DELTA 171… LAATSTE STAND VAN ZAKEN
Delta 171 is druk doende met de voorbereidingen voor de bouw van een kunstmatig eiland in de Noordzee, buiten de twaalf-mijlszone maar nog wel op het Nederlands deel van het Continentaal Plat, waarop twee torenhoge masten worden geplaatst. Deze beide ‘Eiffeltorens’ zullen vervolgens met een uitgestraald wereldrecord-zendvermogen van TIEN MegaWatt popprogramma’s richting Groot-Brittannië uitzenden op 171 kHz langegolf.
NOG MAAR NEGEN MAAND DE TIJD
De internationale investeringsgroep die Delta 171 financiert (van wie speculant George Soros de meest bekende is) heeft tot 1 juli 2000 de tijd om in de lucht te komen. Daarna vervalt de etherfrequentie weer aan de Nederlandse Staat, en is het zeer de vraag of Delta 171 voor een nieuwe verlenging in aanmerking kan komen. Dit is duidelijk geworden uit de antwoorden van staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat, die mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken werden gegeven aan het GroenLinks kamerlid Hugo van der Steenhoven.
HET STARTTE REEDS IN 1993
Eind 1993 hadden drie partijen belangstelling voor de 171 kHz langegolf. Eén van die partijen was Delta Radio, toen nog het geesteskind van ene Alex Boot uit Leiden. Vanwege de tijdrovende procedure (België moest als mede-eigenaar van de 171 kHz formeel afzien van het gebruik van deze frequentie), kon pas in april 1996 de frequentie aan Delta Radio worden toegewezen. Alex Boot had intussen financiers weten te vinden, die er hem meteen min of meer uitwerkten.
LICENTIE-UITGAVE IS GOED BEWAARD GEHEIM
Het is nog altijd onduidelijk op welke gronden Delta 171 de frequentie heeft kunnen bemachtigen. Om in aanmerking te kunnen komen voor een etherfrequentie, moest je indertijd als radiostation een landelijke dekking, op de kabel hebben, van minimaal zestig procent. Delta 171 kon zelfs geen enkel contract met een kabelexploitant voorleggen. Nog een paar jaar later, nadat was gebleken dat om met name milieuredenen het niet mogelijk bleek om de sterke zender en de hoge ‘Eiffeltorens’ in Lopik of in Kootwijk te plaatsen, koos Delta 171-advocaat en -directeur Joachim Fleury ervoor om dan maar buitengaats te gaan. De milieuwetgeving is hier immers niet van kracht. De telecommunicatiewet wel, althans op dat gedeelte dat onder het Nederlands deel van het Continentaal Plat valt. Volgens staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat houdt dit onder andere in, dat er aan een vergunning voor Delta 171 voorschriften en beperkingen kunnen worden verbonden, om belemmeringen in het etherverkeer en in radiozend- en ontvangstapparaten tegen te gaan. Met andere woorden: Delta 171 mag niet storen. Maar voor de rest mag het radiostation alles. Niet alleen is de Milieuwetgeving buitengaats niet van kracht, ook met de Mediawet mag je je broek afvegen.
WELKE WETGEVING IS VAN TOEPASSING?
GroenLinks vroeg bijvoorbeeld in hoeverre de Nederlandse staat ervoor kan zorgen dat er geen verboden reclames worden uitgezonden via de zendmast in de Noordzee van Delta 171. Hierop kwam het regeringsantwoord: – De omroeporganisatie en de programma’s moeten voldoen aan de bepalingen van de Mediawetgeving. Deze bepalingen bevatten mede bepalingen over reclame, waarop het Commissariaat voor de Media toeziet. – Verder stelt de Minister dat voor de jurisdictie van de omroepwetgeving niet de plaats van de zender van belang is, maar de plaats van vestiging van de omroeporganisatie: – Omdat Delta 171 in Nederland is gevestigd, is voor het uitzenden toestemming van het Commissariaat voor de Media vereist. -, aldus de Nederlandse overheid. Waar de staatssecretaris geen duidelijk antwoord op geeft, is het gegeven dat de zender zijn signaal de ether zal insturen vanaf een plek waar de Nederlandse omroepwetgeving niet van kracht is. Ze schrijft dat alleen een vergunning kan worden verleend als de omroeporganisatie toestemming van het Commissariaat voor de Media heeft. En dat een vergunning is vereist voor het gebruik van frequenties ter zee in de zin van de ‘Wet Installaties Noordzee’ (voor de zeezenderfans: deze wet is niet van toepassing op schepen met een licht, krabbend anker). Heeft de minister helemaal gelijk in. Maar de minister kan geen antwoord geven op de vraag wat er gebeurt als er, inderdaad, verboden reclames worden uitgezonden door Delta 171 die NIET uit Nederland komen, maar bijvoorbeeld ter plekke, bij de zender, door het daar aanwezige personeel aan de programmering worden toegevoegd. In dat geval heeft het Commissariaat voor de Media immers geen poot om op te staan. Omdat verder wordt voldaan aan de technische bepalingen e.d. is er tevens geen grond voor de Nederlandse overheid, om de vergunning voor het gebruik van de 171 kHz in te trekken. Voor de inhoud van een radioprogramma is de plaats van de zender immers wel van groot belang, als die zender op een plaats staat waar geen enkele Mediawet van kracht is.
BLAUWDRUK VOOR EEN STATION ZONDER BEMOEIENISSEN
Hier is dus de truc: vraag toestemming aan bij het Commissariaat voor de Media om een radioprogramma uit te mogen zenden (die krijg je tegenwoordig per kerende post). Daarmee kun je een etherfrequentie bemachtigen. Heb je die binnen, plaats dan een zender op een kunstmatig eiland of aan boord van een schip met het zwaar anker buiten de twaalf mijlszone, en je hebt volledig programmatische vrijheid om sigarettencommercials, pornografische geluiden, etc. uit te zenden. En daarbij komt ook nog, dat Delta 171 onlangs liet weten dat de radioprogramma’s volledig uit Londen zullen komen. Kan een station nog wel Nederlands worden genoemd als uitsluitend een ‘formele’ directeur in een Amsterdams kantoortje is gevestigd, er verder alleen een ISDN-verbinding via Nederland loopt, en waarbij de zender en het gebruik van de frequentie wel door Nederland zijn gemachtigd, maar er eigenlijk geen Nederlandse bevoegdheden bestaan met betrekking tot de inhoud van de programma’s? Het lijkt erop, dat wat Delta 171 betreft, zelfs de Nederlandse regering het spoor bijster is. (RadioVisie)