Kijker betaalt vijf gulden voor TV Rijnmond

TV Rijnmond gaat verder als publieke omroep. Het energie- en kabelbedrijf ENECO en het Rotterdams Dagblad – de twee private aandeelhouders van de regionale omroep – trekken zich terug. TV Rijnmond gaat bovendien nauw samenwerken met Radio Rijnmond.

De kijker zal de omvorming bemerken doordat op de acceptgiro voor de omroepbijdragen, die worden geïnd door de provincie, vijf gulden extra in rekening wordt gebracht. Programmatisch verandert er niets. De omroep blijft dezelfde programma’s maken.

Volgens algemeen directeur P. Hendriks van TV Rijnmond is gebleken dat alleen bij publieke financiering het voortbestaan van de omroep is gewaarborgd. Die steun ligt in het verschiet, nu de provincie Zuid-Holland structureel gaat bijdragen aan de regionale omroep.

,,In ons zendgebied spreek je over 680.000 aansluitingen. Als die bijdrage op vijf gulden per aansluiting komt, legt de rijksoverheid daar nog eens vijf gulden bij. Dan heb je het totaal over een fors bedrag,” zegt hij. Verdere inkomsten komen onder andere uit reclame en opbrengsten van programma’s die in opdracht worden gemaakt.

Welke structuur TV Rijnmond precies gaat krijgen, is nog onduidelijk. ,,Dat kan één stichting worden,” legt Hendriks uit, ,,maar er kan ook worden besloten om twee vennootschappen naast elkaar te laten bestaan. Of bijvoorbeeld de ondersteunende diensten samen te voegen. We zullen iets moeten bedenken met elkaar.”

Wat de algemeen directeur betreft, mag de samenwerking met Radio Rijnmond heel ver gaan. Als het aan hem ligt, gaan beide omroepen zelfs samen in één pand. De in dit verband al vaker genoemde Schiecentrale is daarbij een optie als huisvesting. ,,Ik ga dit zeker inbrengen in de gesprekken. Dit idee leeft ook bij de gemeente Rotterdam.”

Drie jaar na de start gaat het TV Rijnmond voor de wind, stelt hij vast. ,,We zijn bij nul begonnen, en trekken na drie jaar een enorm kijkerspubliek. Het dagelijks bereik is minimaal 250.000 kijkers, op maandag zelfs 350.000. De kijker zal niet zoveel van de veranderingen merken. En de redactionele onafhankelijkheid is ook gewaarborgd.”

De aandeelhouders zullen op korte termijn gaan overleggen met de stichting Regionale Omroep Rotterdam-Rijnmond (SRORR) om de overgang naar een publieke omroep mogelijk te maken.(Rotterdams Dagblad)

    Gerelateerde berichten