dat het telecombedrijf krijgt voor het doorgeven van een telefoongesprek naar een aanbieder van internet zou het telecombedrijf namelijk betalen aan het internetbedrijf. Mede hierdoor zouden internetproviders hun diensten goedkoper of zelfs gratis aan kunnen bieden. “Wij weten dat concurrenten van KPN internetaanbieders geld betalen en in het geval van KPN hebben we sterke aanwijzingen dat dat gebeurt”, aldus de woordvoerder. De Opta zou KPN dan ook om gegevens hebben gevraagd die die ‘aanwijzingen’ weerleggen of bevestigen. Ook hier overigens spelen de ‘asymmetrische richtlijnen’ KPN parten: in het geval van de concurrenten is één en ander toegestaan; KPN mag het niet.

Een woordvoerder van KPN bevestigt dat het telecombedrijf internetproviders zogenoemde kick backs betaalt. “Maar dat is in deze sector heel gebruikelijk.” Dat KPN als enige niet aan dat gebruik mee zou mogen doen, bestrijdt de woordvoerder echter. “De Opta doet uitspraken over een gebied waarover ze helemaal niets te zeggen heeft.”

Vraagtekens
De Opta plaatst overigens niet alleen vraagtekens bij de betalingen aan internetproviders, maar ook bij de advertentie-campagne die KPN onlangs startte om de eigen gratis internetdienst Het Net in de markt te zetten. Vooral het feit dat KPN in haar advertenties stelt een “uitstekende en vooral snelle” toegang tot internet te garanderen, “met de laagste kans op ‘in gesprek’, iets dat lang niet alle gratis aanbieders kunnen zeggen”, heeft bij de Opta de wenkbrauwen doen fronsen. “Daarmee wekt KPN in feite de indruk dat het de eigen internetdochters en internetproviders die via KPN toegang bieden tot het internet bevoordeelt. En dat kan natuurlijk helemaal niet”, aldus Jens Arnbak.” Maar ook hier zou de Opta de plank volledig misslaan. “Dat we Het Net of andere internetproviders bevoordelen, is niet waar”, aldus de zegsman van KPN. “En we kunnen dat ook aantonen.( Telegraaf )

    Gerelateerde berichten