Olon over Van der Ploeg’s notitie ‘Kabel, omroep en consument’:

De overheid moet terrein terug claimen. Toegang tot kabelnetten en nieuwe telecommunicatie-infrastructuren moeten beter en meer modern wettelijk verankerd worden.

De notitie van Van der Ploeg is te behoudend en loopt achter de feiten aan: publieke omroepen ondervinden steeds meer moeilijkheden bij het verspreiden van hun programma’s op kabelnetten.

De toegang tot telecommunicatie-infrastructuren wordt een steeds belangrijker ‘handvat’ voor het verwerkelijken van cultuurpolitieke doelstellingen op het terrein van de media en informatie. Als dat niet goed geregeld is, dan is het dweilen met de kraan open: dan hebben de beheerders van telecommunicatie-infrastructuren (ook kabelbeheerders) de handen vrij om alle transport-capaciteit in te zetten voor het optimaliseren van omzet/winst. Misschien dat in het kader van ‘must carry’ nog wel ergens iets te vinden is wat op op publieke omroep lijkt tussen de vloed van nieuwe, digitale diensten. Recente ontwikkelingen (zie o.a. UPC: het ‘verstoppen’ van publieke tv’s op S-kanalen, die alleen met nieuwere tv-toestellen te ontvangen zijn) zijn slechts een voorbode van de marginalisering van publieke informatiediensten ten gunste van commerciele informatie- en telecommunicatiediensten.

Deze ontwikkeling is zorgelijk en dient, naar onze mening, gekeerd te worden. De overheid moet terrein ’terug claimen’. Er moet een duidelijk afgebakend publiek domein komen, niet alleen voor wat betreft de productiekant (licencering publieke omroepen en nieuwe niet-commerciele informatiediensten) maar juist ook voor wat betreft toegang tot en op de hele telecommunicatie-infrastructuur.

‘Modern’ mediabeleid moet hierop een nieuw antwoord vinden. Volgens de Olon zou dat kunnen door i.p.v. ‘must carry’ voor kanalen te regelen capaciteit te claimen voor de publieke informatie-sector. Het denken in kanalen in het digitale tijdperk is verouderd: het gaat om bandbreedte en bitstreams.

Van publieke (lokale) omroepen wordt terecht verwacht dat ze zich ook op de digitale snelweg bewegen. Dan mag van de overheid mag dan verwacht worden, dat ze de regelgeving tot die terreinen uitbreiden.

‘Information is the currency of democracy’
De tekst van de complete brief (dd. 5-10-99) is te vinden op bovenstaande adres (onder subject)
Voor vragen/reacties kunt u terecht bij Pieter de Wit, directeur Olon werk: 024-3601360, thuis: 3550559, mobiel: 06-53678990

Gerelateerde berichten